Edicions 62 està d'aniversari aquest 2022, quan es compleixen seixanta anys de la fundació d'un dels segells editorials més veterans de les lletres catalanes. Des del 1962 i fins avui la marca que van fundar Max Cahner i Ramon Bastardes ha publicat 6.000 títols, "una fita excepcional en el món de l’edició en llengua catalana", com ho expressa la mateixa editorial. Entre el fundacional Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster, i la nova edició de L'òpera quotidiana, de Montserrat Roig (l'últim títol que arriba al seu catàleg), han passat sis dècades, incomptables autors, noves col·leccions, reconeixements i diversos canvis d'escala, com la constitució del Grup 62 (1996) i la integració definitiva al Grup Planeta, l'any 2013.

Amb motiu d'aquesta efemèride s'ha editat un catàleg especial que recull la història de l'editorial, de més de mig segle de vida. La imatge de coberta és un dibuix original de Perejaume ('Punts apagats, punts encesos'), que pel segell simbolitza el seu compromís amb la cultura "més enllà del món editorial". El volum s'organitza en tres apartats, un primer dedicat a tots els autors (i els seus llibres) i col·laboradors de la història d'Edicions 62, un inventari de les col·leccions que han anat definint la trajectòria de l'editorial, i finalment un tercer capítol amb l'índex de tots els títols publicats durant 60 anys.

Edicions 62 ha celebrat l'aniversari aquest divendres amb un acte commemoratiu al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La trobada consisteix en una taula rodona sobre el present i el futur de l'edició en català, amb els ponents Jordi Amat, Najat El Hachmi, Albert Fons i Carme Riera. Hi participat també el president de Grup 62 des de l'any 2014, el filòsof Josep Ramoneda, per posar punt i final a l'acte.

60 aniversari Edicions 62 - ACN
Edicions 62 celebra el seu 60 aniversari - ACN

Més de sis mil títols en català

L'abril del 1962 Edicions 62 va néixer amb la publicació de Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster, amb el temps esdevingut un clàssic de la literatura valenciana. Des d'aleshores l'editorial ha publicat més de sis mil títols en català, amb un bast fons de ficció, pensament i història d'autors catalans –i traduccions al català-. "Creiem haver assolit una fita excepcional en el món de l’edició en llengua catalana", celebra el segell.

En aquests anys, l'editorial ha publicat un catàleg d'autors de referència, alguns dels quals van debutar o començar a despuntar en aquesta casa. N'han format part Manuel de Pedrolo, que va dirigir la col·lecció Cua de Palla (nascuda el 1963) i va publicar anys més tard el 'Mecanoscrit del segon origen', el títol més venut de tota la història d'Edicions 62. Paco Candel, amb 'Els altres catalans' (1964); l'estrena de Mercè Rodoreda al segell amb 'La meva Cristina i altres contes'; la de Terenci Moix amb 'El dia que va morir Marilyn' (1969); Montserrat Roig, des de 'Ramona, adéu' (1972) fins al seu últim llibre 'Digues que m'estimes encara que sigui mentida', publicat el mateix any de la seva mort (1991); i un llarg etcètera de noms entre els quals hi ha també autors internacionals com Primo Levi ('Si això és un home, 1996), Doris Lessing, J. M. Coetzee o Paul Auster.

La història d'Edicions 62 la formen també les seves col·leccions, algunes de les quals han sobreviscut al pas dels anys, altres no, com 'El balancí', 'Llibres a l'abast' i 'Cua de palla'. El creixement del segell també ha tingut el seu reflex empresarial. L'any 1996 naixia el Grup 62, amb la incorporació de l'editorial Empúries. El 2006 Enciclopèdia Catalana i el Grup Planeta es van incorporar a l'accionariat del grup, i el 2013 Planeta es va convertir en l'accionista majoritari, amb la seva cartera d'editorials.