Gemma Lienas, que acaba de rebre el Premi Sant Joan de literatura, amb una obra per a adults, ha obtingut també el XXXIV Premi El Vaixell de Vapor de literatura infantil amb Jo, en Watson i l’armari de la Jacqueline.  Una obra que l’autora considera idònia per a una franja d’edat de 8 a 10 anys, tot i que els editors afirmen que commourà també els adults. El premi de literatura juvenil Gran Angular ha estat per a David Nel·lo, amb La segona vida d’en Marc. Les dues obres, publicades per Cruïlla, estaran a la venda a partir del proper dia 9, el dia en què es farà el lliurament oficial dels premis a la Universitat Pompeu Fabra i les obres es trobaran a les llibreries. Els dos premis tenen una dotació d'11.000 euros. Josep Maria Cervera, editor de Cruïlla, ha destacat l’alt nivell de les obres presentades a l’edició d’enguany, i considera que això respon al “magnífic moment que viu la literatura infantil i juvenil a Catalunya”.

David Nel·lo samuelnello wikipedia

David Nel·lo. Foto: Samuel Nel·lo.

El passat a debat

Jo, en Watson i l’armari de la Jacqueline és una obra que tracta de la memòria històrica de la guerra civil, però també de moltes altres coses: “La memòria històrica sustenta la trama, però també parla d’altres coses”, explica Lienas, i cita especialment la depressió, els desnonaments i l’assetjament escolar. Afirma que li interessava especialment el tema de la depressió, perquè “sovint les persones que tenen malalties mentals pateixen més per la discriminació que pateixen que per la pròpia malaltia”. L’obra està ambientada a la Barceloneta actual, i posa èmfasi en la vida de barri.

lienas i nel·lo neus chordà

Lienas, Cervera i Nel·lo. Foto: Neus Chordà.

Missatge positiu

Gemma Lienas explica que aquesta “és una història d’investigació que fan dos nens a partir de la troballa d’un àlbum de fotografies”. I aquestes fotografies els desperten l’interès per saber què va passar en el passat i toparan amb la dura realitat de la guerra civil. Lienas afirma que no té por de tractar temes durs (com els desnonaments, l’assetjament escolar o la guerra) als llibres infantils, “però sempre donant als lectors un missatge d’esperança”. De fet, assegura que “tampoc escriuria un llibre per a adults que donés un missatge negatiu”.

El misteri del passat

La segona vida d’en Marc, de David Nel·lo, també és una història que passa a Barcelona. Dolors Pérez, membre del jurat del Gran Angular, l’ha definit com una obra complexa, que reflecteix la complexitat de les relacions humanes. Nel·lo ha comentat que aquest llibre s’inspira en un documental que explicava la història d’un nen britànic que estava convençut que havia viscut una vida anterior. Nel·lo, que havia ambientat les seves obres anteriors fora de Catalunya, va voler que la trama d’aquesta estigués situada, bàsicament, a Catalunya. El narrador és l’Abel, que té 18 anys, que fa de cangur d'en Marc, que té 4 anys i que creu haver tingut una altra existència. “No és una història de fantasmes”, explica malgrat tot l’autor, tot i que confessa que té punts “bastant ambigus” (fins i tot una història d'atracció entre el cangur i la mare del nen). Nel·lo afirma que mai no ha estat interessat en històries de vampirs i de fantasmes, però que en canvi sempre ha estat preocupat per la qüestió de la identitat, que és l’eix central d'aquesta obra.