El fons documental de la Fundació Institut Cambó s'incorpora a la Biblioteca de Catalunya. Així ho ha anunciat aquest dimecres la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en una presentació amb el president de l'entitat, Francesc Guardans, i la directora de l'equipament, Eugènia Serra. El fons, que s’incorpora a la Biblioteca de Catalunya mitjançant una donació, documenta l’obra de mecenatge i patrocini de Francesc Cambó i Batlle, a més d’esdeveniments històrics en els quals va jugar un paper protagonista. "Avui celebrem que tota la ciutadania tindrà accés al llegat de Cambó, que és de primer nivell", ha celebrat la consellera, que ha agraït “a la família i a la Fundació Institut Cambó que hagin tingut cura durant tants anys del llegat Cambó, i que ara lleguin el fons”.

El fons està actualment en procés de tractament i descripció, i conté documents personals, correspondència, memòries, discursos, fotografies en diversos suports, alguns dibuixos, documents sonors i audiovisuals, documentació de l’editorial Alpha, monografies impreses i publicacions periòdiques de temàtica política, econòmica i literària. Garriga ha apuntat que Cambó va ser el més destacat dels representants de l'anomenat 'catalanisme estatalista', "partidari de la intervenció en la política espanyola", i ha destacat que la incorporació del fons a la Biblioteca de Catalunya respon “a la funció social del conjunt d’arxius, biblioteques i museus de Catalunya a l’hora de preservar la memòria col·lectiva del nostre país”.

"Fa set anys la Biblioteca de Catalunya va rebre gran part del fons de l'editorial Alpha, un dels projectes editorials de Cambó, i la Biblioteca de la Universitat de Barcelona el fons bibliogràfic Cambó especialitzat en Filologia Clàssica, un procés que culminem ara" ha assegurat la consellera. Per això ha afegit que la Biblioteca de Catalunya el "conservarà, el catalogarà i el difondrà", per poder-lo fer accessible a tothom, contribuint d'aquesta forma a "preservar la memòria col·lectiva del país".  

El contingut del fons

El fons de la Fundació està format principalment per documentació personal de Cambó, entre la qual destaca la correspondència, que aplega més d’un miler de corresponsals, les memòries de Francesc Cambó, dietaris, meditacions, així com textos de discursos pronunciats durant la seva activitat política. També s’hi troben arxius sobre la seva activitat cultural, especialment sobre la col·lecció d’art Cambó. El fons conté documentació provinent d’empreses com ara Cheda o Sofina, documentació de la seva època de regidor a l’Ajuntament de Barcelona, de ministre al govern d’Espanya o de diputat al Congrés, també inclou documentació relacionada amb l’homenatge i els funerals. El volum del fons és d’aproximadament uns 10 metres lineals.    

Destaca un conjunt de documentació gràfica de més 1.700 unitats, que reuneix des de dibuixos publicats en revistes satíriques d’autors catalans, com Ricard Opisso i Gaietà Cornet, fins a fotografies en diversos suports que il·lustren l’activitat de Cambó i les primeres dècades del segle XX en l’àmbit de la política catalana. La fotografia conté principalment retrats fotogràfics de Cambó, àlbums fotogràfics de les col·leccions d’art de Ramon Guardans i de Francesc Cambó.

Fundacio Institut Francesc Cambo
Materials de la Fundació Institut Cambó exposats a la Biblioteca de Catalunya. Foto: ACN

 

Cambó, una figura clau en la cultura catalana

Francesc Cambó i Batlle (Verges, 1876-Buenos Aires, 1947) va ser un intel·lectual que va adquirir un paper fonamental en el mecenatge cultural i fruit de la seva obra es van bastir grans institucions culturals del país. En l’àmbit polític va fundar la Lliga Regionalista i va ser l’artífex de nombrosos projectes de progrés i de catalanisme polític. Per tot, va esdevenir una figura clau en la cultura catalana i la història de Catalunya del segle XX.

El seu llegat va ser gestionat per la seva filla, Helena Cambó i Mallol, juntament amb el seu marit, Ramon Guardans i Vallès. L’any 1999 van crear la Fundació Institut Cambó amb l'objectiu de difondre l’obra. Entre altres iniciatives, van continuar la tasca de l’Editorial Alpha, un segell de prestigi creat per Francesc Cambó el 1926. L’any 2017, la Biblioteca de Catalunya va rebre en donació gran part del fons de l'editorial, i el mateix any, s’integrava en els fons de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona el fons bibliogràfic especialitzat en filologia clàssica de la Fundació. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!