Amb el documental 'Els Armats d'Esterri d'Àneu. 25 anys de la recuperació. Memòria i història' el Consell Cultural de les Valls d'Àneu i l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu volen commemorarà l'aniversari de la recuperació d'aquesta festa. El documental, dirigit per Ramon Alaró, exemplifica la cohesió d'un poble entorn la recuperació d'una festa popular que es va deixar de fer a la dècada dels 60 del segle XX. Al film, hi participen una cinquantena de testimonis directes que expliquen la seva experiència i la dels seus familiars. La veu d'aquests protagonistes (armats, capità, samaritanes, dones d'Esterri i entitats culturals) es converteix en el fil conductor de l'obra.

Després de 27 anys d'interrupció, l'any 1992 es reprenia l'escenificació dels Armats d'Esterri d'Àneu, que representen la mort de Jesucrist a la creu. A Esterri, els armats són una comparsa singular que no tenen res a veure amb els estols dels soldats romans. La seva vestimenta és el resultat d'una barreja entre diferents personatges. Per aquest motiu, els armats reben el qualificatiu de 'jueus romans'. La processó dels Armats d'Esterri d'Àneu suposa una trobada entre els habitants de les Valls d'Àneu, que viuen intensament la celebració, i els visitants que es veuen atrets per una tradició que recorda la història de la zona.

Segons el president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, ''aquesta recuperació representa un reeixit referent d'encontre entre dues mirades: la interior, la d'aquells que viuen a les Valls d'Àneu i la del visitant, que se sent atret, seduït per un poble, unes valls, un espai entre muntanyes que ha sabut fidelitzar la memòria i autentificar la història''. El documental es presentarà el diumenge 1 d'abril a l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu

Processó dels Armats

En el seguici religiós hi prenen un protagonisme especial les dues fileres de romans, armats i dirigits pel capità. Els acompanya la samaritana i, al final, Jesús, el sepulcre i les tres Maries. La peculiaritat d'aquesta processó ve donada per la vestimenta dels soldats, que no té res a veure amb la dels romans, ja que els armats duen un cosset i un faldellí de colors molts vius, unes mitges blanques, unes espardenyes i un casc propi dels guerrers medievals del qual hi pengen un gran nombre de cintes de colors i està coronat per un gros pom de flors. Els armats porten una llança llarga i grossa que repica a terra marcant el pas.

Enmig dels armats camina una noia que fa de samaritana amb un càntir. Darrere d'ella hi va el pas de fusta de Jesús de Natzaret, la Dolorosa i el sepulcre flanquejat per dos armats dansaires. Clouen el seguici religiós les tres Maries, també representades per noies.