El caos de Barcelona és una obra d'art. Ho ha evidenciat l'artista Marc Salicrú amb la seva Interferència 02, espectacle emmarcat dins del festival Grec que aquest dissabte ha fet de l’Arc de Triomf de Barcelona un immens escenari sonor i visual ben singular. El mateix creador català defineix el seu espectacle com “caòtic, absurd, festiu i irònic”. Un concert molt poc convencional perquè, en comptes d’instruments, sona la ciutat. I no en sentit figurat —hi desfilen sorolls d’obres, sirenes, tramvies, pregons, balls de gegants i altres sons quotidians que, habitualment, passen desapercebuts.

Un concert molt poc convencional perquè, en comptes d’instruments, sona la ciutat. I no en sentit figurat —hi desfilen sorolls d’obres, sirenes, tramvies, pregons, balls de gegants i altres sons quotidians que, habitualment, passen desapercebuts

L’objectiu? “Fer sonar Barcelona per despertar la gent”, diu Salicrú, que també vol fer-nos reflexionar sobre tot allò que ens configura com a comunitat però que sovint oblidem. L’espectacle, que dura uns 40 minuts i és gratuït, es podrà tornar a veure avui diumenge al mateix lloc, un Arc de Triomf que Salicrú no ha triat a l'atzar per materialitzar la seva performance. L’artista el considera un punt neuràlgic de la ciutat, i el converteix en centre simbòlic de l’acció.

L'art que neix al carrer i el soroll que ens envolta

L’actuació ha començat forta, amb petards i una bona dosi de curiositat entre el públic que s’hi ha acostat. Salicrú, acompanyat de diversos col·laboradors —entre ells, representants dels serveis municipals— vol fer visible l’invisible: aquells elements del dia a dia que formen part del paisatge urbà i que, en conjunt, també poden ser art. El muntatge beu de referents com Joan Brossa, Carles Santos o La Fura dels Baus, i es presenta com un “huracà escènic” que barreja performance, crítica i folklore. L’artista, format com a escenògraf a l’Institut del Teatre, és també músic i dissenyador de llums, i ha treballat amb figures com Jaume Plensa, Andrés Lima i Marcos Morau. A més, és un dels fundadors del col·lectiu VVAA.

Marc Salicrú fa un pas més en la seva recerca de l’art que neix del carrer i del soroll que ens envolta

Interferència 02 dona continuïtat a la proposta que Salicrú va estrenar amb Interferència 01 a la platja de Nova Icària durant les festes de la Mercè de 2024. Ara, amb aquesta nova entrega al Grec, fa un pas més en la seva recerca de l’art que neix del carrer i del soroll que ens envolta. La producció va a càrrec de Teatres de Campanya i compta amb el suport del Grec Festival de Barcelona, FiraTàrrega – Suport a la Creació, Mercè Arts de Carrer, Bonvehí Arts i Homs Rentals. També hi col·laboren Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Parcs i Jardins, Guàrdia Urbana, Bombers, Betevé i La Xarxa.