Avui, Dijous Gras, "dia de la truita" s'obren les festes del carnaval. A alguns mercats, centres educatius i establiments d'alimentació s'han organitzat activitats entorn a les truites i la botifarra d'ou, elements gastronòmics clau d'aquesta diada. Per la tarda, s'organitzen per arreu de Catalunya les celebracions de l'arribo dels reis de la festa, una paròdia de les antigues rebudes ciutadanes als monarques reals.

Barcelona inaugura la seva festa

Al segle XVII, un sacerdot andalús assegurava que, durant el carnaval, Barcelona deixava de ser Barcelona i esdevenia Babilònia. Estem molt lluny d'aquells temps gloriosos del carnaval barceloní, però la festa continua vigent a la capital catalana. Aquesta setmana el Born acollirà els principals actes de la celebració barcelonina. Avui, a les 19.30, se celebrarà l'arribo, la rebuda de la reina Belluga, que inclourà un cercavila, la lectura del ban i focs artificials. El diumenge es combinarà la festa familiar, la Taronjada, amb la gran cavalcada que tancarà la festa.

Un carnaval per a tots

Una de les característiques principals d'aquest carnaval és que s'ha obert cap als barris. El programa contempla activitats a tots els districtes de la ciutat. Malgrat tot, intenta combinar les festes als barris amb les activitats centrals al centre. Així, les rues dels districtes se celebraran majoritàriament el dissabte per la tarda, un dia abans de la cavalcada central.

Actualització per la tradició

L'Ajuntament de Barcelona ha volgut donar més relleu a les figures femenines al carnaval, i per això ha recuperat un personatge del vell carnaval barceloní, la reina Belluga, reina dels folls i dels poca-soltes. Enguany, la Belluga protagonitzarà la cavalcada en lloc del rei Carnestoltes. L'Ajuntament ha argumentat que es limita a recuperar una figura històrica, la de la reina que duia molinets de vent al seu barret. Una petita imprecisió, perquè la majoria de fonts antigues ens parlen de la presència a Barcelona, del "rey Belluga" o dels "reys Belluga", i no tan sols d'una reina.

Un petit Río a Sitges

El carnaval més brasiler de Catalunya, sens dubte, és el de Sitges. Grups de samba, carrosses, gent disfressada, música, llums a dojo, festa a la platja... "Torna la disbauxa", anuncia l'Ajuntament, obertament (tot i que tanca el programa amb una crida: "Gaudeix amb responsabilitat"). La ciutat sencera s'aboca a la festa i espera l'arribada de 300.000 visitants. El diumenge al vespre se celebra l'activitat més multitudinària, la Rua de la Disbauxa, la cavalcada més esbojarrada de Catalunya. Enguany ha canviat de recorregut, per qüestions de seguretat, però intenta mantenir l'esperit de sempre. El dimarts al vespre, per als que encara els quedin forces, Sitges celebra una altra Rua: la de l'Extermini.

Un Sitges més íntim i menys cosmopolita

La majoria dels visitants que aterren a Sitges pel Carnaval busquen la rua i els balls esbojarrats. Però dins el programa de la festa sitgetana també hi ha activitats molt arrelades, d'un tipus ben diferents. Hi ha moltes festes pensades per als nens, i fins i tot s'organitza una rua infantil. Molts joves se sumen a la cursa de llits disfressats, i lliscaran pels carrers de la ciutat sobre aquests mobles. I, per menjar, molts sitgetans s'afegiran a la xatonada, on degustaran la típica amanida d'aquesta localitat del Garraf.

El clàssic de Vilanova

Vilanova i la Geltrú organitza un altre dels grans carnavals de Catalunya. El dia fort de la festa aquí, sens dubte, és el diumenge. Els membres de les comparses, més de 15.000, amb vestits tradicionals, llançaran més de 100.000 quilos de caramels en la seva passejada per la ciutat. I en les merengades, nens i grans es tiraran els uns als altres trossos de merenga. I els vilanovins més amants de la tradició local sortiran al carrer per participar als típics balls de mantons. Es preveu que més de 150.000 persones visitin aquesta localitat per sumar-se a la festa.

Alternatives

Els qui vulguin escapar als carnavals més típics, tenen altres opcions per triar. Un dels carnavals més originals és el del Solsona, que té un dels seus punts forts en la "baixada de boits"; uns vehicles elaborats artesanalment que llisquen sobre coixinets a tota velocitat pels carrers de la població. A Torelló, s'hi fa un dels carnavals més descontrolats de l'interior de Catalunya: el seu punt fort és "les senyoretes", en què els homes es disfressen de dones. Una opció més familiar la trobaríem al carnaval de Godall, a les terres de l'Ebre, on les protagonistes són les grans batalles de farina.

 

Peu de foto: comparses al carnaval de Vilanova i la Geltrú.