La Fabra i Coats, de Sant Andreu, el 22 i 23 de setembre, durant les festes de la Mercè de Barcelona, acollirà el BAM, Cultura Viva, una trobada especial, que vol sobrepassar el que són les típiques actuacions musicals per tal de convertir aquest espai en un lloc de trobada d'iniciatives culturals, de la "cultura de base" d'aquesta ciutat. La programació d'aquest esdeveniment, que aposta per la experimentació i la participació, inclou música en directe, tallers, presentacions i una paella musicada (que es presenta, valgui l'expressió, com el "plat fort" de la trobada. I vol mostrar "una altra forma de fer una festa major", "més horitzontal". L'objectiu darrer és muntar una festa eliminant intermediaris i trencant amb la dicotomia públic-artistes. Aquesta activitat ha estat coorganitzada per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Comissionat d'Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l'Ajuntament.

Música en viu

La programació del BAM Cultura Viva intenta escapar al que és la programació musical habitual dels ajuntaments, donant pas a una "cultura de la gent". El plat fort d'aquesta festa alternativa, que tindrà lloc els dies 22 i 23 de setembre; són 16 actuacions de música en viu, repartides en 4 escenaris situats a la Fabra i Coats. Entre els col·lectius musicals hi haurà propostes ben diverses. Des del so contundent i reivindicatiu de Meconio fins a la proposta alternativa de Hans Laguna que actuarà amb diversos músics de l'Índia i el Nepal residents a Barcelona ( la Shreevats Venkateshwaran Band). També hi actuarà Alacanto, amb el seu jazz-fussió, o Lu Rois, amb les seves cançons i melodies.

Tria

El BAM Cultura Viva tan sols podrà acollir una quinzena d'actuacions musicals, que han estat triades entre 150 propostes que es van presentar a aquesta oportunitat. En aquest festival es barrejaran les propostes locals amb les procedents de l'exterior (de França, d'Andalusia...). Al costat dels concerts que s'oferiran als 4 escenaris musicals hi haurà altres activitats, que inclourà tallers (de brass band i de música balcànica), una paella musicada i un total de 20 converses, amb 25 ponents (els temes van des del sindicalisme i la precarització fins a l'essència popular de la música). El públic també podrà contemplar les instal·lacions interactives de Piña i Pedra Columna i d'Internet 2, i l'exposició REHOGAR, Disseny Obert i Reutilització, impulsada pel col·lectiu Makea tu vida.

El cap alternatiu d'una festa bicefàla

El BAM Cultura Viva es presenta com una de les propostes més alternatives d'una Festa Major en general molt més convencional. Els organitzadors resalten que tot ha estat pensat des d'una filosofia diferent a la que sol caracteritzar les festes de la Mercè. Anuncien que enlloc s'hi podrà veure la publicitat dels patrocinadors habituals de la Mercè. Que les begudes que es vendran procediran de cooperatives de comerç just, i que les cerveses que es podran consumir seran artesanals (i també procedents de cooperatives). El pagament de les actuacions es basarà amb un acord amb el sindicat de músics, que garanteixi també els drets d'aquests... Tot sigui dit, a aquesta Mercè alternativa se li han dedicat 60.000 euros, la meitat procedents de l'Institut de Cultura de Barcelona, i l'altra meitat del Comissionat d'Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, també de l'Ajuntament de Barcelona.