L'escriptora uruguaiana, Cristina Peri Rossi, obtingut el Premi Cervantes 2021. Peri Rossi és una de les autores més destacades en llengua castellana que, a través de diferents gèneres, ha carregat contra els governs autoritaris i dictadures, donant veu a les dones i exiliats. 

Així ha anunciat el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, aquest dimecres la decisió del jurat del Premi de Literatura en Llengua Castellana Miguel de Cervantes,  el més prestigiós guardó de les lletres en espanyol, dotat amb 125.000 euros, que es disputava juntament amb l'espanyol Luis Mateo Díez.

Àmplia obra narrativa 

Peri Rossi, nascuda a Montevideo el 12 de novembre de 1941, resideix a Barcelona des dels anys 70. Considera la literatura, a la qual porta dedicada més de 50 anys, l'últim reducte contra la banalitat i des d'aquesta ha expressat la veritat contra el poder.

Autora d'una àmplia obra narrativa, poètica, assagística i periodística, traduïda a 15 llengües, va ser llicenciada en Literatura Comparada, tot començant la seva carrera com a escriptora en 1963 amb el llibre de contes Vivint.

En 1968 va publicar la novel·la Els museus abandonats, en 1969 El llibre dels meus cosins i en 1972 es va exiliar a Espanya. Aquell any, la seva obra i l'esment del seu nom es van prohibir en els mitjans de comunicació durant la dictadura militar uruguaiana i es va traslladar a Barcelona on va començar la seva activitat en les pàgines de la revista Triomf.

 Excel·lents crítiques

En 1974 es va establir definitivament a Espanya i va obtenir la nacionalitat espanyola, però Peri Rossi sempre s'ha volgut mantenir fidel a les seves arrels i usa el seu segon cognom en homenatge a la seva mare, qui la va instruir des de petita en l'amor a la literatura, a la música i a la ciència, recorda l'escriptora.

Des que Peri Rossi va començar a publicar els seus contes en 1963, l'autora ha obtingut excel·lents crítiques, entre elles la de Julio Cortázar, qui la considerava en els anys 60 "la gran renovadora de la narració breu".

Els seus relats han estat publicats a Contes reunits, un volum en el qual repassa més de 30 anys dedicats a narrar l'experiència vital d'existència des de tots els costats possibles: l'amor, el desamor, la memòria, el sexe, l'erotisme, l'oblit, la por o el desig, entre moltes altres coses de la vida quotidiana que no deixen impassible a aquesta escriptora.

Diferents disciplines 

Ha estat professora de literatura, traductora i periodista, i és conferenciant habitual d'universitats espanyoles i estrangeres.

Es reconeix com una escriptora de mentalitat renaixentista, oberta a totes les disciplines i amb interessos molt variats i es confessa enamorada primerenca de la pintura i de la fotografia: "Tenen la virtut de retenir l'instant: aconsegueixen fixar el temps, aquest traïdor que se'ns escapa entre els dits", assegura.

Però també del cinema: "El cinema ha estat una de les meves passions més intenses, des que vaig veure, als onze anys, 'La qual cosa el vent es va emportar`'. Mai ho vaig concebre com un passatemps (no vull que el temps passi) sinó com una forma d'art i de coneixement)", assegura.

Imatge principal: Cristina Peri Rossi i Julio Cortazar / E.N.