La Fundació Muñoz Ramonet, de l'Ajuntament de Barcelona, demanarà al jutjat de Barcelona que porta el cas del llegat de Muñoz Ramonet que la policia intervingui contra Manuel Castelló, nét de Julio Muñoz Ramonet, per garantir el lliurament dels quadres "La Verge del Pilar" de Goya i "La Anunciació" d'El Greco. Aquests quadres formen part del llegat que l'empresari Muñoz Ramonet va deixar a la ciutat de Barcelona, a la seva mort, el 1991, juntament amb la seva espectacular residència del carrer Muntaner, el Palau del Marquès d'Alella.

Irritació

Segons decisió judicial, Castelló, resident a Madrid, havia de lliurar ahir aquests quadres a l'Ajuntament de Barcelona, però no va fer-ho. Pel tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona i President de la Fundació Muñoz Ramonet, Jaume Asens, “l’actitud de les filles i el nét de Muñoz Ramonet és una burla a l’administració de Justícia i a la ciutadania de Barcelona, un saqueig continuat d’un patrimoni que legítimament pertany a la ciutat”. Per la seva banda, el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, i patró de la Fundació Muñoz Ramonet, Jaume Collboni, ha destacat que “estem davant un cas d’espoli cultural greu, i aquest ajuntament continuarà fent l’esforç de recuperar tot el que el senyor Muñoz Ramonet va decidir donar a la ciutat de Barcelona. Esgotarem totes les vies legals per recuperar aquest important patrimoni cultural”.

La reacció

Després de l'advertència de l'Ajuntament, l'advocat de la família ha efectuat unes declaracions a TV3 assegurant que la família està disposada a retornar els quadres sempre que es garanteixi que aquests seran exposats al públic i que no seran tancades a un magatzem del museu.

El litigi

Quan va morir Muñoz Ramonet, abans que l'Ajuntament de Barcelona se n'assabentés del seu llegat, els seus herois van endur-se les obres d'art de la residència barcelonina del difunt en dos tràilers. L'Ajuntament ha tingut moltes dificultats per reconstruir el llistat de les obres que hi havia el palau per tal de reclamar-les. De fet, es creu que els hereus del difunt no han fet públic el llistat real del llegat per ocultar alguns béns que pertanyen a la ciutat. Des del 2014, per sentència ferma, les obres d'art que eren al palau pertanyen a la ciutat, però els hereus del difunt continuen amb les seves maniobres dilatòries per no acomplir la sentència.

La col·lecció Muñoz Ramonet

Muñoz Ramonet, al llarg de la seva vida, va aconseguir una impressionant col·lecció artística, que contemplava obres de Tiziano, Rembrandt, Rigaud, Zurbarán, Utrillo, Murillo, Anglada Camarassa, Claude Monet, Fortuny. Però la procedència d'aquesta col·lecció també és tèrbola: unes obres van ser obtingudes mitjançant una operació finançera no gaire clara, i d'altres es van comprar a traficants de fama més que dubtosa, com el famós lladre d'obres d'art Erik el Belga.

 

Foto de portada: Palau del Marquès d'Alella. Jove. Wikimedia.