Apagón és la gran aposta en sèries de ficció de Movistar per aquest tram final de temporada. Un relat distòpic inspirat en el reeixit podcast de ciència-ficció El gran apagón, que, reunint els millors directors, guionistes i actors del país, demà 29 de setembre s'afegeix al catàleg de la plataforma.

Impactant a la Terra

El punt de partida és una tempesta solar que impacta a la Terra causant una apagada generalitzada. En aquesta nova realitat es desenvolupen cinc històries de personatges que lluiten per adaptar-se a un món sense electricitat, ni telecomunicacions, ni mitjans de transport, en el qual han d'enfrontar-se a les seves necessitats, instints i pors més bàsiques. Apagón constarà de cinc episodis, amb la tempesta solar com a comú denominador. Cinc històries que proposen una visió diferent, centrada en Espanya, que li aporta un realisme i una perspectiva únics.

APAGON EPISODI ALBERTO RODRIGUEZ 8 scaled 1
Apagón s'estrena demà 29 de setembre a Movistar

El millor del millor

Rodada en una desena de localitzacions repartides per tota la península, Apagón ha pres vida amb un elenc que summa alguns dels millors directors i guionistes de la ficció espanyola: Rodrigo Sorogoyen, Raúl Arévalo, Isa Campo, Alberto Rodríguez, Isaki Lacuesta, Isabel Peña, Alberto Marini, Rafael Cobos i Fran Araújo. Entre tots ells assoleixen 13 premis Goya, així com altres reconeixements com diversos premis Forqué, Feroz, Gaudí... Pel que fa al repartiment, destaquen intèrprets com Patricia López Arnáiz, Luis Callejo Martínez, Miquel Fernández o Zoe Arnao.

Tràiler d'Apagada

Episodi 1. Negación

El primer capítol de la sèrie està dirigit per Rodrigo Sorogoyen i compta amb guió d'Isabel Peña. L'actor principal és Luis Callejo. "El repte d'aquest primer capítol era recrear d'una manera realista la gestió d'una tempesta solar dins de la Direcció d'Emergències i Protecció Civil d'Espanya", explica Sorogoyen. "Un capítol sobre la dificultat de la presa de decisions i sobre com funcionen els mecanismes de poder en aquests casos". Per a la guionista Isabel Peña, "un dels reptes era parlar sobre una apagada generalitzada, però sense fer una ficció 'de catàstrofes', que hauria estat l'opció convencional, sinó de persones, una decisió molt més complexa i, per tant, interessant".

Episodi 2. Emergencia

Raúl Arévalo és el director del segon lliurament d'Apagón. Mentre que Alberto Marini, Fran Araújo i el mateix Raúl Arévalo firmen el guió. Ainhoa Santamaría, Melina Matthews, Tomás del Estal i Javier Tena formen el repartiment principal. "Des del principi vam tenir clar que volíem que una part important de la gent que sortís al segon capítol fossin metges i infermeres reals", descobreix Arévalo. "No només per la veritat en els seus moviments i accions en plànol, sinó també perquè havien viscut els dos últims anys al capdavant d'una de les emergències sanitàries més importants de la nostra història. Hi havia alguna cosa d'homenatge i també de retrat d'aquests rostres". Alberto Marini afegeix que "durant les calamitats i les guerres més cruels i devastadores, els metges, infermers i voluntaris no només han salvat vides, sinó i, sobretot, han mantingut viva la flama de la humanitat, contra la desesperació i la barbàrie".

apagon alberto rodriguez
Alberto Rodriguez ha dirigit el quart capítol d'Apagón

Episodi 3. Confrontación

Isa Campo dirigeix i guionitza (en col·laboració amb Fran Araújo), el tercer episodi de la nova ficció de Movistar. ​Capítol que compta amb un repartiment de luxe format per Patricia López Arnaiz, Zoé Arnao i Miquel Fernández. Per a la directora, "un dels reptes va ser la barreja d'actors amb xavals que no havien actuat mai. Vam treballar molt amb la pura corporalitat. Ens vam imaginar com afectava la falta de menjar, aquest haver d'estar sempre alerta per si algun soroll anuncia el perill o l'arribada d'ajuda, els ulls buscant sempre en què ocupar-se, l'obsessió per la neteja per prevenir infeccions incurables, el silenci dels qui ja s'han acostumat a ser invisibles als altres...".

Episodi 4. Supervivencia

El director de l'aclamada Model 77, Alberto Rodríguez, és el realitzador a càrrec del quart capítol. Episodi amb un guió escrit per Rafael Cobos i amb Jesús Carroza i Naira Lleó com a protagonistes. "En el quart episodi vam haver de treballar amb pluja, calamarsa i baixa temperatura, amb un ramat de setanta cabres, dos gossos i poca accessibilitat de les localitzacions", revela Rodríguez. La posada en escena respon a la immediatesa de la naturalesa. Havíem de generar la sensació d'ascensió per la muntanya i de més fred i dificultat a cada tram". El guionista Rafael Cobos conclou que "el pastor és un home essencialment bo. No vol enfrontar-se i ho eludeix en diverses ocasions. Però no s'ho posaran fàcil. En la història es representa la pau de la naturalesa trencada per l'home. El camp que deixa de ser camp quan s'omple de gent".

APAGON EPISODI 4 ISAKI LACUESTA20220317 0 scaled N
El director català Isaki Lacuesta durant el rodatge d'Apagada

Episodi 5. Equilibrio

El cineasta català Isaki Lacuesta, que aquest mes estrenarà la seva molt esperada nova pel·lícula, Un año, una noche, és el realitzador de l'últim capítol d'Apagón. Coda que ha estat escrita pels guionistes Isa Campo i Fran Araújo. María Vázquez, Mourad Ouani i Sofia El Bouanani donen vida als protagonistes del desenllaç. "La cronologia de l'episodi final inclou el temps de la sèrie sencera: comença l'octubre com l'episodi 1, i acaba al maig", exposa Lacuesta. "Això implica filmar el pas de les estacions, perquè els personatges tinguin temps de transformar, com el paisatge, com els colors, la seva manera de pensar. I que aquí ressonin tensions narratives plantejades en els episodis previs". Campo i Araújo admeten que "L'apagada ens oferia l'oportunitat d'apropar els extrems de la nostra societat, igualant-los. Ens semblava interessant analitzar la dependència que gairebé tots nosaltres, fills de les grans ciutats, amb professions que no serien de gran utilitat en el nou context".