El Círculo del Arte, al carrer princesa 52, acull a partir d'avui, i fins mitjan març, l'exposició Tirant lo Blanc. Una narració pictòrica del millor llibre del món, amb aquarel·les i pintures a la caseïna de Francesc Artigau. Es tracta de les il·lustracions que ha preparat Artigau per a una gran edició il·lustrada, amb aparell crític, del llibre de Joanot Martorell, que no s'ha pogut arribar a publicar per problemes financers (tot i que la maqueta està llesta per anar a l'impressor). A l'exposició es recullen 250 il·lustracions del llibre, gairebé totes les realitzades per al llibre, organitzades per ordre cronològic de l'obra. Paral·lelament s'ha publicat un catàleg en què es mostren algunes dels millors dibuixos d'Artigau, amb textos d'aquesta obra de Martí de Riquer, Mario Vargas Llosa, Rafael Beltrán, Joan Santanach, Hans Meinke i el mateix Francesc Artigau. Algunes de les il·lustracions d'Artigau sobre el Tirant són a la venda al mateix Círculo del Arte.

Tirant lo blanc francesc artigau

El Tirant que hauria pintat Fra Angelico

El que més sobta, en un primer moment, d'aquestes il·lustracions, és la seva lluminositat. L'artista assegura que per a ell els dibuixos els posa el cervell, però el color el posa el fetge. Francesc Artigau, per a aquest projecte, s'ha inspirat en la pintura italiana del Quattrocento, en els artistes prerafaelites. Reconeix que en les il·lustracions del Tirant hi ha la clara influència de Piero della Francesca, Fra Angelico, Andrea Mantegna, Masaccio... Ara bé, reconeix que en alguns casos s'ha inspirat en els quadres que Matisse havia fet a Tànger; i afirma que algunes de les il·lustracions sobre l'estada del Tirant a Grècia, està basada en les figures gregues dels vasos ceràmics. Artigau reconeix que és un ferm admirador del Tirant, "Una obra molt moderna" en què el protagonista és alhora "un heroi i un antiheroi" i en el que "Cada pàgina té una imatge". Per a ell, la realització d'aquest projecte va ser "una aventura" que li va dur més d'un any de feina. Artigau assegura que va preparar la col·lecció d'il·lustracions, "com si fos una pel·lícula", amb un storyboard i tot (a l'exposició es mostren els seus peculiars materials de treball). No és impossible que l'espectador reconegui a un veí o a un company de feina en els personatges dibuixats per Artigau, que assegura que va fer un càsting entre els seus coneguts per donar cara als personatges de Joanot Martorell.

francesc artigau

Francesc Artigau. Foto: Círculo del Arte

El Tirant, un llibre poc explotat

La d'Artigau és una de les propostes més ambicioses per il·lustrar el Tirant, un llibre que ja comptava amb d'altres edicions amb il·lustracions (fins i tot edicions juvenils o en còmic), però la majoria d'elles amb menys volum d'il·lustracions i qualitat que la que ara presenta Artigau. Joan Santanach, especialista en el Tirant de la Universitat de Barcelona, ha destacat la fidelitat de les il·lustracions a l'obra, i ha apuntat que faciliten moltíssim la lectura del Tirant, una obra que li costa a molta gent, poc habituada a llegir textos en català antic. Santanach ha manifestat que espera que l'edició il·lustrada surti endavant per aproximar aquest llibre a nous públics. Rafael Beltrán, de la Universitat de València, ha celebrat la iniciativa, tot i que ha destacat que, afortunadament, els joves del País Valencià, i també del Principat i de les Illes, coneixen el Tirant prou bé gràcies als programes educatius. Ara bé, els acadèmics especialistes del llibre esperen que, algun dia, es faci una sèrie, de qualitat i amb recursos, sobre el Tirant lo Blanc, "una obra que da para mucho".

L'adéu d'una sala

Aquesta exposició serà la darrera que organitza el Círculo del Arte a la seva sala del carrer Princesa 52. La sala tancarà les seves portes en una data encara no fixada del mes de març. Ha volgut acomiadar-se amb un projecte que el seu director, Hans Meinke, fa més d'una dècada que portava al cap, des que va conèixer Artigau, a qui defineix com "un gran enamorat dels llibres" i "un gran coneixedor de les edicions il·lustrades dels clàssics". El director del Círculo del Arte creu que la novel·la de Joanot Martorell mereixia una edició de luxe com la que va fer Saura del Quixot. Meinke lamenta no haver publicat l'edició il·lustrada del Tirant, perquè no va trobar suports ni privats ni públics, però deixa la maqueta preparada per trobar editor. Perquè, com ha afirmat Ignacio Echevarría, responsable de l'edició del catàleg: "Ser editor vol dir creure en les utopies, i aquesta edició del Tirant es va plantejar com una utopia.