Per cinquè any consecutiu, aquest cap de setmana es celebrarà el DAU, un festival dedicat exclusivament als jocs, que tindrà lloc a la Fabra i Coats i a les places de Sant Andreu. Tota aquesta activitat tendeix a demostrar les virtuts del joc, sota el lema: "El joc és cultura, criteri, diversió, repte, igualtat, experimentació, comprensió, sociabilitat, coneixement i llibertat". La idea bàsica és que el públic, nens, joves, adults, famílies senceres i grups d'amics, fanàtics dels jocs o simples curiosos, puguin descobrir noves modalitats de jocs i fins i tot provar-les en companyia d'algun expert. Hi haurà 200 taules i a cadascuna d'elles un expert hi ensenyarà un joc diferent. Una activitat completament gratuïta, finançada per l'Ajuntament de Barcelona, en la que es trobaran jocs de tots tipus, com els escacs, el Catan, l'akong africà, la butifarra, les bitlles, el Pathfinder, mots encreuats, futbol botons... I, a la sortida, els visitants podran comprar els jocs que més els agradin. I si volen passar-hi el dia sencer al DAU, el Festival fins i tot disposa del seu propi espai de restauració.

Un festival que creix

D'any en any el DAU creix. I creix, en bona part, gràcies a les famílies que cada cop incorporen més els jocs a la seva vida social. El joc ja és més que una activitat infantil: és un entreteniment en què sovint hi participen nens i grans, o només adults. Per això, el DAU té tot tipus d'activitats; si bé hi ha trobades per a experts en certs jocs, també hi ha actes per a nens. A les places del barri hi haurà jocs de cucanya, baldufes, xanques, bitlles, concurs d'aixecada de càntirs... I hi ha un espai reservat per als més petits, el Dauet. A algunes escoles barcelonines ja han començat a experimentar el DAU: molts nens ja han provat tot una sèrie de jocs infantils, perquè, des del DAU, es defensa que el joc també és educació. I al Born, al novembre, ja va haver-hi un tastet del festival, amb jocs de caràcter històric, com correspon a aquest espai, consagrat a la memòria. El DAU vol demostrar a la gent que hi ha molts tipus de joc, però en bona part està liderat pels jocs de taula contemporanis, els successors del clàssic Risk o Monopoly, que són els que més presència tenen a la Fabra i Coats.

Festival DAU 2015. Fotografia: Pep Herrero. Ajuntament de Barcelona.

Aposta per la creació

El DAU acull als principals fabricants de jocs, tant els dedicats a un públic més devot dels jocs, com als més enfocats cap al públic familiar. Les principals empreses del sector hi acudeixen amb els seus productes estrella. Però alhora des de la coordinació del Festival es vol promoure la creació de jocs. Per això aquest divendres a la Virreina es lliuren els Premis DAU, pensats bàsicament per als autors. El Dau acull prioritàriament als nous creadors i, a més a més, a través del ProtoLab, del Festival internacional de Jocs de Cannes, intenta fomentar la creació de nous jocs i permet que quatre autors catalans vagin uns dies a Cannes a formar-se i fer contactes.

Festival de Pandemic. Foto: Xarli Diego Comunicació.

Campionats

Aquest festival, alhora que intenta seduir a nous públics, amb moltes activitats d'iniciació a determinats jocs, també reuneix als fanàtics dels jocs. I s'hi celebren campionats de jocs com el Scythe, el Hatflings, el Land of Rivals... Fins i tot s'hi celebra el campionat del món del Pandemic. A més a més, amb el Consorci per a la Normalització Lingüística de Barcelona i la Plataforma per la Llengua intenta fomentar que es jugui en català. Així, s'organitza un gran campionat d'Scrabble en català. Com a complement a les activitats lúdiques, al DAU s'hi oferirà un conjunt de xerrades sobre el món dels jocs, destinades a educadors, a autors i a especialistes en el tema.