Aquest dilluns se celebra la Nit de l'Edició, la gran festa del Gremi d'Editors de Catalunya. Per la nit es concedirà el premi Atlàntida, a la difusió de la lectura i del llibre, a Carme Riera, a qui també s'ha reconegut la tasca de protecció de drets d'autor realitzada des de CEDRO. El discurs de Riera girarà al voltant dels llibres que més li han influït. El Gremi d'Editors ha volgut celebrar una roda de premsa prèvia per explicar la situació del mercat del llibre català. Si bé s'ha mostrat satisfet pel moderat augment de les vendes, ha argumentat que calen accions polítiques decidides per canviar la situació i ha assegurat que la paràlisi política ja està afectant negativament al sector.

La facturació puja molt moderadament

"Estem contents en com ha anat el 2019", explica Patrici Tixis, president del Gremi d'Editors de Catalunya, tot afegint que la producció editorial de Catalunya representa més del 50% de la facturació de l'Estat. I detalla: "Tancarem l'any amb un creixement del 2% del llibre d'interès general" (sense comptabilitzar el llibre de text). Aquest creixement confirma una tendència continuada a un creixement moderat que s'ha perllongat al llarg de 6 anys, tot i que encara falta molt per arribar a la facturació de 2008, d'abans de la crisi i que va caure en picat. S'espera que enguany la facturació se situï al voltant dels 500 milions d'euros.

Patrici Tixis Gremi Editors Nit Edició ACN

Roda de premsa de Patrici Tixis. Foto: ACN.

Paràlisi política i cultural

Els editors critiquen la paràlisi política, a Madrid i a Barcelona, que paralitza les polítiques culturals. Fa tres anys eren molt optimistes sobre el futur del sector, perquè les administracions s'havien posat d'acord en impulsar la lectura: l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el govern central van proposar mesures. Però segons Tixis, "tot ha quedat en paper mullat", probablement a causa de la inestabilitat política. "No hem avançat ni un milímetre", explica el president del Gremi. El conflicte polític hauria impedit rebaixar l'IVA dels llibres digitals del 21% al 4%, tot i que la majoria de partits s'hi han mostrat d'acord. Tampoc s'ha pogut negociar la creació d'una gran biblioteca a Barcelona. "No hi ha manera d'activar cap tipus de pla", apunta Tixis, qui critica, sobretot, els baixos pressupostos dedicats a Cultura. "A Catalunya la despesa en cultura està al voltant del 0,6% i voldríem que arribés al 2% del pressupost de la Generalitat, tot i que a alguns països supera el 3%", explica Tixis. Tot i això, reconeix el paper que ha tingut la campanya "Fas sis anys, tria un llibre", perquè tots els nens de sis anys iniciïn la seva biblioteca personal (i que ha mobilitzat 35.000 infants "i les seves famílies", puntualitza). Els editors apunten que els mals resultats de l'enquesta Pisa en bona part pot procedir de la manca de "programes de lectura seriosos".

L'ombra de la pirateria

Fins ara el llibre en paper continua liderant les vendes: el 95% dels llibres es venen en paper, encara, de promig, i el percentatge de compres digitals no creix excessivament (a països de l'entorn se situa al voltant del 8-10% del mercat total, i al món anglosaxó puja fins al 25%). Tixis argumenta que el mercat digital en bona part està condicionat per la pirateria. Hi ha un 25% de gent que afirma que llegeix llibres digitals, però això no es reflecteix en les vendes, segons les dades amb que treballa el Gremi d'Editors. Segons aquestes estadístiques la pirateria no para de créixer en el món del llibre, tot i que en d'altres sectors s'estanquen. Es baixarien 400.000.000 de llibres de la xarxa, el que suposaria un lucre cessant dels editors del voltant de 200 milions d'euros. Els editors al·leguen que en aquest àmbit no n'hi ha prou amb l'aplicació de la llei, que va millorant, sinó que cal també una tasca de conscienciació col·lectiva.

Dependència dels canals tradicionals

Els editors se senten preocupats per la supervivència de les llibreries, que són la base de la implantació del llibre. Tixis argumenta que el mercat de llibre té més de 500.000 títols vius i que els 10 títols més venuts amb prou feines representen el 2% del total (un mecanisme molt diferent al del sector del cinema o dels videojocs). "Els llibres de fons, que són la gran riquesa del sector i la garantia de supervivència de les editorials petites, només els pots trobar a llibreries", explica Tixis.

Catalunya al capdavant

Les editorials catalanes representen més del 50% de la facturació del món de l'edició de l'Estat, amb 360 segells editorials i 1.200 milions d'euros de facturació. Si excloem el llibre de text, a Catalunya hi ha el 80% de la producció literària de tot l'Estat, i el 65% de la producció infantil i juvenil. Catalunya lidera l'edició per a Amèrica Llatina, perquè Planeta i Penguin House, els dos grans grups de Barcelona, són fonamentals en les exportacions a Amèrica. Els editors se senten sorpresos per l'augment dels llibres de no ficció, sobretot pels de tema polític, a Catalunya. A nivell estatal hi ha un gran boom de llibres de no ficció sobre salut, medi ambient i autoajuda. L'àlbum il·lustrat en el darrer any i mig mostra una gran vitalitat, a l'igual que el còmic. A Catalunya la venda de llibres se situa al voltant del 490 milions d'euros, una mica més del 20% de la facturació de l'Estat. El llibre en català representa el 26% de les vendes totals, si no tenim en compte el llibre de text.

La festa dels editors

A la Nit de l'Edició es vol premiar a les editorials més veteranes. Enguany hi haurà una distinció especial per a Salvat, que acompleix 150 anys. També rebran un guardó, pels seus 50 anys, Anagrama i Tusquets, editorials creades el 1969, a rebuf del 68. I també es retrà homenatge al quart de segle de Triangle Editorial. Es lliurarà el Premi Àngel Crespo a la millor traducció, concedit amb l'Associació Col·legial d'Escriptors, a José María Micó per la traducció al castellà de la Comedia de Dant. El premi Fernando Lara, que atorga la Cambra del Llibre a un jove emprenedor o a una jove iniciativa del món empresarial, enguany ha recaigut en l'editorial Comanegra. Malgrat tot, Patrici Tixis ha deixat clar que aquest guardó no suposa un suport explícit a aquesta editorial davant els atacs judicials rebuts per la publicació de l'àlbum il·lustrat On és l'Estel·la? arrel de les denúncies formulades pels sindicats policials de Mallorca.

El complex futur del llibre

Malgrat el seu optimisme, Patrici Tixis no està segur que s'arribin a recuperar els nivells de vendes d'abans de la crisi. Proposa que el món del llibre ha de buscar noves sortides, i per exemple ha explicat que hi ha una forta implicació d'editors i escriptors en el món de les sèries televisives que està donant molts bons resultats. També creu que el videollibre pot ajudar a captar nous públics.