La nena migrant que plorava a la frontera entre Mèxic i els Estats Units, una captura de la caravana que va buscar trencar murs contra les polítiques de "tolerància zero" del president Donald Trump, presa pel nord-americà John Moore, ha guanyat aquest dijous el World Press Photo a la fotografia de l'any.

Fotografia guanyadora World Press Photo EFE

El jurat de la 62è edició d'aquests guardons ha considerat la imatge com "la foto de premsa mundial de l'any" i ha celebrat que hagi representat "una protesta pública per la polèmica pràctica" proposada als Estats Units de separar els menors immigrants dels seus pares, una cosa que no li va arribar a passar a la protagonista de la foto de Moore, la nena Yanela Rodríguez, que viatjava amb la seva mare Sandra.

Es tracta d'una imatge "sorprenent, única, rellevant, memorable", en paraules de Whitney C. Johnson, presidenta del jurat d'aquest concurs, que atorga la màxima distinció del fotoperiodisme a nivell mundial.

"Et diu molt de la història de forma immediata i, alhora, realment et fa sentir connectat amb l'ocorregut. Aquesta foto mostra un tipus diferent de violència, la psicològica," ha afegit Alice Martins, fotoperiodista i membre del jurat del World PressPhoto.

La protagonista de la foto és una nena espantada, que plorava mentre era arrestada pels agents, després de caminar des d'Hondures, juntament amb la seva mare, durant un mes. Va ser detinguda, igual com la resta de migrants, i van ser obligats a lliurar les seves pertinences personals, documents i fins i tot els cordons de les seves sabates.

Moore, fotoperiodista de Getty Images, va assegurar que aquella nit va poder veure als ulls d'aquesta nena i, des del principi, que tenien por, perquè era tard i segurament (afrontaven) una situació inusual per a la majoria d'ells", però assegura que, almenys en la seva presència, els agents de la Guàrdia de Fronteres "van tractar bastant bé" a aquell grup de migrants.

La reacció de Trump

L'equip de Trump va considerar "vergonyós" que s'hagi utilitzat la imatge d'una nena plorant per denunciar aquesta mesura.

Premi "història periodística mundial de l'any"

El jurat del World Press Photo també ha elegit com a "història periodística mundial de l'any", la sèrie "La caravana migrant", de Pieter ten Hoopen, que documenta "la marxa d'immigrants més important" de l'any, amb fins a 7.000 viatgers, incloent almenys 2.300 nens, segons xifres de l'ONU.

Fotografia World Press Photo caravana Mèxic EFE

Fotografia World Press Photo 2 caravana Mèxic EFE

Fotografia World Press Photo 3 caravana Mèxic EFE

Fotografia World Press Photo 4 caravana Mèxic EFE

La caravana, organitzada a través d'una campanya a les xarxes socials, va sortir de San Pedro Sula, Hondures, el 12 d'octubre, i amb la propagació de la paraula es va traslladar a la gent de Nicaragua, El Salvador i Guatemala, ocupant portades a tot el món i aixecant les critiques contra les polítiques xenòfobes de Trump.