Concentrar en un sol espai Picasso, Manet, Delacroix, Degas, Matisse, Modigliani, Gris, Kandkinsky i Kokoschka suposa tot un esdeveniment. I aquest esdeveniment ha arribat a Barcelona. L'Obra Social La Caixa ha portat al CaixaForum 60 obres de 44 grans pintors dels segles XIX i XX, procedents de The Phillips Collection de Washington, una de les majors col·leccions d'art contemporani dels Estats Units. Impressionistes i moderns. Obres mestres de la Phillips Collection serà a Barcelona fins el 19 de juny. Una ocasió immillorable per reviure el gust per la pintura.

Una col·lecció molt especial

La Phillips Collection va començar a ser constituïda per Duncan Phillips, durant la Primera Guerra Mundial, i es va plasmar en un museu el 1920. El que s'havia planejat inicialment com "un petit museu íntim combinat amb un centre d'experimentació" va créixer molt durant el període d'entreguerres. Duncan Phillips, crític d'art i casat amb la pintora Marjorie Acker, va destinar la fortuna familiar a l'adquisició de pintures. En un moment que els museus no s'interessaven pels artistes vius, Phillips combinava la compra de quadres de pintors morts, amb obres de gent del seu temps. Així va crear el primer museu d'art modern del seu país. Continuaria adquirint obres d'art fins el 1966, data de la seva mort. En aquests moments el museu concentra més de 4.000 peces, un fons impressionant. Duncan Phillips comprava aquells pintors que ell trobava interessants, i confiava en el seu instint per localitzar obres significatives. La seva voluntat era presentar un relat de l'evolució de la història de la pintura moderna. En principi va ser reticent al cubisme, pel trencament que suposava amb la pintura anterior, però finalment va començar a adquirir obres cubistes i, amb el temps, també aconseguiria un gran fons d'expressionisme abstracte.

Una síntesi exemplar

Els pintors que s'integren a la Phillips Collection han acabat formant part del cànon pictòric dels segles XIX i XX (tot i que aquest és molt discutit). L'historiador de l'Art Alex Mitrani, en el catàleg de l'exposició, destaca que aquesta exposició té dues grans virtuts: mostrar les divergències que hi ha en la modernitat, i "redescobrir la sensualitat alliberadora de la pintura moderna". Aquest darrer objectiu l'acompleix a la perfecció. Impressionistes i moderns no és una exposició "de tesi", on s'intenta demostrar algun argument. Senzillament, tracta d'oferir una magnífica tria de pintura moderna per captivar a un públic el més ampli possible.

Per redescobrir allò que hem oblidat

Joseph Holbach, de la Phillips Collection, assegura que l'objectiu d'aquesta mostra és que tothom pugui "experimentar un moment de descobriment" i ha recomanat als joves que vagin a l'exposició i que s'aturin una estona, només davant d'aquelles obres que els atreguin. Afirma que qualsevol podrà trobar una nova emoció. La comissària, Susan Behrends Frank, ha apuntat que l'art és un "llenguatge universal" i que "ens pot canviar", ja que "ens parla individualment a cadascun de nosaltres i és una via d'escapatòria". Frank apunta que, a l'igual que Duncan va fer una col·lecció personal, que era una tria molt particular, també el públic ha de fer la seva tria particular en contemplar les pintures. Aquesta exposició suposa tot una oportunitat per als barcelonins, ja que la Phillips Collection té una política molt restrictiva amb la sortida de fons del seu museu. De fet, tan sols dues de les peces exposades havien passat abans per la ciutat de Barcelona.

Obres emblemàtiques

A l'exposició hi podem contemplar pintors europeus i nord-americans. Les obres més antigues són de la primera meitat del XIX i representen a autors com el realista John Constable o el romàntic Eugène Dellacroix. Hi ha algunes peces clau de la segona meitat del XIX, com un dels autoretrats de Paul Cézanne, el Casa a Auvers de Vincent van Gogh o el Camí de Vétheuil de Claude Monet. La majoria d'obres exposades, són del segle XX. Entre els quadres més emblemàtics per a nosaltres hi ha la Dona jove amb barret verd, de Picasso. L'exposició compta amb un impressionant repertori de pintura francesa, perquè Duncan Phillips sempre havia admirat París. Entre les obres més emblemàtiques franceses trobem l'Interior amb cortina egípcia de Matisse o les Ballarines a la barra d'Edgar Degas. No falta, com representant dels italians, Amadeo Modigliani, amb el retrat d'Elena Povolozky; i entre els centreeuropeus, Courmayeur i els cims dels gegants d'Oskar Kokoschka. A l'exposició no hi predominen els nordamericans, però cal destacar un acrílic sense títol de Mark Rothko, un dels pintors favorits de Duncan Phillips, o el Motiu de fulles, de Georgia O'Keeffe, potser la pintora nordamericana més influent del segle XX.

L'organització de l'exposició

L'exposició ha estat presentada pel director d'Iniciatives Especials de la Phillips Collection, Joseph Holbach, la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, i la comissària de l'exposició, Susan Behrends Frank, comissària també de la Phillips Collection. Frank no ha optat per un esquema cronològic en presentar els quadres, sinó que ha organitzat l'exposició en sis ambients temàtics, amb la voluntat que les pintures dialoguessin entre elles. El primer espai està reservat als precedents de la pintura moderna: el classicisme, el romanticisme i el realisme. El segon àmbit és centrat en l'impressionisme i el postimpressionisme. Els espais número 3, 4 i 5 estan reservats a àmbits temàtics. El tres gira entorn a "París i el cubisme", amb obres de Maurice Utrillo, Modigliani, Raoul Dufy i diversos Picasso (com Corrida de toros). El quatre es centra en l'intimisme en l'art modern. Retrata escenes familiars i interiors, i recull obres de Pierre Bonard, un dels pintors favorits de Duncan Phillips, però també de George Braque. El cinc es titula "Natura i expressionisme" i agrupa pintures d'alguns autors com Oskar Kokoschka o Georges Rouault. El darrer espai és reservat a les obres més recents, a l'expressionisme abstracte. Algunes peces van ser comprades per Duncan Phillips i altres pel museu després de la seva mort.

Joseph Holbach i Susan Beherends al CaixaForum durant la presentació / Sergi Alcàzar

Les activitats

Els organitzadors són conscients que els temes abordats en l'exposició són presents a la selectivitat i ja han previst obrir l'exposició a visites escolars per a alumnes de batxillerat. Allò que es pot veure a l'exposició és una part significativa del que apareix als llibres d'Història de l'Art de batxillerat. Però, a més, Caixaforum prepara visites també per a d'altres nivells educatius; fins i tot per a nens de primària. Paral·lelament ha organitzat una sèrie de conferències, a càrrec d'Estrella de Diego, sobre cinc de les peces exposades. També hi ha previstes activitats per a gent gran i per a famílies.