A l'Arts Santa Mònica - Centre de la Creativitat s'hi està celebrant la setena edició de la fira Arts Libris. Es tracta de la principal fira europea dedicada als llibres d'artista i gèneres propers. És a dir, aquells llibres amb una gran preocupació de caràcter estètic, que normalment surten en edicions molt limitades (d'alguns d'ells se'n fan tirades de tan sols vint exemplars, i n'hi ha que són obres úniques). Els preus oscil·len dels 3 euros d'alguns fanzines, fins als 6.000 de l'obra més cara. La majoria tenen uns preus bastant més elevats que els que trobem a les llibreries.

De tot Europa i de Mèxic

Al Santa Mònica hi trobem expositors de diferents punts d'Europa, però també hi ha una destacada representació llatinoamericana. La idea és que el mercat d'aquests llibres cada cop és més internacional, i que els editors han de circular per les fires per donar a conèixer i vendre aquests productes. Per això, s'ha convidat a una dotzena d'expositors mexicans, en el projecte anomenat "Nodos editoriales". A la fira també hi ha representació d'alguns destacats editors anglesos, francesos i alemanys.

Què hi ha a l'Arts Santa Mònica?

Al Santa Mònica hi trobem obres que habitualment no es troben a les grans llibreries. Per exemple: un lot de literatura i art, hermèticament tancat en una llauna: per saber què hi ha cal comprar-lo i obrir-lo. Diuen que alguns col·leccionistes en compren dos exemplars: un per obrir i l'altre per preservar tancat. També es venen llibres editats mitjançant xilografies, amb edicions reduïdíssimes, d'una vintena d'exemplars. O llibres pintats directament sobre paper o sobre tela. O obres elaborades amb paper de gran qualitat... Finalment, hi ha alguns llibres de fotografia en edicions molt treballades, com les que ofereixen La Fábrica, de Madrid, o el barceloní Círculo del Arte.

El premi Fundació Banc de Sabadell

La Fundació Banc de Sabadell, en combinació amb els organitzadors de la fira, han posat en marxa el projecte Sèrie AL.  Mitjançant aquest projecte es pretén impulsar, cada any, l'edició d'un llibre amb tiratge limitat, publicat per Walther Köning. La selecció es fa mitjançant un premi: el guanyador del guardó rebrà una quantitat en metàl·lic i tindrà un any per preparar l'obra, que es presentarà a l'ArtLibris de l'any que ve. A més a més, la mateixa fundació també entregarà el Premi ArtLibris - Banc de Sabadell, que en edicions anteriors han guanyat prestigiosos artistes com Jaume Plensa o Perejaume.

Els actes paral·lels

A més de la presència d'expositors, l'ArtLibris contempla d'altres activitats: trobades entre editors i autors, presentacions d'editors, diverses exposicions i tallers: d'enquadernació de llibres, de tamponatge... També hi ha una activitat infantil: un taller d'estampació.

El llibre d'artista en els temps d'internet

En un moment en què els continguts dels llibres cada cop és més accessible a internet, sembla que hi ha una revitalització de la valorització del llibre com a objecte. Enfront de l'allau de textos que pul·lulen per internet, es reivindica el fet de posseir un llibre excepcional. Cada cop es venen menys llibres, però tenir un cert tipus de llibre continua sent, tot ho sembla indicar, un senyal de distinció. En qualsevol cas, un tipus de llibre molt diferent del que permet la difusió massiva de la cultura.