Bryan Cranston, protagonista de Breaking Bad, interpreta l’emblemàtic guionista víctima de la Caça de Bruixes

Projectada en l’última edició del festival de cinema Americana, ha arribat a les sales Trumbo: La lista negra de Hollywood, biopic d’un dels millors guionistes en la història del cinema, membre d’aquells 10 de Hollywood que van patir l’odi anticomunista del sinistre senador Joseph McCarthy.    

Hollywood, anys 40. Dalton Trumbo gaudeix d’una reeixida trajectòria com a escriptor que, merescudament, l’ha posicionat com el guionista millor pagat de la indústria cinematogràfica. Però just en el seu moment de màxima efervescència creativa, comença la caça de bruixes de la Comissió d'Activitats Antiamericanes. Acusat de simpatitzar amb la causa soviètica, Trumbo, autor dels llibrets de clàssics del setè art com, entre moltíssims altres, Roman Holiday (1954), Spartacus (1960) o Johnny Got His Gun (1971), és arraconat i ignorat per la resta de la comunitat cinematogràfica, que tem caure en les grapes del pervers macarthysme.

Amb Bryan Cranston, per sempre més Walter White de Breaking Bad, donant vida al guionista que escrivia a la banyera, repartiment que completen noms tan fiables com Diane Lane, Helen Mirren, John Goodman, Elle Fanning o Louis C.K., Trumbo no és una pel·lícula brillantíssima (biopic funcional amb una interessant pàtina còmica per tractar una història que no té res de graciosa), però sí el tribut que Hollywood devia a una de les seves figures cabdals, efectiu recordatori d’un dels capítols més vergonyosos en la història del cinema. 

Trumbo: La lista negra de Hollywood

Títol original: Trumbo

Any: 2015

Data d’estrena: 29/04/2016

Durada: 124 min.

País: Canadà 

Director: Jay Roach

Guió: John McNamara

Repartiment: Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, John Goodman, Elle Fanning, Louis C.K.

 

ESCENES EXTRA

Capitan America: Civil War

Després que un altre incident internacional involucri a Los Vengadores causant diversos danys col·laterals, augmenten les pressions polítiques per instaurar un sistema que exigeixi més responsabilitats i que determini quan han de contractar els serveis del grup de superherois. Aquesta nova situació dividirà als Vengadores, mentre intenten protegir al món d'un nou i terrible malvat. Tercera entrega de la saga Capità Amèrica, sense cap mena de dubte la millor pel·lícula sorgida fins al dia d’avui de la factoria Marvel Studios. Directors: Anthony Russo, Joe Russo. Repartiment: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Daniel Brühl, Elizabeth Olsen, Paul Rudd.

La noche que mi madre mató a mi padre

Isabel es debat entre la seva necessitat de sentir-se valorada professionalment com a actriu, les seves inseguretats, la seva por a envellir, la seva coqueteria, les seves contradiccions, la seva intel·ligència i la seva ansietat. Tot conflueix una nit en què lsabel resulta ser l'amfitriona d'un sopar molt especial: el seu marit Ángel, guionista, i Susana, l'exdona d'Ángel, directora de cinema, volen convèncer a l'actor argentí Diego Peretti que protagonitzi una pel·lícula que han escrit. A la meitat de la vetllada, per a sorpresa de tots, es produeix un esdeveniment inesperat que capgira al transcurs del sopar. Brillantíssima comèdia amb un tàndem protagonista: Rueda-Fernández, sensacional. Director: Inés París. Repartiment: Belén Rueda, Diego Peretti, Eduard Fernández, María Pujalte, Fele Martínez, Patricia Montero.

Mañana

Potser explicar una història positiva sigui la millor manera de resoldre les crisis ecològiques, econòmiques i socials que viuen els nostres països. Després de la publicació d'un estudi que va anunciar la possible desaparició de part de la humanitat en 2100, Cyril Dion i Mélanie Laurent se citen amb un equip de quatre persones en deu països per investigar el que podria provocar aquesta catàstrofe i, sobretot, la forma d’evitar-ho. Durant el seu viatge, es troben amb pioners que reinventen l'agricultura, l'energia, l'economia, la democràcia i l'educació. Molt interessant documental que descobreix realitats avui alternatives però que podrien ser el món de demà. Director: Cyril Dion, Mélanie Laurent. Repartiment: documental.

ALTRES ESTRENES D’AQUESTA SETMANA

Feliz día de la madre. Director: Garry Marshall. Repartiment: Julia Roberts, Jennifer Aniston, Kate Hudson, Jason Sudeikis, Britt Robertson, Hilary Duff.

Monsieur Chocolat. Director: Roschdy Zem. Repartiment: Omar Sy, James Thierrée, Clotilde Hesme, Olivier Gourmet, Frédéric Pierrot, Noémie Lvovsky.

La punta del iceberg. Director: David Cánovas. Repartiment: Maribel Verdú, Fernando Cayo, Bárbara Goenaga, Álex García, Carmelo Gómez, Ginés García Millán.

El caso Fritz Bauer. Director: Lars Kraume. Repartiment: Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Dani Levy, Sebastian Blomberg, Laura Tonke, Robert Atzorn.

Viaje a Italia. Director: Michael Winterbottom. Repartiment: Steve Coogan, Rob Brydon, Claire Keelan, Rosie Fellner, Marta Barrio, Ronni Ancona.

Quatretondeta. Director: Pol Rodríguez. Repartiment: José Sacristán, Laia Marull, Sergi López, Julián Villagrán.

Crumbs. Director: Miguel Llansó. Repartiment: Daniel Tadesse, Selam Tesfaye, Quino Piñero, Mengistu Berhanu, Getu Fixa, Shitay Abreha.