"Benvinguts a El cafè de la granota, on no hi ha futur ni passat: només present". Amb aquesta declaració d'intencions es presenta el primer podcast cultural d'ElNacional.cat en la seva introducció, segurament perquè El cafè de la granota neix per ser precisament això: un espai en el qual l'espectador, és a dir, tu, puguis gaudir durant mitja hora d'una conversa que faci més amè, divertit i interessant el pas del temps. De trenta minuts, per ser concrets, ja que aquesta serà la durada de tots els capítols.

Nascut per tenir una periodicitat mensual, el podcast, que té un format d'entrevista i està disponible a Spotify, ret un homenatge implícit a Jesús Montcada i el seu cèlebre llibre El cafè de la granota, ja que només hi ha una cosa més exquisita que una conversa de sobretaula en un bar: un diàleg de sobretaula en un bar que té el do de l'eternitat, com és el cas de la taverna de Mequinensa on Montcada va ubicar tanta literatura. Per això aquest podcast és eminentment un crit al present, perquè si en algun lloc del món el temps present s'esmuny de forma màgica és dins un bar, compartint una ampolla de vi, un cafè o un refresc amb algú i gaudint d'una bona conversa en una taula.

Joan Fontcuberta fotografo artista - Sergi Alcàzar

Joan Fontcuberta i Pep Antoni Roig durant la conversa d'El cafè de la granota, centrada en l'exposició "Monstres". (Sergi Alcàzar)

Presentat per Pep Antoni Roig, columnista cultural de Revers i responsable de vins d'ElNacional.cat, el primer capítol té com a protagonista l'artista Joan Fontcuberta, que recentment ha inaugurat al Museu Can Framis de la Fundació Vila Casas l'exposició "Monstres". Cada episodi tindrà una estructura molt concreta: un diàleg distès, quotidià i amable entre l'entrevistador i l'entrevistat, un brindis amb alguna beguda que tingui relació amb el tema de la conversa i una secció final, "La quiniela", basada en quinze preguntes breus molt fàcils de fer però molt difícils de respondre: un qüestionari íntim i gairebé confessional en el qual cada convidat serà temptat a mullar-se sense tabús.

Podcast Twitter

El primer capítol del podcast, amb Joan Fontcuberta, pot escoltar-se a Spotify.

Per què Bambi és l'última pel·lícula amb la qual Fontcuberta ha plorat? Què té La cavalcada de les Valquíries per ser la millor banda sonora possible per fer l'amor? I sobretot, per quina raó els monstres del segle XXI tenen tan a veuure amb la tecnologia? Com es veu en aquestes tres preguntes amb poca relació entre elles, El cafè de la granota neix amb l'afany de deixar fluir la conversa i acabar parlant de tot, ja que conversar al voltant d'una copa és una de les joies més grans de la vida. Fer-ho amb un micròfon al costat, a més, permet convidar a taula tantes persones com es desitgin. Per tant, ja ho saps: posa't còmode, pren seient, demana't alguna cosa i descobreix que El cafè de la granota és també el teu cafè.