La directora general adjunta de la Fundació "la Caixa", Elisa Durán, i la directora de l’Àrea d’Exposicions i Col·lecció de la Fundació "la Caixa", Isabel Salgado, han presentat aquest dimecres la programació expositiva de la xarxa CaixaForum per a la temporada 2023-2024, titulada "Creixem en la cultura". Han participat en l’acte el director del Museo Nacional del Prado, Miguel Falomir, el cuiner i cineasta José Luis García Berlanga, i la directora de Comunicació del Museo Paleontológico Egidio Feruglio (MEF), Florencia Gigena. També hi ha estat presents els directors dels centres CaixaForum i del Museu de la Ciència CosmoCaixa.

Concretament, Fundació "la Caixa" presenta 34 títols expositius, que es podran visitar als centres CaixaForum, al Museu de la Ciència CosmoCaixa i a les mostres itinerants que viatjaran per més de 80 ciutats d’Espanya i Portugal. Elisa Durán explica que la nova temporada és "un espai de reflexió crítica que connecta amb temes de gran impacte social que afecten i preocupen l’ésser humà contemporani amb una mirada transversal que segueix unint art i ciència cada vegada d’una manera més consolidada". I afegeix que "a través de les nostres exposicions, activitats i iniciatives digitals, el públic gaudirà d’un divers ventall de propostes que busquen arribar al nombre més alt possible de persones, sempre amb la mateixa finalitat: afavorir la integració i la cohesió social a través de la cultura".

Els 10 estrenes expositives per a la temporada 2023-2024

D'aquests 34 títols expositius que es podran veure als diferents espais de la xarxa CaixaForum durant la temporada 2023-2024, 10 són estrenes. Algunes aborden múltiples formes d’expressió artística a través de l’art i altres se centren en la paleontologia, la història, la música, la fotografia o el cinema.

1. Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences. CaixaForum Madrid estrenarà aquesta exposició, que fa un viatge per 5.000 anys de creences espirituals al voltant de la dona i la feminitat a través de peces ancestrals i contemporànies. Mitjançant una col·laboració amb el British Museum, la mostra recorre la influència espiritual femenina al llarg de la història i dels sis continents. Posteriorment, es traslladarà a CaixaForum Barcelona i a CaixaForum Sevilla.

2. Art i natura. Un segle de biomorfisme. L'exposició, que és fruit d'una entesa amb el Centre Pompidou de París, recorre 100 anys de diàleg entre art i natura. Des del surrealisme fins als nostres dies: de Jean Arp, Kandinski i Paul Klee a Jeremy Deller o Neri Oxman. Aquest diàleg permetrà al visitant reflexionar sobre els actuals vincles de la humanitat en la natura, quelcom especialment interessant en l'actual context de crisi climàtica.

Wassily Kandinsky, Cel blau / Fundacio "la Caixa"
Wassily Kandinsky, Cel blau, 1940.

3. Dinosaures de la Patagònia. Gràcies a una aliança amb el Museo Paleontológico Egidio Feruglio, els visitants del Museu de la Ciència CosmoCaixa i del CaixaForum Madrid podran caminar sota una rèplica impressionant del dinosaure més gran conegut, el Patagotitan mayorum, mentre fan un recorregut expositiu sobre l’evolució, l’anatomia, els hàbits alimentaris i l’hàbitat de diferents espècies.

4. Interior Berlanga. Aquesta producció pròpia sobre la vida i l'obra de Luis García Berlanga, un dels cineastes espanyols més internacionals, s’estrenarà a CaixaForum València i després es traslladarà a CaixaForum Barcelona. L'exposició, feta com un pla seqüència amb un fil narratiu a l’estil del seu cinema, revela històries desconegudes i emocionants sobre la vida i la seva obra. És un retrat íntim i complet del cineasta, ja que mostra gran part del seu arxiu personal.

Berlanga / Arxiu Fotogràfic Oriol Maspons
Foto: Arxiu Fotogràfic Oriol Maspons

5. Música i matemàtiques. Un viatge sonor del caos al cosmos. Explora la relació entre la música i les matemàtiques, ja que els uneix l’abstracció, la complexitat i la precisió, a més de la necessitat d’una gran pràctica i creativitat per treballar-hi. La mostra, molt interactiva, permet aprofundir en els esmentats nexes d'unió entre ambdues disciplines i descobrir-ne d'altres.

6. Horitzó i límit. Visions del paisatge. El pal de paller de l’exposició són les obres de paisatges de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”, però també inclou obres en préstec d’altres col·leccions. Es podrà visitar a CaixaForum Madrid i CaixaForum Barcelona.

El poble que falta / Fundació "la Caixa"
El poble que falta, 2019. Col·lecció d’Art Contemporani Fundació "la Caixa"

7. Clik. Nou espai d’exploració. Es tracta d'un nou espai permanent al Museu de la Ciència CosmoCaixa destinat a fomentar la curiositat i l’amor per la ciència dels nens i nenes d’entre 4 i 11 anys. Mitjançant mòduls interactius, els nens i nenes podran experimentar i descobrir qüestions vinculades amb l’aire, l’aigua, la construcció, la llum i el color.

8. L'arbre del que encara no saps. En el marc de la convocatòria per a joves comissaris Suport a la Creació’22, impulsada per la Fundació ”la Caixa”, CaixaForum Barcelona acollirà tres exposicions de comissaris joves que ofereixen tres lectures innovadores de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa” i la col·lecció del MACBA: L’arbre del que encara no saps, Des de la frontera i La dama del llum. Doncs bé, a L’arbre del que encara no saps, la comissària Caterina Almirall pretén teixir una xarxa de mirades, complicitats, influències i interferències a través de 26 obres de 19 artistes dones de les col·leccions de la Fundació ”la Caixa” i del MACBA.

9. Des de la frontera. En aquesta exposició, la comissària Mei Huang parteix de la idea dels límits físics entre els estats per explorar l’actualitat de les fronteres amb un discurs poètic a partir de la col·lecció.

10. La dama del llum. La mostra combina el discurs artístic amb una interpretació de totes les dades que genera una obra d’art: catalogació, imatge, artista, any, tècniques, dimensions, conservació, localització i història, entre d’altres. Així, els visitants poden descobrir tota aquella informació que queda amagada rere cada peça artística.