El 3 de juliol de l'any 2000 moria prematurament i en el moment més àlgid de la seva carrera l'arquitecte Enric Miralles (Barcelona, 1955 - Sant Feliu de Codines, 2000). Amb la seva esposa Benedetta Tagliabue havia fundat l'estudi EMBT i junts estaven treballant en projectes tan emblemàtics com la remodelació del Mercat de Santa Caterina o el nou Parlament d'Escòcia, a Edimburg, que van esdevenir pòstums. Ara, vint anys després de la seva mort, la Fundació Enric Miralles, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, impulsa un programa d'homenatge que vol abordar les diferents facetes del creador: arquitecte, dissenyador, fotògraf i professor. 

Per a Tagliabue, es tracta "no només de recordar la figura humana i professional d'Enric Miralles, sinó també mantenir viu l'esperit del visionari, de l'experimentalista com a forma de treballar i de veure el món. I deixar el seu llegat també per a les futures generacions". 

Maqueta Parlament d'Escòcia, Edimburg. Cortesia Fundació Enric Miralles

Maqueta Parlament d'Escòcia, Edimburg. ©Fundació Enric Miralles 

Exposicions arreu de la ciutat

El Saló del Tinell és la seu de l'exposició MIRALLES. A quarts de quatre..., centrada en el Miralles arquitecte a través de quatre obres icòniques en la seva curta però multipremiada carrera: El cementiri d'Igualada (1985-1991), el Pavelló de bàsquet d'Osca (1994), el Mercat de Santa Caterina (1997) i el Parlament Escocès (2004). La idea, però, de l'homenatge és crear un circuit per la ciutat de Barcelona, amb la resta de seus, com Centre d'Arts Santa Mònica de la Generalitat de Catalunya, el Disseny Hub de l'Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i la Fundació Enric Miralles, per tal d'acostar-se a través de diversos formats i activitats a la dimensió creativa i humana d'un dels arquitectes catalans més internacional. 

En aquest sentit, el Centre d'Arts Santa Mònica acull MIRALLES. Photos & Collages, una mostra de l'Enric Miralles fotògraf a través dels collages i fotomuntatges, fotografies familiars i professionals que surten a la llum per primera vegada, provinents de l'arxiu privat de l'arquitecte, mentre que a la Fundació Enric Miralles es podrà veure MIRALLES. To be continued, centrat en el llegat inspirador de l'arquitecte al seu estudi Miralles Tagliabue EMBT,  al Disseny Hub exhibirà la seva faceta com a dissenyador i l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (ETSAB), acollirà l'exposició dedicada al seu paper com a mestre. 

Collage Santa Caterina. Cortesia Fundació Enric Miralles

Collage Santa Caterina. ©Fundació Enric Miralles

El programa d'exposició es complementa al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que acollirà el cicle de conferències públiques MIRALLES. Converses en les quals intervindran diferents personatges, mestres, socis professionals, col·laboradors i amics que van conèixer personal i professionalment a l'arquitecte català. Trobades entre Rafael Moneo i Benedetta Tagliabue, Liz Diller i Beatriz Colomina; i Soraya Smithson i Carme Pinós. 

L'homenatge impulsat per a Fundació Miralles vol prioritzar la documentació i materials inèdits de l'arquitecte, però també vol ser un acte d'afirmació de la seva herència i el seu llegat vint anys després de la seva mort. El co-comissari Joan Roig i Duran, explica que "s'ha fet un esforç minuciós de recerca entre l'arxiu per a trobar aquells documents i materials que millor puguin explicar Miralles al gran públic. No és un homenatge fet des de la distància, s'ha pensat des de primera línia per fer-lo accessible a tothom".