El Gran Teatre del Liceu ha anunciat avui el tancament de la temporada 19/20 i la reprogramació de part dels seus últims espectacles –corresponents als mesos de maig, juny i juliol– en les properes temporades a causa de la situació generada pel coronavirus.  

Després de proclamar que “és l’hora de vèncer” en un emotiu vídeo on l'Orquestra Simfònica i el Cor del teatre, dirigits per Josep Pons i Conxita García, acompanyaven el tenor Jorge de León en la interpretació del Nessun dorma, de l'òpera Turandot, de Giacomo Puccini, el Liceu diu adéu a la temporada del 20è aniversari de la reobertura després de l'incendi que el va destruir l'any 1994.  

El Liceu ha recordat que no és la primera vegada que el coliseu de la Rambla pateix situacions excepcionals degudes al context polític, social i sanitari: L'incendi de 1861, per exemple, va aturar l'activitat artística durant un any i onze dies, fins la reconstrucció total del teatre. De la mateixa manera, es van cancel·lar funcions durant les epidèmies del còlera o la grip i es va modificar l'activitat durant la Guerra Civil, però va ser l'atemptat del 7 de novembre de 1893, perpetrat per Santiago Salvador el dia de la inauguració de la temporada 1893-1894 durant la representació del Guillem Tell de Rossini, amb 20 morts i desenes de ferits, el que ha marcat els 175 anys d'història del teatre de la Rambla. Una història a vegades ha deixat cicatrius, però que segons afirma el Liceu, sempre han estat guarides amb la il·lusió de retrobar-se davant l’art i la música.

Canvis en el Consell de Mecenatge

Com ha declarat el president de la Fundació, Salvador Alemany, el Liceu s’acomiada amb la clara intenció de “continuar allà on ho havia deixat, i de tornar amb la mateixa empenta que ha situat el Liceu en un dels moments més òptims de la seva història recent, gràcies a l’equilibri de qualitat humana, social, artística i econòmica assolit els darrers anys. Centrarem tots els esforços en mantenir aquesta il·lusió i tornar amb la mateixa decisió i iniciativa que caracteritza l’actual Liceu”. En aquest sentit, Valentí Oviedo, director general del Liceu ha assegurat que “és vital que la il·lusió generada en l’any del 20è aniversari de la reobertura es pugui mantenir en tots els espectadors, ningú es pensava que la temporada acabaria amb l’òpera La clemenza de Tito i, davant la incertesa que encara impera avui, cal que el Liceu torni a mirar al futur”.

El Liceu també ha comunicat el nomenat de Luis Herrero  i Elisa Durán com a president i vicepresidenta respectivament del Consell de Mecenatge de la Fundació Gran Teatre del Liceu.  Herrero, vicepresident executiu del Banco Santander,  pren el relleu de  Jaume Giró,  qui ocupava aquest càrrec des del 2017.  Elisa Durán, directora general adjunta de la Fundació Bancària ”la Caixa”, esdevé vicepresidenta després de ser ratificada  recentment  com a nou membre del Consell.  Amb aquest canvi, el Liceu pretén donar més pes a la representació privada i al mecenatge.

Cancel·lació activitat 2019/20 

De la programació que encara es mantenia a l'espera de concretar sobre el seu futur, la cancel·lació afecta a l’òpera Carmen de Bizet amb producció de Calixto Bieito i la nova producció d’ll Barbiere di Siviglia de Rossini amb l’Staatstheater am Gärtnerplatz (Munic) i el Théâtre du Capitole (Toulouse), que seran reprogramades al llarg de les 4 properes temporades, així com el Lohengrin de Wagner amb la posada en escena de Katharina Wagner, besneta del compositor alemany, que s'havia d'estrenar just la setmana en que va arribar el decret de l'estat d'alarma.

El concert del 20è aniversari que havia de protagonitzar el tenor peruà Juan Diego Flórez, previst el 26 de maig, passa en principi al 30 d’octubre de 2020, reubicant-se a la temporada 20/21 i l'espectacle de dansa De Scheherazade a Yo Carmen, de la bailaora Maria Pagès, ja confirmat s'ha confirmat que es podrà veure la temporada 2021/22. La programació al Foyer i l’OFF Liceu queda cancel·lada definitivament.  

Mantenir la Flama 

Malgrat aquest final de temporada obligat per les circumstàncies, el Liceu estudia maneres de mantenir una programació alternativa que permeti "mantenir la flama del Teatre" durant els propers mesos. Víctor Garcia de Gomar, director artístic del Liceu, assegura que la crisi del coronavirus “ens obliga a confrontar-nos amb nosaltres mateixos, ens retorna la importància del silenci, d'aparcar urgències i obliga a definir la nostra missió en la vida.  La cultura ens ajuda a donar respostes. Hem superat l’angoixa i les hores tedioses amb iniciatives audiovisuals -#ElLiceuACasa i #MomentsLiceu20-, però ara torna el regnat de la música en viu; el seu impacte no pot ser substituït i per tant, tot repensant la cerimònia “concert” i garantint la seguretat, volem encendre les guspires de l’emoció. Un camí que ens durà al refugi, a la casa de les emocions fetes música, a l’acadèmia de les arts i les passions humanes: el Gran Teatre del Liceu”. 

En aquest sentit, el Liceu a la Fresca es manté, en col·laboració amb Televisió de Catalunya i RTVE. Enguany, però, la 6a edició no serà una representació original de la temporada, sinó que s'emetrà l'enregistrament del 2011 de l'òpera programada per la jornada, Carmen, de Georges Bizet, amb producció de Calixto Bieito, amb Béatrice Uria-Monzón com a Carmen, Roberto Alagna com a Don José i Marina Poplovskaya com a Micaëla.