Banksy, l'artista urbà més popular i influent de les darreres dècades, s'ha instal·lat a Barcelona amb 'The Art of Protest', una exposició amb seu al Disseny Hub que, fins al 13 de març del 2022, exhibeix més de 70 obres originals procedents de col·leccions privades internacionals del cèlebre artista britànic de qui encara se'n desconeix la identitat real. Alexander Nachkebiya, comissari de mostra, ha explicat que un dels objectius és evidenciar que Banksy és "un artista contemporani seriós" i que "no és només un artista, sinó un líder d'opinió". Nachkebiya ha remarcat que els missatges de Banksy són molt clars i tenen diverses capes. "Quan vaig veure per primera vegada una peça de Banksy ('Nena amb globus') em va arribar al cor". El comissari ha deixat clar que Banksy no té cap relació amb l'exposició. "Ell no aprova exposicions que no fa ell personalment i no sé què en pensa de la nostra, però vull creure que després de 20 exposicions arreu del món, hem posat el nostre granet de sorra a la fama de Banksy".

El conjunt d'obres aborden qüestions universals com ara la globalització, el consumisme, les guerres, el poder de la política i la religió, la lluita de classes o la crisi climàtica. Rafael Giménez, director de Sold Out, la productora responsable de l'exposició, ha refermat aquestes paraules destacant que l'esdeveniment planteja dues reflexions. Per una banda, retrata la forma senzilla que té Banksy de "representar formes artístiques que transmeten una sensació de reflexió i d'incongruència del món contemporani", i, per altra banda, mostra un contingut que té a veure amb denúncies actuals com "el consumisme, els conflictes bèl·lics, la política i la religió".

foto 3868825
Imatge de l'exposició 'Banksy. The art of protest' al Disseny Hub de Barcelona. Foto: ACN

Sortida per la botiga de records

La mostra, que fins avui ha rebut més d'un milió de visites en la seva gira mundial, proposa un recorregut inèdit a través de més de 70 obres originals, algunes de les quals veuran la llum davant el gran públic per primera vegada en aquesta exposició a Barcelona. Són peces en diversos formats com oli, acrílic o esprai sobre llenç i fusta, serigrafies d'edició limitada, estergits sobre formigó, escultures, instal·lacions, vídeos i fotografies. A l'exposició de Barcelona podran apreciar-se exemples representatius de la seva iconografia habitual amb personalitats com la Reina d'Anglaterra, Lady Di, Lenin, John Travolta, Samuel L. Jackson, Kate Moss o fins al mateix Jesucrist, així com policies britànics, militars, policies, nens i nenes, micos i rates.

Un dels espais està dedicat a l'obra més coneguda de Banksy: 'Nena amb globus'. En aquest espai, es podrà conèixer la història de la peça i comprendre el significat i les seves influències.  La mostra també alberga un espai audiovisual immersiu que proposa un viatge multisensorial per la trajectòria artística de Banksy, així com una experiència en realitat virtual creada especialment per a l'ocasió. De fet, una instal·lació multimèdia immersiva especialment creada per a aquesta mostra donarà la benvinguda al visitant. A més a més, amb motiu d'aquesta exposició es presenten dues peces originals de gran escala i importància que estaven situades sobre parets d'edificis a Londres i Los Ángeles. 'Pissing Guard' i 'Out of Bed Rat' estaran exposades en el vestíbul, fora de la mostra. El visitant al Disseny Hub Barcelona podrà contemplar de manera gratuïta dos icònics treballs de Banksy.

L'exposició inclou una recreació de l'estudi de Banksy protagonitzat per una figura sense rostre que representa la idea d'anonimat de l'artista, un espai dissenyat a partir de fotos de Lazarides i de la seva entrevista en el documental 'Exit Through the Gift Shop'. L'exposició també exhibeix una instal·lació multimèdia sobre les càmeres de vídeo vigilància CCTV i més d'una vintena de fotografies cedides en exclusiva per Steve Lazarides, amic, fotògraf personal i primer agent de Banksy, qui després de més de 10 anys treballant amb l'artista, va reunir un arxiu fotogràfic que il·lustra l'evolució en la carrera de Banksy i el seu treball als carrers de diferents ciutats del món.

Tothom el coneix, ningú sap qui és

La rellevància artística de Banksy és inqüestionable, però també és innegable que la seva popularitat en gran part està fonamentada amb el misteri que envolta la seva personalitat: ningú sap, del tot cert, qui és el pintor urbà. Es tenen indicis, hi ha teories, sonen amb consistència diversos noms, però encara no ha transcendit amb exactitud la identitat de grafiter britànic. 

Banksy va fer-se un nom en el món de l'art urbà a inicis de la dècada dels anys 90 quan les seves obres van començar a aparèixer en diversos racons de Bristol, una ciutat que en aquells dies era un dels epicentres de l'escena musical internacional amb l'eclosió del trip hop, aquesta evolució del hip hop en la seva fusió amb l'electrònica més lisèrgica, amb artistes i col·lectius locals com Tricky, Portishead o Massive Attack al capdavant. No oblideu aquest darrer nom. Banksy sempre ha destacat la influència que tots aquests projectes han tingut en el seu art. 

Des d'aleshores, la dimensió artística i la celebritat de Banksy no pararia de créixer, més quan el grafiter va traspassar els límits de Bristol i la seva obra, de Los Angeles a Mali, de Venècia a Jerusalem, de Nova Orleans a Barcelona, sempre crítica i corrosiva contra els grans mals i problemes de la societat moderna, podia aparèixer en qualsevol indret del món. Tothom, a tot arreu, coneixia les pintures del creador britànic, però ningú sabia qui és. Encara ara no se sap. I amb el misteri van començar a sorgir tota mena de teories sobre la seva identitat. De totes elles, hi ha dues que tenen especial consistència. 

foto 3868821
'Banksy. The art of protest' reuneix més de 70 obres originals de l'enigmàtic artista urbà. Foto: ACN

Teoria Gunningham

L'any 2008 el diari britànic The Mail on Sunday va publicar la foto d'un home garantint que es tractava de l'enigmàtic Banksy. La instantània havia estat presa 4 anys enrere a Jamaica i la persona retratada era Robin Gunningham. Des d'aleshores tots els indicis han apuntat cap aquest home nascut el 28 de juliol de 1973 a Yate, a tan sols 19 quilòmetres de Bristol.

A partir d'aquesta informació el Sunday Times va indagar en la figura de Gunningham, un artista urbà que a inicis de la seva trajectòria es feia anomenar Robin Banks, apel·latiu que derivaria a Banksy. Més encara, un grup de científics de la universitat Queen Mary de Londres van voler corroborar aquesta teoria utilitzant un sistema ideat per als cossos policials per, a partir de complexos algoritmes, descobrir la identitat de delinqüents i terroristes. L'equip d'investigadors va triar 140 obres de l'artista a Bristol i Londres, i a través d'elles van crear un mapa de llocs comuns, 'punt calents' pels quals el grafiter solia moure's habitualment, que acabaria refermant la teoria que rere Banksy s'amaga Robin Gunningham.

Teoria Del Naja

La de Gunningham, de qui el diari britànic Daily Mail va descobrir treballant a Dismaland, el parc temàtic temporal que el 2015 va obrir Banksy a Weston-super-Mare i del qual una vegada tancat va donar les seves atraccions als campaments de refugiats de Calais (França), no és l’única teoria al voltant de la identitat de l'artista anònim, sent moltes les veus que asseguren que el grafiter és Robert Del Naja, el líder de la banda de trip hop Massive Attack.

A finals de la dècada dels 80, abans de formar Massive Attack, Del Naja era un reconegut grafiter de Bristol. Potser jugant a despistar, en més d'una ocasió Del Naja ha afirmat que ell i Banksy són molt bons amics. Aquesta teoria va acabar de prendre força després de l'estudi realitzat pel periodista Craig Williams. En la seva investigació, Williams va descobrir que en no menys d'una desena de vegades, els grafitis de Banksy han aparegut en ciutats en què els dies previs o posteriors actuava Massive Attack. Va passar a Melbourne el 2003, a Nova Orleans el 2008, i a San Francisco, Toronto i Boston, entre altres, el 2010.

Un croat de l'art

John Brandler, director de Brandler Art Galleries, galeries especialitzades en les millors mostres d'art urbà, és del parer que per a Banksy és convenient mantenir-se en l'anonimat "per poder seguir caminant tranquil·lament pel carrer sense ser reconegut".

Una afirmació que Brandler puntualitza des del punt de vista del món de l'art. "Al món de l'art ja no importa l'anonimat o no de Banksy. La seva gent ha fet de la marca Banksy una cosa tan increïble, que si ara es desemmascarés la seva obra no perdria valor. Quan va començar, ser anònim el va ajudar a destacar, era una mena de croat de l'art emmascarat, però ara ja no importa. És molt intel·ligent. No ha inundat el mercat. És un empresari brillant". I vosaltres qui creieu que és Banksy?