Aquest dijous s'inaugura al Museu del Disseny de Barcelona, amb molta expectació, la que es presenta com una de les grans exposicions del 2017, David Bowie isLa mostra sobre aquest icònic ídol musical, organitzada pel Victoria & Albert Museum de Londres, ja ha assolit el milió i mig de visitants en les gires que ha fet pel món (Canadà, Japó, Austràlia...). L'exposició incorpora 300 objectes molts dels quals és la primera vegada que es poden veure a Barcelona. L'exposició se centra, sobretot, en la col·laboració de David Bowie amb artistes dels diferents camps, en la constant reinvenció del personatge, i en la influència que va acabar tenint sobre el món artístic.

Una exposició reservada

David Bowie is vol ser una exposició diferent, en què la música i el disseny s'articuli amb els objectes. De fet, és una exposició que cal visitar amb uns auriculars per tal de contextualitzar la música i la creativitat de cada període de la vida de Bowie. Aquesta exposició excepcional, arriba amb un preu també excepcional per a un museu públic: 9,90 euros per a nens i avis i 14,90 o 17,90 € (segons els dies) per als adults. A més a més, a la sortida de l'exposició hi ha en marxa una gran operació de marxandatge: el que surt d'allà ha de travessar unes taules on se l'intentaran col·locar samarretes de Bowie, tasses de Bowie, el catàleg de Bowie i altres objectes d'utilitat dubtosa.  L'Ajuntament al·lega que gràcies a les seves negociacions, l'entrada a Barcelona és més econòmica que a la resta de ciutats on ha passat la gira. Les entrades ja es poden adquirir per internet a la pàgina web de la exposició. Els organitzadors afirmen que ja hi ha 15.000 entrades venudes.

002.Exposicion DavidBowie is

Installation Shot de David Bowie. David Bowie Archive (c)Victoria and Albert Museum, Londres.

Més enllà de la música

Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny ha volgut destacar que Bowie es mereix aquesta exposició perquè va ser molt més que un cantant, va ser un artista multidisciplinar que va ser capaç de reflexionar sobre ell i sobre el fet musical i artístic. Per això, aquesta exposició es presenta com una mostra que pretén molt més que satisfer els fans de Bowie, sinó també agradar a tots els interessats en la cultura pop i en aquesta música. Els organitzadors asseguren que volen satisfer tant a aquells que coneixen molt bé el cantant i la seva obra, com a la gent que l'ha escoltat poc. Els comissaris de l'exposició, Victoria BroackesGeoffrey Marsh han volgut destacar que Bowie no només interessa a la gent que l'havia vist als seus concerts (que ja té una certa edat), sinó que pot interessar molt als joves, perquè sempre va ser un pioner i va explorar noves vies creatives.

De la moda a la fotografia

Un dels elements més destacats de l'exposició és la colecció de 60 peces de roba molt especials, usades per Bowie en diferents moments de la seva carrera, algunes d'elles molt conegudes, com l'abric amb la bandera britànica dissenyat pel propi cantant i per Alexander McQueen per a la coberta de l'àlbum Earthling (1977) o les peculiars creacions de Kansai Yamamoto per a la gira d'Aladdin Sane (el 1973). De fet, els vestits ocupen un espai rellevant de l'exposició, des del principi fins al final.  Un segon eix de l'exposició són les fotografies, tant del mateix Bowie com fetes per als àlbums de Bowie, realitzades per alguns grans fotògrafs, com Brian Duffy, Terry O'Neill i Masayoshi Sukita. I, finalment, tenen un paper destacat els vídeos de Bowie i els seus concerts, i les pel·lícules on va participar. Tot acompanyat, òbviament, per la música, que fa de fil conductor de tota l'exposició.

13. Promotional photograph of David Bowie for 'Diamond Dogs,' 1974

Fotografia promocional de Bowie per a Diamond Dogs, 1974.

Activitats complementàries

Aquest dijous la inauguració anirà acompanyada d'una festa d'obertura a la Sala Razzmatazz, la Bowie Opening Party. I el 13 de juliol, l'Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya oferirà un concert simfònic especial, amb 65 músics sobre l'escenari. Paral·lelament a la UPF es faran les xerrades Bowie Talks, amb la participació d'alguns dels seus col·laboradors més propers com el dissenyador de moda Kansai Yamamoto o el fotògraf Denis O'Regan. I a partir del juliol, el Museu del Disseny afegirà a l'exposició una mostra complementària de fotografies d'en Bowie realitzada per fotògrafs locals en les seves visites a Catalunya (havia tocat quatre vegades a Barcelona i havia actuat a Escalarre). Al Museu del Disseny també hi haurà un cicle de cinema, tant amb pel·lícules on hi va participar Bowie, com pel·lícules sobre Bowie.

01. Striped bodysuit for Aladdin Sane tour 1973 Design by Kansai Yamamoto Photograph by Masayoshi Sukita  Sukita The David Bowie Archive 2012[1]

Vestuari ratllat per a la gira de Aladdin Sane de 1973. Disseny de Kansai Yamamoto. Fotografia de Masayoshi Sukita. The David Bowie Archive 2012.

Retorn a Bowie

David Bowie (8 de gener de 1947 - 10 de gener de 2016) va rebre en néixer el nom de David Robert Jones. Als anys 1970 va renovar per complet la música i la cultura pop, tant pels seus temes musicals, com per l'acurada presentació dels seus espectacles. La seva carrera és un constant reinventar-se, amb la creació de personatges, la continua formació de grups i la recerca contínua de nous referents artístics i estètics. Per això sempre va estar en contacte amb artistes de diferents disciplines, des del cinema fins a la moda, passant pel còmic, el cabaret o el teatre japonès, i va incorporar influències de totes aquests estils als seus projectes. Bowie va ser, sobretot, un gran trencador de tabús, que va jugar sempre amb la provocació. De fet, hi ha seriosos dubtes de quines de les seves declaracions són reals o són falses (per exemple, la seva suposada bisexualitat). Del que no hi ha dubte és de que Bowie va ser un dels artistes més influents dels anys setantes i vuitantes. Va gravar 25 discs d'estudi, alguns dels quals van arribar a ser grans èxits de vendes.

Per a fans de Bowie i del disseny

Malgrat que l'exposició ha arribat a tants i tants visitants, en realitat, el seu públic més evident són els fans de Bowie. De fet, una part de l'exposició està consagrada al fetitxisme: hi ha un gran nombre d'apunts i de croquis del cantant que són indesxifrables per al visitant, però que estan allà per demostrar que són obres de Bowie. Es presenta un dels sintetitzadors usats en la gravació d'un disc de Bowie, idèntic a qualsevol altre sintetitzador de la mateixa marca i model, però dotat de valor per la seva suposada presència en aquell esdeveniment. Sens dubte els seguidors del cantant quedaran encantats. També tots aquells que es dediquin a la moda, al disseny, i sobretot als interessats a les relacions entre ambdós, perquè l'exposició aconsegueix establir de forma clara el vincle entre l'obra musical de Bowie i la seva capacitat creativa en d'altres camps. Ara bé, potser el públic en general no quedi tan fascinat per l'exposició. Malgrat que la música està integrada a l'esdeveniment, i a mesura que es visiten les sales van sonant les músiques de cada etapa de Bowie, el muntatge dista molt de ser una experiència immersiva, com la que es pot aconseguir amb les noves tecnologies. Els vestits fascinaran a bona part del públic, però part dels objectes exposats resultaran indiferents per als que no coneguin molt l'obra de Bowie. I, malgrat tot, en conjunt és una exposició molt correcta, que probablement arribarà a ser una de les més visitades de l'any.

 

Fotografia de portada:  Portada de Aladdin Sane, 1973. Fotografia de Brian Duffy. Photo Duffy © Duffy Archive & The David Bowie Archive.