El Periódico de Catalunya no sortirà aquest dimarts per primer cop en la seva història, que arrenca el 26 d'octubre del 1978. Els 400 treballadors del diari i empreses auxiliars han iniciat aquest dilluns una vaga de quatre dies en suport del comitè d’empresa, que negocia l’acord salarial que ha de substituir el vençut el passat 31 de març. El seguiment de l’aturada és del 90%, segons el comitè de vaga.

L’acord salarial anterior rebaixava el sou dels treballadors un 8% directament i un altre 10% via un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), pel qual deixaven de treballar uns dies al mes, que podien cobrar de l’atur. Les negociacions pel nou acord van fracassar el passat dijous 11.

Aquest dia, l’empresa va proposar mantenir l’acord anterior i tornar el 50% dels salaris no pagats de l’abril, que s’havien d’abonar al nivell d’abans de les retallades. La raó d’aquest impagament, segons l’empresa, és que encara no hi ha un nou acord amb els treballadors.

La mateixa raó addueix el comitè, amb una altra conclusió: "si no hi ha acord, tornem a les condicions anteriors". Així, demana que l’empresa els pagui el salari íntegre de l’1 d’abril a l’11 de maig, data des de la qual se seguiria aplicant l’acord salarial anterior mentre es negocia el nou.

Alhora, el comitè vol conèixer els comptes complets del 2016. Sospiten que la direcció prepara un expedient de regulació d’ocupació per acomiadar una part de la plantilla i volen conèixer en què es basen les causes econòmiques amb què justifica l’ERO i l’enduriment del nou acord salarial. De fet, l’1 d’abril, la proposta de l’empresa incloïa una rebaixa salarial afegida del 5%.

Consecutiu o simultani

El moll de l’os del desacord és la desconfiança entre empresa i comitè sobre els plans de futur del Grupo Zeta, l’editora d’El Periódico. Les demandes que les retallades també incloguin la propietat i els càrrecs fora de conveni o el cobrament de l’abril i part de maig són rellevants però encara ho és més obligar Zeta a posar també sobre la taula el seu projecte per als diaris i estovar el previsible ERO amb altres possibilitats, com baixes incentivades i sortides voluntàries de treballadors.

L’empresa, en canvi, no ho vol fer tot alhora i no es vol comprometre més enllà. S’estima més resoldre ara l’acord salarial, fins i tot mantenir-lo, i negociar després el futur del diari, un cop desactivat el conflicte salarial que serveix de palanca negociadora al comitè.

Conflicte a destemps

Aquest litigi ha arribat a destemps per Zeta. El conflicte laboral se suma a les negociacions amb una dotzena llarga de bancs, als que devia 97,8 milions d’euros a finals del 2015, el 60% dels quals pertoca a El Periódico i l'altre 40% a la resta d’empreses del grup.

Zeta va deixar de pagar als bancs el desembre del 2016. Els creditors, encapçalats per CaixaBank, mantenen un pacte de no-agressió amb Zeta mentre tracten d’arribar a un nou acord per fer front als deutes i facilitar al grup mediàtic recursos per afrontar la seva reconversió digital.

Tot plegat és una cadena maligna. Zeta necessita concertar amb els seus treballadors un acord laboral que fixi el perímetre de la seva despesa principal. Sense aquest acord, serà difícil que pugui elaborar un projecte de futur que convenci els bancs de reestructurar el deute i de facilitar-los-hi recursos per a invertir en la reconversió, que és l’única esperança dels creditors de cancel·lar bé o malament els seus deutes i de la supervivència del grup.

Els treballadors, ara per ara, consideren que s’han sacrificat prou. Volen que l’empresa es retrati més en els seus plans de futur i que tot es negociï i resolgui alhora. Les setmanes que venen, uns i altres n’hauran de trobar el desllorigador.

La mobilització afecta també els treballadors d’un altre diari de Zeta, l’esportiu Sport, que han aprovat sumar-s’hi durant dos dies, el 15 i el 16 de maig. A El Periódico, la vaga es va aprovar per 255 vots favorables (79,97%), 47 en contra (14,7%) i 17 en blanc (5,33%). En la votació hi va participar el 82% dels treballadors. La vaga va decidir Zeta a ajornar el lliurament del Premi del Català de l'Any, previst per aquest dimarts 16 de maig al Teatre Nacional de Catalunya. El Periódico ven 75.000 exemplars diaris de mitjana, segons el certificador OJD.