Cristina Rivera Garza (Matamoros, Mèxic, 1964) pronunciarà aquesta tarda el Pregó de la Lectura 2025, un dels primers actes en el marc de la diada de Sant Jordi. En una trobada prèvia a la biblioteca Gabriel García Márquez, ha assegurat que es tracta d'un honor ser la pregonera d'enguany, afegint que "se sent com a casa" sempre que torna a la capital catalana. L'escriptora, traductora i crítica també ha aprofitat per reivindicar el poder de la literatura en un moment especialment convuls als Estats Units, que impacta no només en la seva "fràgil democràcia", sinó en l'ordre mundial.
🌹 Sant Jordi 2025 a Barcelona i Catalunya, DIRECTE | Signatures, parades i llibres recomanats
"No soc optimista a ultrança, però crec en la necessitat d'insistir en un altre tipus de món, el que ens han ajudat a imaginar els llibres", ha explicat. L'Ajuntament de Barcelona acollirà l'acte aquest dimarts a les 18 h en conversa amb Anna Guitart, un acte que des de 2003 han protagonitzat noms com Quino, José Saramago, Emili Teixidor, Raimon, Albert Sánchez Piñol, Donna Leon, Yasmina Reza, Irene Vallejo, Imma Monsó o Mia Couto.
✍🏼 Signatures de llibres per Sant Jordi 2025: horaris i on signen els autors a Barcelona
🌹 Els millors llibres per Sant Jordi 2025: novetats i recomanacions per regalar aquesta diada
Rivera Garza ha assegurat que està contenta de formar part de la llista de personalitats que l'han precedit, afegint que allò que més li agrada de Sant Jordi és que es tracta d'una de les festes "més importants" per als escriptors. En aquest sentit, també ha aprofitat per reivindicar el paper dels equipaments públics, que han configurat bona part de la seva trajectòria, no només com a escriptora, sinó primer com a lectora. Entre la seva extensa obra destaca El invencible verano de Liliana (Random House), que va erigir-se amb el Premi Pulitzer 2024, així com Autobiografía del algodón (Random House), la seva poesia completa amb el títol Me llamo cuerpo que no está (Lumen) i Terrestre (Random House), el seu darrer llibre. Actualment, és professora distingida de la Universitat de Houston, on va fundar el doctorat en Escriptura Creativa en Espanyol. A més del Pulitzer, ha rebut els premis José Donoso, Sor Juana Inés de la Cruz (en dues ocasions), Anna Seghers, Shirley Jackson i Roger Caillois.

"Sempre soc lectora abans que escriptora perquè la nostra feina és llegir", ha subratllat. Rivera Garza ha explicat que llegir no ha de ser una obligació, sinó un plaer, i que precisament per això, com a autora sempre acaba tornant a la lectura. De fet, la convidada ha avançat que al pregó aprofitarà per celebrar la lectura i reflexionar sobre la importància de poder-se posar al lloc dels altres. "Quan llegim no només pensem en els altres, sinó que entrem en una mena de respiració compartida", ha conclòs. Un altre dels aspectes que més il·lusió li fan d'haver sigut escollida beu directament de la seva relació amb Barcelona, que és "propera, dinàmica i activa". "És una relació molt viva i m'interessa molt el fet de viure constantment entre llengües", ha admès. També ha descrit aquesta porta d'entrada a la capital catalana com una benvinguda que sempre ha estat molt propera a l'amor i l'amistat, i allunyada de l'odi que regeix al món.
Un moment "més que delicat" als EUA
L'escriptora mexicana —que exerceix a la Universitat de Houston— també ha aprofitat per valorar la situació actual als Estats Units. "Dir que és un moment delicat és dir poc", ha insistit. Per això ha lamentat que s'estigui vivint en una constant realitat plena "d'alerta i paranoia", una situació que pot portar a la "desvinculació". "L'horror ens deixa sense llenguatge, i jo crec que el paper de les paraules és fonamental", ha assegurat. "Tinc amics que surten de casa amb els papers d'identificació a mà per por que un dia comencin el dia a Houston i l'acabin a Guantánamo; estic intentant digerir tot el tema, però davant de la por tinc clar que cal estar junts i parlar d'accions concretes". En aquest aspecte, Rivera Garza ha apel·lat a la "tossuderia" de no deixar d'imaginar un altre tipus de món. "La lectura ens ensenya a qüestionar les coses, i això és un potencial per creure en tot allò que es mereix ser defensat".
Finalment, ha aprofitat per presentar Terrestre, un dels seus darrers títols, el qual ha definit com la "cara B" d'El invencible verano de Liliana, que va ser reconegut amb un Pulitzer. "El que va ser premiat parlava de la meva germana, aquest parla sobre totes aquelles dones joves amb ànsies de viure i amb molta valentia, dos trets que també associo a la meva germana", ha relatat. De fet, Rivera Garza ha recordat que és una ferma defensora del feminisme, apuntant que ha nodrit "importants moviments" arreu i que, en el cas del seu país, ha exercit com una mena de "brúixola moral". També ha acabat recordant que ha inspirat a moltes autores joves. "Estem en un moment en què és necessari reflexionar sobre les possibilitats de l'amistat, el contacte, la crítica i l'autocrítica", ha conclòs.