Francesc Ribera, més conegut com a 'Titot', publica aquest divendres El silenci que heu de témer (Editorial Serraclara), una novel·la ambientada en la Mallorca del segle XVII, un període de pugnes de poder entre aristòcrates i governants "molt desconegut encara, de molts canvis i apassionant", segons paraules de l'autor. Ribera explica que la protagonista és una monja, Joana de Santacília, una dona "ambiciosa i intel·ligent" i "invisible" per a una societat governada per homes. "Ella escolta i d'amagat fa", detalla. Aquesta novel·la arriba després de vuit anys de silenci literari del cantant i escriptor berguedà i és fruit d'un procés de recerca i converses amb especialistes per "jugar amb la història sense trair-la".

Escriure el passat per entendre el present

La història d'El silenci que heu de témer transcorre entre el 1600 i el 1670. "Acaba l'antic règim, la monarquia hispànica emergeix entre els diferents regnes, els aristòcrates perifèrics com en el cas de Mallorca comencen a rendir vassallatge esperant recompenses", detalla l'autor. A més, en la societat del SXVII encara ressona la Germania, la revolta durament reprimida del segle anterior. A mesura que la Guerra dels Segadors s'encén a Catalunya, "el temor d'una rèplica a Mallorca es farà viu entre els governants i entre els nobles, que fa dècades que es maten, enfrontats en les faccions de Canamunt i Canavall". I enmig de totes aquestes tensions i lluites de poder, apareix una dona, la protagonista de la novel·la. S'anomena Joana de Santacília, un personatge que va existir, però de la qual no n'ha transcendit res més. Segons 'Titot', "paradoxalment es fa monja per alliberar-se, evitar estar lligada a un home i tenir temps per pensar i escriure". Era la manera de no seguir els passos de les seves germanes, tietes o mare i decideix entrar en un convent des d'on "podrà tenir un paper actiu en totes les guerres", això sí, des de l'ombra. "Passa totalment desapercebuda, ella escolta i d'amagat fa", afegeix. Amb aquesta novel·la, 'Titot' consolida el seu estil personal en el qual utilitza un marc històric per a reflexionar, en tercera persona, sobre una sèrie de temes per a contraposar-los, en molts casos, amb l'actualitat. Així per exemple, apareixen temes com l'honor, la veritat, el sectarisme o el procés de construcció del que serà l'estat espanyol en els seus inicis, entre d'altres. Un procés creatiu que ja va utilitzar amb anteriors llibres. En aquest cas, ha estat deu mesos fent recerca, viatjant a Mallorca i parlant amb historiadors.

el silenci que heu de temer
Aquest divendres es publica la nova novel·la de Francesc Ribera 'Titot', El silenci que heu de temer

Amb aquesta novel·la, 'Titot' consolida el seu estil personal en el qual utilitza un marc històric per a reflexionar, en tercera persona, sobre una sèrie de temes per a contraposar-los, en molts casos, amb l'actualitat

El silenci que heu de témer, de l'Editorial Serraclara, sortirà aquest divendres a la venda. La promoció del llibre també inclou una trentena de presentacions fins al 15 de gener per Catalunya i Mallorca i després també pel País Valencià. "Jo soc un home de directes, tota la vida fent concerts i la manera d'explicar un llibre en directe és la presentació", assenyala tot dient que està a l'expectativa de conèixer les opinions dels seus lectors. Francesc Ribera, 'Titot' (Berga, 1967), és activista cultural i militant independentista. Cantant i lletrista, és conegut per la seva activitat en el grup Brams, però també en formacions esporàdiques o intermitents com Mesclat, Dijous Paella o Aramateix, i d'altres amb les quals ha fet centenars d'actuacions i una vintena de discs. Ha adaptat l'obra completa de Guillem de Berguedà, del provençal al català modern, i l'ha cantada i editada. És autor de la novel·la L'assassinat de Guillem de Berguedà (Ara Llibres, 2015), i de l'assaig Entestat en la independència (Ara Llibres, 2008). A més, és coautor, amb Jordi Creus, d'Història de Catalunya al revés (Ara Llibres, 2002). 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!