Coneixes l'altra cara de la feminitat? No estem parlant de la imatge estereotipada de la dona que històricament ens ha arribat a través de l'art, la literatura, el cinema o la cultura popular. Estem parlant d'una altra mena de representació de la dona, una feminitat que històricament ha estat venerada per alguns sectors de la societat i, alhora, temuda per d'altres. És el cas, per exemple, de deesses, esperits, dimonis o santes, figures que han influït i encara influeixen en la vida de les persones. De vegades lloades, de vegades marginades, cadascuna presenta diferents matisos segons la regió i l'època, reivindicant amb els anys figures injuriades o censurant les que algun dia es van admirar.

Fins al 9 de juny, pots visitar Venerades i temudes. El poder femení en l'art i les creences a CaixaForum Barcelona

CaixaForum Barcelona explora a Venerades i temudes. El poder femení en l'art i les creences, a partir d'obres del British Museum, la reverència a les dones i la feminitat en les tradicions religioses i espirituals. Un viatge al llarg de 5.000 anys de creences del poder espiritual femení a partir d'escultures, objectes sagrats i obres d'art de diversos continents. Pots aconseguir la teva entrada clicant aquí.

Des del món antic fins a l’actualitat, podràs descobrir com figures espirituals han tingut un paper rellevant per a la nostra comprensió del món. L'exposició recull les diferents expressions dels poders espirituals femenins d'arreu del món.

03 venerades i temudes / CaixaBank
Foto: Fundació "la Caixa" 

La mostra, formada per 154 peces del British Museum, integra un recorregut que s'inicia a la prehistòria i s'allarga fins al segle XXI, proposa la reflexió dels estereotips del poder femení i la feminitat d'avui.

L'exposició recopila representacions del poder femení de diferents religions i creences. La cronologia i les disciplines artístiques també són diverses: escultura, pintura, fotografia i art contemporani. A més, assenyala moments rituals de les diferents creences i discuteix la seva influència sobre la vida de les persones a les cultures del passat fins avui.

venerades i temudes / CaixaBank
Medalla de plata de la reina Anna, 1707, Regne Unit / Foto: The Trustees of the British Museum

Venerades i temudes. El poder femení en l'art i les creences està dividida en cinc seccions. A cada secció, trobaràs objectes espirituals de diferents cultures i períodes de la història. Destaquen peces com la figura de Sekhmet, la deessa Isthar, Venus o Afrodita del 100-150 aC o la deessa Kali hindú de múltiples braços. Pel camí també trobem obres d'Ana Mendieta, Marta Maria Pérez Bravo, Marina Abramović, Saskia Calderón, Niki de Saint Phalle o Cristina Lucas, entre altres.

L'exposició recull les diferents expressions dels poders espirituals femenins d'arreu del món

Activitats de l'exposició

Visita comentada. Si vols assabentar-te de tot i no perdre't detall, la visita comentada és la millor opció. Un educador/a t'explicarà els punts claus de l'exposició, te'ls contextualitzarà i et resoldrà els dubtes o preguntes que et sorgeixin. 

Visita en família. Si vols descobrir Venerades i temudes. El poder femení en l'art i les creences amb els petits de la casa, la visita en família et va com anell al dit. I és que és un recorregut participatiu per l'exposició que involucra tots els membres de la família. A més, fareu diferents activitats d'aprenentatge que us convidaran a observar, dialogar, experimentar, jugar i crear. Aquesta activitat està recomanada per a famílies amb nens i nenes a partir de 6 anys.

02 venerades i temudes / CaixaBank
Foto: Fundació "la Caixa"

Vermut i tertúlia. Si el que t'agradaria és poder aprofundir en els temes o aspectes de l'exposició que més t'interessen, l'activitat vermut i tertúlia et permet fer-ho amb l'ajuda d'un mediador. Però no només això, també et permet rematar-ho amb una distesa tertúlia, mentre fas el vermut. Què més es pot demanar?

Visita comentada+menú temàtic. Si amb un vermut no en tens prou, aquesta és la teva. Podràs gaudir d'una visita guiada i, en acabar, reblar la visita amb una degustació especialment dissenyada per a l'exposició.

Fins al 9 de juny, tens temps de visitar Venerades i temudes. El poder femení en l'art i les creences a CaixaForum Barcelona. És gratuïta per a Clients de CaixaBank, Carnet Jove Europeu i menors de 16 anys.  Aconsegueix la teva entrada clicant aquí.

 

 

Imatge principal: Tara blanca, 1700-1900, bronze banyat en or, Tibet.