El 14 d'abril es tanca el Barnasants. I avui s'ha fet balanç d'aquest festival de cançó d'autor i s'ha anunciat el concert de clausura, que es farà amb Les Kol·lontai, un projecte que ha crescut amb el Barnasants i que ja ha fet més de 30 actuacions. S'ha anunciat també que amb la discogràfica PICAP s'ha preparat un projecte discogràfic per recollir els principals esdeveniments del festival: ben aviat es publicarà el primer disc de Les Kol·lontai, Cançons violetes, que es presentarà el dissabte 14 al Luz de Gas. Tot aprofitant l'acte d'avaluació, s'ha volgut anunciar dos premis Barnasants: el de Giovanna Marini, a la trajectòria artística, i el d'Antonio Traveria, director de la Casa Amèrica Catalunya, a l'activisme cultural. El darrer premi Barnasants es donarà a conéixer el dia 14 d'abril, en acabar el concert de clausura.

És terrible viure a un país on el ministre de Cultura canta Soy el novio de la muerte"

Barnasants d'excepció

El Barnasants ha volgut deixar clar que el d'enguany no ha estat un festival normal. Pere Camps, director i ànima del festival, ha afirmat que "És molt difícil treballar en l'estat de tensió que provoca estar davant la repressió d'un Estat espanyol que no només és profundament reaccionari sinó que sembla que s'hagi venut l'enteniment". Ha reivindicat que "és terrible viure a un país on el ministre de Cultura canta Soy el novio de la muerte".  Camps ha defensat que "Cada acte cultural al nostre país ha de ser un acte de resistència front a la repressió; la cultura ha d'estar a primera línia en la defensa de la llibertat", i ha recordat que en alguns casos els concerts s'han buidat perquè la gent ha marxat a mig acte per anar a mobilitzacions. Montse Castellà, de Les Kol·lontai, també ha comentat que la situació és greu: "Ara ni tan sols puc discutir amb el conseller de Cultura, perquè és a la presó", explica.

Ara ni tan sols puc discutir amb el conseller de Cultura, perquè és a la presó

Balanç positiu

A nivell de participació, Camps ha valorat molt positivament l'assistència, que s'ha situat al voltant de 14.000 persones, en 110 concerts, en 22 sales diferents ("si s'haguessin venut totes les entrades, no s'hauria arribat a les 20.000 entrades, perquè totes les sales són petites", explica el director del festival). El país convidat ha estat Argentina; 13 artistes argentins han participat a la iniciativa. La majoria dels intèrprets, malgrat tot, eren dels Països Catalans: dos terços del total. A més de les sales del Principat, el Barnasants ha tingut actuacions a l'Alguer i a Cuba. I té el projecte, de cara al 2025 d'anar-se estenent cap al conjunt dels Països Catalans (sembla que l'Alguer hi podria participar el 2019). Entre els espectacles destacats del Barnasants que es tanca, es podria mencionar els concerts de Paco Ibáñez, de Maria del Mar Bonet, de Cesk Freixas, de Marina Rossell, de Kepa Junkera, de Jabier Muguruza... També destacar les sessions especials d'homenatge a Ramon Muntaner, a Joan Isaac i a Manuel de Pedrolo. I, sobretot, el concert a l'Alguer Mans manetes, coorganitzat amb la Plataforma per la Llengua.

Les Kol·lontai en ascens

Les Kol·lontai, el grup integrat per Sílvia Comes, Montse Castellà, Meritxell Gené i Ivette Nadal, va començar tan sols amb la idea de fer una dotzena de concerts. El projecte era constituir un grup de dones, que musiquessin textes de dones, inspirades en la figura d'Alexandra Kol·lontai, una revolucionària russa que va acabar essent apartada del centre de decisió revolucionari pels seus posicionaments feministes. Van musicar textos de Maria Mercè Marçal, Marina Garcés, Montserrat Roig, Sílvia Bel... Moltes de les seves cançons giren en torn als problemes de la dona: la maternitat, la violència masclista, el sexe... Les Kol·lontai han anat aconseguint més concerts, fins a completar una gira amb una trentena d'espectacles. I davant l'èxit de la iniciativa han decidit gravar-ho en disc: Cançons violetes, un disc d'estudi, però amb "l'essència del directe", com afirma Ivette Nadal.  Es tracta d'un àlbum amb cinc cançons elaborades per cadascuna de les integrants del grup (la gran majoria de nova creació, i autoria de les pròpies membres del grup).