Banda de culte del nostre ecosistema sonor, els vigatans Germà Aire acaben de publicar el seu tercer disc, Gornal (Hidden Track, 2021), obra amb què Andreu Ribas i Luca Masseoni (el nostre interlocutor), multipliquen pel seu màxim exponent totes les virtuts de la seva proposta.  Folk metafísic amb pulsió psicodèlica que aquesta vegada sintetitza la seva genialitat en breus píndoles amb cert regust pop. Nova col·lecció de cançons que aquest diumenge podreu gaudir en el concert que oferiran a la Fabra i Coats de Barcelona. 

Per què, què és la Gornal?
La Gornal va ser el nostre local d'assaig durant molts anys. Una masia on vivia en Ramon Genís, músic integrant del Grup de Folk i Els Baldufes, que ens cedia un petit espai per assajar. Fa uns anys que vam marxar del local, en Ramon es va morir i el local ja no és el que era. Amb aquest nom hem volgut fer un homenatge a aquest espai, al Ramon i a tot el que vam viure allà.

Fins a quin punt el lloc en què crees acaba influenciant la teva creació?
Per a mi moltíssim. Penso que quan escric i faig música m'inspiro analitzant l'entorn, que m'ensenya moltes coses interessants. Estic segur que si estigués a un altre lloc, em vindrien altres idees per escriure les cançons i en conseqüència serien diferents.

Cada vegada anem trobant el camí que ens fa sentir més còmodes fent música

La nota de premsa diu que és el vostre millor disc. Però això és el que sempre dieu els músics del vostre darrer àlbum.
És el tercer disc i hem trobat un discurs clar, cada vegada anem trobant el camí que ens fa sentir més còmodes fent música. Ens agrada que cada disc que fem tingui diferències, però que es reconegui Germà Aire. Aquest disc compleix els nostres requisits.

Sí que trobo que, sent vosaltres, és el vostre disc més concís i definit. El vostre àlbum en què les cançons han pres més identitat.
Totes les cançons tenen una idea i sonoritat molt clara, totes formen un conjunt. El discurs sempre és el mateix i entre les cançons hi ha alguna cosa, a banda de la sonoritat, que les uneix. El procés de creació, però, ha sigut molt similar a tots els discos que hem anat fent: després d'un temps parat, sense crear, començo a fer cançons a casa amb el meu estudi casolà. Les vaig ensenyant als membres de la banda i es van construint a poc a poc. La gravació, però, sí que ha estat diferent aquesta vegada.

germà aire polaroid sangjpg
Germà Aire acaben de publicar el seu tercer disc, Gornal. Foto: Joan Garolera

Per què? En quin sentit?
Perquè no hem treballat els temes amb banda abans d'anar a gravar, com ho vam fer amb els anteriors discos. Aquesta vegada només tenia les cançons a guitarra i veu. Va ser en el moment que vam anar a Guissona a gravar les cançons que vam fer la producció amb el Joan Pons de El Petit de Cal Eril i els membres del grup, Andreu i jo, i amb nosaltres Joan i Gudi.

En Joan Pons ha produït tots els vostres discos. Què aporta a la vostra proposta?
Confiança i seguretat. Sabem que amb ell estarem contents del resultat final i que estarem molt còmodes gravant. Hi tenim una connexió molt forta i ens posem d'acord amb la majoria de coses quan treballem plegats. Ens encanta fer música amb ell perquè a més a més ens tracta molt bé i ens cuida moltíssim. L'estimem molt.

L'existència és una de les coses més importants a l'univers de Gornal

Hi ha res que us hagi influenciat especialment en la creació de Gornal
Intento no escoltar gaire música durant el procés de creació perquè em fa una mica de por influenciar-me massa, tot i això he estat bastant obsessionat amb Fabrizio De André i Bill Callahan. I més enllà de la música, abans de fer aquest disc he estat llegint bastants llibres que parlen sobre com funciona el nostre entorn. Concretament m'ha interessat molt l'astronomia, la cosmologia i la mecànica quàntica. El llibre que em va despertar aquest interès és: Breu història del temps de Stephen Hawking.

Aquestes lectures han modelat el concepte del disc?
El concepte rere Gornal és que res és el que sembla. Hi ha moltes coses que ens passen i que tenim al nostre voltant i que no sabem com funcionen. Sobretot quan ens apropem o ens allunyem del nostre punt de vista habitual.

És un disc, certament, molt existencialista.
L'existència és una de les coses més importants a l'univers de Gornal. El fet de viure una pandèmia m'ha ajudat a pensar-hi una mica més i a preguntar-me sobre el sentit de l'existència humana.