Barcelona serà la ciutat convidada a la 45ª edició de la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires, una de les més importants de l'Amèrica Llatina, que se celebrarà del 23 d'abril al 13 de maig. Aquest programa permetrà divulgar la realitat de la cultura catalana al món llatinoamericà (i per intentar multiplicar les traduccions del català al castellà en aquest mercat). Aquest dilluns, el Saló de Cent de l'Ajuntament ha acollit la presentació a la premsa de l'esdeveniment. Barcelona portarà a la capital argentina 120 activitats, amb un total de 78 autors i especialistes barcelonins i de conjunt dels Països Catalans. Sílvia Pérez Cruz, amb l'acompanyament de músics de les dues bandes de l'Atlàntic, actuarà a la gran nit de festa de la Feria, amb accés lliure. La participació de Barcelona a la Feria, amb una densa programació, ha estat coordinada entre l'Ajuntament de la ciutat, l'Institut Ramon Llull, la Generalitat de Catalunya i la Fundación El Libro (l'organitzadora de l'esdeveniment), amb el suport de diferents actors públics i privats.

estand barcelona FIL

En l'estela de Frankfurt

L'Institut Ramon Llull vol que Buenos Aires signifiqui, per a l'expansió al mercat sud-americà, el que va suposar la presència de la cultura catalana com a convidada a Frankfurt el 2007, que va impulsar les traduccions del català al mercat europeu i nord-americà, o la presència de la cultura catalana i balear a la fira de literatura infantil de Bolonya de 2017, que va dinamitzar el sector amb comandes internacionals. Iolanda Batallé, directora del Llull, considera que l'èxit d'aquestes iniciatives justifica la creació d'un gran estand de 200 metres quadrats per a aquesta fira. S'està plantejant fins i tot la possibilitat d'organitzar una rèplica de la festa de Sant Jordi (no necessàriament el 23 d'abril) a Buenos Aires. A la FIL hi haurà una llibreria catalana amb 10.000 exemplars de 700 títols diferents, que voldrà oferir una panoràmica molt diversa de la cultura barcelonina i catalana. La llibreria acollirà també un espai professional on 40 editorials catalanes tenen programat fer-hi contactes amb contraparts llatino-americanes. L'Institut Ramon Llull ha preparat una exposició, La literatura catalana al món, comissariada per Julià Guillamon, que s'exposarà al recinte firal.

El desembarcament català

A la FIL hi haurà música i teatre català, i s'ha programat una lectura teatralitzada de Mercè Rodoreda i altres espectacles. Els convidats són ben diversos: s'han prioritzat criteris de paritat i d'equilibri lingüístic i s'ha volgut donar relleu a les noves veus. Entre els escriptors que es desplaçaran a l'Argentina hi podem incloure Maite Carranza, Sebastià Alzamora, Eva Baltasar, Paula Bonet, Najat el Hachmi, Raül Garrigassaït, Joan-Lluís Lluís, Gabo Martínez, Josep Pedrals, Pilar Rahola, Carlos Zanón o Silvana Vogt.... També hi ha il·lustradors i autors de literatura infantil i juvenil, com Rocío Bonilla o Jordi Sierra i Fabra. Però hi ha absències destacades i els organitzadors han reconegut que alguns convidats han declinat de participar en l'acte.

Llibres a la ciutat dels llibres

Buenos Aires té merescuda fama a nivell cultural: és la ciutat del món amb més llibreries, en relació amb el nombre d'habitants. La FIL de Buenos Aires organitza en cada edició unes 1.500 activitats, supera el milió de visitants, i en el darrera any va reunir uns 2.000 periodistes acreditats. Ocupa un espai de 45.000 metres quadrats, en ple centre de la ciutat, i rep com a convidats els escriptors més destacats del Planeta. Iolanda Batallé l'ha definit com una "gran festa de la literatura de tres setmanes de durada". Però a més a més de ser un esdeveniment terriblement popular, inclou unes Jornades Professionals de tres dies de gran importància, en què l'any passat van passar-hi 12.000 treballadors del món editorial per fer negocis. Enguany, a la FIL hi seran presents 40 editorials catalanes (moltes més de les 6 o 7 que hi anaven habitualment, més enllà dels grans grups que tenen presència a Barcelona i a Buenos Aires). El gran desafiament, per als autors catalans, és aconseguir la seva traducció per al mercat americà; i per als editors catalans, el repte és millorar la xarxa de distribució a l'Amèrica Llatina i explorar la possibilitat de fer coedicions.

L'herència dels exilis creuats

M. Teresa Carbano, presidenta de la Fundación El Libro, ha mostrat la seva especial satisfacció  en presentar l'esdeveniment, perquè ella mateixa havia viscut exilada a Barcelona, i ha afirmat que està segura que l'esdeveniment servirà per reforçar vincles, i ha afirmat que el moviment dels exilats, tot i que va ser molt dur, va deixar una herència molt sòlida i ha creat un sentiment de simpatia mútua. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha volgut destacar els vincles entre les dues capitals: "La relació entre Barcelona i Buenos Aires ve de lluny i està molt consolidada", i també ha fet referència als refugis creuats durant les respectives dictadures. Francesc Vilaró, secretari general de Cultura, ha substituït en la presenció a la consellera Laura Borràs, qui s'ha desplaçat a Brussel·les a l'acte conjunt entre Torra i Puigdemont. Vilaró ha definit Barcelona com una "capital global del món del llibre, que ve de lluny i vol anar molt més lluny", i també ha glossat les relacions bilaterals sorgides de l'exili. Iolada Batallé, directora de l'Institut Ramon Llull, ha destacat que la Feria és una oportunitat d'or d'estendre ponts amb l'Argentina i amb tot el subcontinent.