En mig del més terrible dels escenaris, les nenes i els nens palestins del camp de refugiats de Rafah han pogut evadir-se durant unes poques hores de la cruenta realitat que els persegueix dia a dia des del passat mes d'octubre de 2023 a conseqüència de l'ofensiva de l'exèrcit israelià gràcies al cinema.

6dabc6e09df057b8b0ddfdcc5bb5c686d2be570fw
Els nens es reuneixen en un cinema improvisat instal·lat entre les tendes del camp de refugiats de Rafah / Foto: Haitham Imad / EFE

Cinema per a nens al camp de refugiats de Rafah

Ha estat aquest cap de setmana entre les tendes del camp de refugiats de Rafah, al sud de la Franja de Gaza, gràcies a la iniciativa del desplaçat intern palestí Muhammad Al-Khudari. No ha estat més que un senzill llençol penjat sobre una de les tanques del camp reproduint les imatges, una selecció de dibuixos animats, enviades per un projector. Prou per a fer oblidar durant una estona de la crueltat del seu present als centenars de nenes i nenes que, dibuixant un somriure a la cara, s'aplegaven davant de la pantalla. 

65e667fdde42b207f032881aac39862c91da6411w
Els nens del camp de refugiats de Rafah s'evadeixen durant unes hores de la seva realitat gràcies al cinema / Foto: Haitham Imad / EFE

Des del 7 d'octubre de 2023, fins a 1,7 milions de persones, o més del 75 % de la població, han estat desplaçades a tota la Franja de Gaza, algunes més d'una vegada, a la recerca de seguretat, segons l'Agència d'Obres i Socors de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA). L'organització ha afegit que l'enclavament palestí sobreviu en la màxima pobresa, amb 1,1 milions de persones (la meitat de la seva població) "que viuen una inseguretat alimentària catastròfica" a causa del conflicte i les restriccions a l'accés humanitari.