La novel·la L'instant abans de l'impacte (Periscopi), de la vallesana Glòria de Castro (Caldes de Montbuí, 1972), és la guanyadora del XXIII Premi Llibreter en la categoria de literatura catalana. Tots els guardons concedits pels llibreters catalans formen enguany un palmarès íntegrament femení. En Altres literatures, la vencedora és Els grans optimistes (Periscopi/Sexto Piso), de Rebecca Makkai; en la d'Àlbum il·lustrat, s'ha imposat Cues de somnis – Colas de sueños, de Rita Sineiro i Laia Domènech (Akiara Books); el Premi Llibreter d'infantil i juvenil en català és per L'hivern del Sr. Jeroni, d'Eulàlia Canal (AnimaLlibres); i el d'infantil i juvenil d’altres literatures, per Mary John, d'Ana Pessoa (L'Altra Tribu).

Un total de 110 llibreries –de les 280 agremiades- han votat les obres guanyadores del Premi Llibreter 2022. És el segon any que el certamen s'organitza d'aquesta manera (fins el 2020 els llibreters proposaven i eren diversos jurats del premi els qui escollien les vencedores, ara és a la inversa). En la categoria de literatura en català, Glòria de Castro s'ha imposat amb L'instant abans de l'impacte (Periscopi) a les altres dues finalistes: Ja estem morts, amor (Angle), de Xavier Aliaga, i La història de la nostàlgia (Univers), de Natàlia Romaní. L'any passat, la novel·la guanyadora va ser La casa de foc (Proa), de Francesc Serés.

L'instant abans de premi

De Castro ha celebrat efusivament aquest dijous el reconeixement a la seva primera novel·la. L'escriptora ha rememorat els moments "durs" en què va escriure el llibre, quan vivia a Madrid, "una mica inadaptada" i amb la llibreria Blanquerna com a "aixopluc i oasi" per a ella i els seus dos fills petits. L'instant abans de l'impacte és un dietari d'una persona a la qual fan assetjament laboral per la via de no donar-li feina. "És una novel·la que parla del no res, de la buidor, d'aquesta persona que durant sis hores al dia no té cap mena de fina i està reflexionant i pensant", ha resumit.

L'editor Aniol Rafel ha convingut que el text és "un crit" contra aquesta mena de vida i sobre la rutina, que de seguida van veure que s'havia de publicar "i fer arribar al màxim de gent". L'editorial Periscopi ha estat doblement d'enhorabona perquè un altre títol del seu catàleg ha resultat guanyador del Llibreter en la categoria d'Altres literatures: Els grans optimistes (Periscopi/Sexto Piso), de Rebecca Makkai.

premi llibreter 2022
Foto de família de les guanyadores del Premi Llibreter 2022. Foto: ACN

Hivern a l'estiu

El Premi Llibreter d'infantil i juvenil de literatura en català ha estat per L'hivern del Sr. Jeroni (AnimaLlibres), d'Eulàlia Canal, adreçada al públic juvenil. En recollir la distinció, l'autora s'ha referit al rerefons de la seva història. "Són aquests moments de la vida en què tot allò que has construït i tenia un sentit es va esfondrant", ha asseverat sobre "una de les preguntes que es fa el protagonista al principi". Preguntes, ha afegit, com les que ella mateixa es feia abans de començar el llibre i sobre les quals no tenia resposta. "Com es fa quan et trobes en un moment així?", ha reiterat.

En la mateixa categoria però en l'apartat d'altres literatures, el Premi Llibreter ha estat per Mary John, d'Ana Pessoa (L'Altra Tribu). I en la d'àlbum il·lustrat, la guanyadora del Premi Llibreter ha estat Cues de somnis, de Rita Sineiro i Laia Domènech (Akiara Books).