El Palau Robert acull una exposició excepcional, no per la seva qualitat, sinó per la seva temàtica. Corrupció! Revolta ètica constitueix una crida als ciutadans a lluitar contra la corrupció. I és, alhora, una reivindicació de la tasca de l'Oficina Antifrau, a 10 anys de la seva constitució, i 3 anys després de tancar la seva "etapa fosca" amb el cessament Daniel de Alfonso com a director de l'ens per l'escàndol Fernández Díaz (que va deixar la famosa frase "Esto la fiscalía te lo afina"). A la presentació de l'exposició hi han assistit el cap de l'Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el president del Parlament, Roger Torrent. L'exposició, comissariada per David Vidal, es podrà veure fins al 24 de novembre.

Les dimensions d'un problema

Segons les dades ofertes a aquesta exposició, la UE xifra en 120.000 milions d'euros els danys causats anualment per la corrupció (i a l'Estat espanyol li correspondria un terç del total: una quantitat astronòmica). De fet, segons el Fons Monetari Internacional la corrupció gravaria el PIB mundial en un 2%.

La corrupció més propera

L'exposició, malgrat tot, es centra en els casos més propers al ciutadà, i potser és això el que més xoca. Es convida al visitant a aixecar una catifa, per trobar-se amb la família Pujol, o amb el mateix ex cap de l'Oficina Antifrau. O se li permet obrir unes finestres tancades que, al darrera, ofereixen els rostres dels corruptes del cas Pretòria, del cas ITV o del cas Palau. L'exposició es completa amb uns vídeos de Polònia sobre la corrupció. Evidentment, l'exposició tracta de posar de manifest la tasca de l'oficina i destaca que s'hi han presentat 1.637 demandes, de les quals se n'han resolt, ja, 1.337.

La catifa de la vergonya

Protagonistes contra la corrupció

L'exposició tracta d'estimular la consciència dels ciutadans envers la lluita contra la corrupció. Fa una apologia dels alertadors, aquelles persones que adverteixen dels casos de corrupció. Entre ells mencionen, per exemple, a Montserrat Gasull, la regidora de Torredembarra que va denunciar en primer lloc el cas 3%, i que va patir greus conseqüències per fer-ho (va ser abandonada en el procés judicial pel seu partit). També hi figura Luis Gonzalo Segura, el militar que va denunciar la corrupció a l'exèrcit i que va acabar expulsat, o d'altres personatges que van treure a la llum escàndols com el de la UGT andalusa. Amb un mirall, incita al visitant a convertir-se en alertador, ell mateix, si sap alguna cosa (tot i que es reconeix que la llei no afavoreix als denunciants a l'Estat espanyol)... Però, alhora, l'exposició planteja alguns dilemes morals sobre la corrupció aplicada a la vida quotidiana (com saber què es faria si es troba una cartera plena de diners). Vol demostrar que la corrupció és, abans que res, un problema ètic.

Les persones alertadores

Activitats complementàries

El Palau Robert ha organitzat tres activitats complementàries a l'exposició. El 7 d'octubre es desenvoluparà una taula rodona, moderada per David Fernández, sobre la corrupció des d'una perspectiva històrica, amb la participació de Borja de Riquer i Santiago Tarín. El 28 d'octubre hi haurà una taula en què es reivindicarà la figura dels alertadors amb quatre d'aquests: Luis Gonzalo Segura, Carme García (del cas Mercuri), Azahar Peralta (del cas Aquamed) i Roberto Macías (del cas de l'estafa en formació de la UGT andalusa). El 13 de novembre es tancaran les sessions amb un diàleg entre el director de l'Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno i l'ex fiscal Emilio Sánchez Ulled.

Lluita contra corrupció

"La lluita contra la corrupció és una feina de tots", ha explicat Miguel Ángel Gimeno en la presentació de l'exposició, qui ha aprofitat l'acte per demanar als ciutadans que denunciïn els actes de corrupció que coneguin, fins i tot a través de les vies anònimes que se'ls ofereix. El vicepresident Pere Aragonès ha tret pit de les mesures dictades per la Generalitat en els darrers anys per acabar amb la corrupció, sobretot en les concessions d'obra pública, però ha apel·lat, sobretot, a la consciència col·lectiva per acabar amb aquest problema. També el president del Parlament ha apel·lat a una "ètica de la responsabilitat", però ha apuntat que s'ha de completar amb mecanismes estrictes de control i, sobretot, amb una regulació de la figura dels alertadors, que haurien de "normalitzar-se".

Torrent i Aragonès twitter @vicepresicat

La inauguració de l'exposició. Foto: Twitter @vicepresicat.

El gran mèrit, fer-se

Aquesta no és una exposició espectacular. Ni hi ha peces meravelloses ni s'hi mostren realitats amagades fins ara. Es mostra en un espai petit i no ofereix res de substancialment nou (tot ha aparegut moltes vegades als mitjans de comunicació). La notícia realment important és que aquesta exposició es fa en el que havia estat el país de "l'avui no toca". I, sobretot, que es fa a les cotxeres del mateix Palau Robert on, diuen, tantes trames corruptes es van tramar. Veurem si aquesta acció té l'efecte dinamitzador de la lluita anticorrupció que esperen els seus organitzadors o acaba essent una despesa pública més amb poc impacte social.