El 21 de desembre és el solstici d'hivern, el dia més curt de l'any, però també se celebra, a molts països, la Festa Mundial del Cinema Curt. Amb ocasió d'aquesta festa, a Catalunya s'ha organitzat El dia més curt, una sèrie de projeccions de curts que tindran lloc a diverses localitats catalanes, en sales de cinema o en diferents locals durant tot el mes de desembre. Acabarà amb un gran dia dedicat al curt al CCCB, el mateix dissabte 21 de desembre, amb entrada lliure, en què es projectaran, en quatre sessions, totes les pel·lícules que formen part de la mostra. El dia més curt ha estat coorganitzat entre la productora Marvin&Wayne i el Catalunya Film Festival. Podeu consultar la programació sencera a la pàgina web de l'esdeveniment. A través d'aquesta mateixa pàgina aquells que vulguin, des de casa, el dia 21 de desembre, també tindran accés online, gratuïtament, a una tria dels materials que es projectaran al CCCB.

Una ocasió per veure allò menys vist

Hi ha una manca de circuits per veure audiovisuals. No és un format que arribi als cinemes i no es sol comercialitzar en plataformes. El dia més curt, per això, tractarà de compensar-ho portant el curt a 20 poblacions de 10 comarques catalanes. Es projectaran a cinemes, ateneus, biblioteques, centres cívics, cineclubs, museus... Els organitzadors han preparat uns programes de diversos audiovisuals que constitueixen, conjuntament, sessions d'entre 60 i 120 minuts, per tal d'oferir a l'espectador una sessió d'una certa consistència però sense cansar-lo.

Quatre cicles temàtics

El dia més curt ha donat coherència a les seves obres amb quatre programes temàtics. El cicle Perles, per a majors de 12 anys, es centra en obres de grans cineastes que han retornat al petit format (a desgrat que molts l'identifiquen com el format dels cineastes en formació). Inclou 5 curts: el més antic, un clàssic de Roy Andersson, World of Glory, de caràcter molt polític, que ja té gairebé 20 anys. El més nou, un de Carla Simón, que després de l'èxit d'Estiu, 1993, decideix retornar a l'audiovisual amb Después también, una història ambientada en un bar de poble.

Talent català

El curtmetratge és un dels formats en què més destaca el cinema català, amb èxits a trobades de gran prestigi com la Berlinale o el Festival de Cannes. El dia més curt ha preparat el programa Km.0 per donar a conèixer les produccions catalanes més recents. Sens dubte, la gran estrella de la secció serà Suc de síndria, d'Irene Moray, la pel·lícula que ja va triomfar a la Berlinale. En aquest bloc també s'hi inclou Greykey, el documental d'Enric Ribes sobre el negre català que va sobreviure als camps nazis i sobre la seva família. El cicle es complementa amb Benidorm 2017, de Claudia Costafreda i amb Los seis grados de la libertad, de Sergio H. Martín, sobre l'entrenament de la nedadora Àfrica Zamorano.

El curt, idoni per als nens

El curt és un gènere idoni per als nens petits, que a vegades tenen dificultats per seguir una pel·lícula llarga. El dia més curt ha optat per un programa infantil, el Junior Beat, composat per 8 curts, en la seva majoria facilitats pels diferents festivals de cinema que es fan a Catalunya (com el BCN Sports Film, L'Alternativa o El Meu Primer Festival). Inclou dos brevíssims curts de la sèrie Athleticus, de Nicolas Deveaux, la història russa Dos tramvies, d'Svetlana Andrianova, i un curt hispano-portuguès: El gegant.

L'apartat més incorrecte

Bandarra! és la programació més trencadora, més rupturista. Té sang i fetge, té terror, té friquisme... Unes històries pensades per a un públic major de 16 anys i sense gaires manies. Inclou un curt d'Irene Moray: Bad Lesbian, sobre una dona jove fora del seu lloc, i una estranya cinta amb tocs de ciència ficció de Carles Torrents: Sequence. Hi destaca també una pel·lícula canadenca sobre els vicis de set personatges: Terror fervor.

Coincidint amb El dia més curt, el Poble Espanyol ha programat al recinte una sèrie de projeccions de curts infantils en combinació amb Marvin&Wayne.