Andreu Claret ha guanyat el XLIII Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb una novel·la sobre la guerra, l'amor i les adversitats que va haver de superar el seu propi pare, el polític català Andreu Claret Casadessús, un exiliat fill de rabassaires que es refugia a França amb la seva parella (la mare de l'autor) durant la Segona Guerra Mundial. Així es defineix París érem nosaltres, una obra d'una gran ambientació històrica que es presta de l'esquelet de la família Claret per confrontar la desmemòria, posar-la davant d'un mirall i curar les ferides obertes d'una guerra que mai han cicatritzat. La guanyadora ha estat escollida entre 55 obres originals inèdites pel jurat, format per Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Isona Passola, Núria Pradas, Gerard Quintana, Carme Riera i Emili Rosales, i arribarà a les prestatgeries de les llibreries el proper 1 de març —amb Columna en català i amb Planeta en castellà—.

"Em sento un xic aclaparat pensant en qui ha rebut aquest premi al llarg de la història", ha començat Andreu Claret, recordant figures com Terenci Moix o Carme Riera, també guanyadors del premi de les lletres catalanes més important de casa nostra. "És la novel·la que més m'ha costat i amb la que més he patit", ha dit l'escriptor. I és que la novel·la guanyadora explica la vida del pare d'Andreu Claret, un personatge compromès amb la República, proper a Lluís Companys durant la Guerra Civil, que explota boscos sota l'ocupació de l'Alemanya nazi, que col·labora amb els maquis de la Cerdanya, que escapa de les urpes de la Gestapo o que organitza els primers concerts solidaris de Pau Casals al sud de França. De fet, el propi llibre recull les 78 cartes que el protagonista es va intercanviar amb el músic, amb qui hi va haver una relació d'ajut.

Andreu Claret premi Ramon Llull 2023   Carlos Baglietto 2
Andreu Claret, premi Ramon Llull 2023. / Foto: Carlos Baglietto 

Tot i que la vida del pare d'Andreu Claret sigui l'estructura sobre la que es construeix tot el relat, l'autor insisteix en què no es tracta d'una obra biogràfica, si no que literaturitzar-ne el relat l'ha ajudat a fugir de la descripció pura dels fets per anar un pas més enllà. "El pare té una història que ja és en sí mateixa una novel·la i que va del 1908 al 1962, però he volgut anar més enllà a través de la seva vida". Una tasca que també ha tingut un impacte emocional per Claret. "La novel·la m'ha permès entrar en la història d'un home que no era d'una sola peça, si no que tenia les seves contradiccions", ha explicat.  La novel·la també és una història de l'amor entre el pare i la mare en un context bèl·lic que va durar més de 10 anys, un viatge amb final feliç que acaba a París i que dona nom al títol del llibre. 

Una novel·la familiar per tancar les ferides de la guerra

Més enllà de ser una novel·la familiar, París érem nosaltres pretén ser una novel·la reparadora per una societat que no ha pogut esporgar el dolor i els traumes del seu passat. "A mi m'ha ajudat a refer ponts trencats i parts de la meva família que havien desaparegut per aquest llarg camí de l'exili, i espero que sigui un exercici que serveixi per tots aquells milers de catalans que van haver d'exiliarse després de la Guerra Civil". En aquest sentit, Claret ha fet una crida a que la literatura catalana revisi les lesions d'un context històric complex que a casa nostra va ser especialment dramàtic. "Cal que la narrativa catalana treballi més la Guerra Civil a Catalunya, perquè hi va haver una guerra dins de la guerra, i això requereix material literari per abordar tota la seva immensitat".

Andreu Claret: "Cal que la narrativa catalana treballi més la Guerra Civil a Catalunya, perquè hi va haver una guerra dins de la guerra, i això requereix material literari per abordar tota la seva immensitat

També el llibre ha ajudat Claret a entendre moltes coses de les seves pròpies vivències i de la seva herència com a fill d'una família que va patir les contradiccions i les misèries de la guerra. "No he volgut caure en l'exili tòxic i en aquest parany, si no donar una visió més esperançadora; la novel·la m'ha ajudat a entendre i a anar fins el fons, a tancar i sentir-me més en pau sobre la pròpia història familiar", ha expressat. "París érem nosaltres relata la vida d'un home i d'una dona que s'enamoren en un context molt complex i infernal, però que a través de la seva relació amorosa, de la feina i de l'amistat, aconsegueixen superar l'adversitat". D'aquesta manera, i després de publicar tres obres que també giren al voltant del context de la guerra —El secret del brigadista (2008), El cònsol de Barcelona (2019) i 1939. La caiguda de Barcelona (2021)—, Andreu Claret posa punt i final a la seva intrusió literària en aquesta temàtica amb aquesta història familiar, un repte literari que li ha suposat un desafiament personal i en el qual ha bolcat una gran dimensió íntima.

Andreu Claret premi Ramon Llull 2023   Carlos Baglietto 3
La novel·la parla de la història del seu pare. / Foto: Carlos Baglietto 

El compromís d'Andreu Claret amb l'exili i la Guerra Civil

Andreu Claret és escriptor i periodista, i va començar a exercir la professió a la revista Cambio 16. Va ser delegat d'Efe a l'Àfrica Subsahariana i a l'Amèrica central i director a Catalunya d'aquesta agència. També ha col·laborat en mitjans de comunicació com La Vanguardia, l'Avui o Catalunya Ràdio. El premi Ramon Llull està dotat amb 60.000 euros, sent el guardó més reconegut de les lletres catalanes, i Claret agafa el relleu d'Empar Moliner, guanyadora del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull l'any 2022 amb Benvolguda. Els últims autors que han guanyat aquest reconeixement són Gerard Quintana (L'home que va viure dues vegades, 2021), Núria Pradas (Tota una vida per recordar, 2020) o Rafel Nadal (El fill de l'italià, 2019).