L'oferta cultural a Catalunya és tan àmplia i rica com teatres, cinemes i sales d'exposicions hi ha arreu del territori. Des de cicles i festivals literaris o musicals a concerts o obres de teatre, el país compta amb un teixit cultural ric que ha sobreviscut als estralls de la pandèmia degut a la perseverança d'artistes, creadors i professionals del món de la cultura. Triar què fer durant els caps de setmana —o els dies immediatament anteriors i posteriors— pot resultar tota una odissea si no es té idea d'on començar a buscar. I és per això que des de Revers preparem una selecció d'alguns dels plans més destacats per fer durant els propers 7 dies; iniciatives ben variades que s'aniran actualitzant cada dijous. 

*L'agenda va deixar d'actualitzar-se el 13 de gener del 2023.

pexels pixabay 269140

Cicles i festivals a Catalunya

La tardor és una bona època per gaudir de cicles culturals i festivals a Catalunya. Des de còmics fins a literatura, cinema o música, el teixit cultural català té a disposició del públic una gran oferta cultural.​​​​​​​

  • Tradicionàrius. 36è Festival Folk Internacional - Barcelona, del 13 de gener al 31 de març

El Festival Folk Internacional Tradicionàrius consisteix originalment en un cicle de música tradicional catalana obert a formacions musicals dels Països Catalans i d’altres països des de 2003 —any de la seva internacionalització —que ha esdevingut un festival anual compacte que funciona al llarg de dotze setmanes. Suposa la participació de més de quaranta grups i solistes i la darrera edició ha mobilitzat al voltant de 12.000 espectadors. 

  • 400 Gospel X-Perience - Petit Palau de la Música Catalana, 21 de gener

Moisès Sala, un dels grans impulsors del gòspel al nostre país, celebrarà el proper 21 de gener la seva 400 Gospel X-Perience, un taller de gòspel únic i irrepetible on els assistents treballaran un repertori contemporani des de zero. Sala té 20 anys de trajectòria i també és el director de The Gospel Viu Choir, una de les formacions de gòspel de referència a Catalunya.

  • faM, 27è Circ d'Hivern - Ateneu Popular Nou Barris, fins el 22 de gener

Es tracta d'un espectacle de circ per a tots els públics. Personatges estrambòtics es troben a un món misteriós on els objectes cobren vida. Qui són? D'on venen? La imaginació i les proeses es combinen en aquest paratge insòlit on un enigmàtic home orquestra els acompanya. Històries paral·leles que s'entrellacen a través de l'humor i el risc.​​

Moisès Sala 2
Moisès Sala ja suma 20 anys de trajectòria en el món del gòspel.

Obres de teatre a Barcelona: la cartellera de la setmana

Gaudir d'algunes obres de teatre sempre és una bona opció per passar una tarda o un vespre. Només cal fer una ullada a alguna de les opcions que hi ha a cartellera, tot i que hi ha moltes alternatives teatrals que s'adapten a tota mena de gustos. Aquí les recomanacions de la setmana:

  • Hedda Gabler - Teatre Lliure de Gràcia, del 29 de desembre al 29 de gener

El director Àlex Rigola trasllada la modernitat de Henrik Ibsen al nostre present per explorar les contradiccions del gran personatge femení que és Hedda Gabler. Es tracta d'una adaptació lliure d'aquest clàssic contemporani, considerat un dels primers textos de la dramatúrgia moderna i representat àmpliament als escenaris del Lliure. Desubicació, desitjos, amors i desamors, conflictes ètics i destrucció són les temàtiques principals que naveguen per la peça. Interpretat per Nausicaa Bonnín, Miranda Gas, Pol López, Marc Rodríguez i Joan Solé.

  • Travy - Sala Beckett, del 16 de desembre al 15 de gener

Oriol Pla —nominat a Millor interpretació masculina als Premis Gaudí per Girasoles silvestres—dirigeix la seva pròpia família a Travy, un homenatge als Pla-Solina i un (des)encontre entre dos corrents teatrals; per una banda, el clown, el teatre folklòric i popular. Per l’altra, les formes post-dramàtiques i meta-teatrals. L'obra, que estarà a la Beckett fins el 15 de gener, exposa dues generacions i dos moments vitals; els que ja veuen el final del camí sense por i els que veuen el principi del mateix amb pànic.

  • El pare - Teatre Romea, del 17 de desembre al 29 de gener

Josep Maria Mestres dirigeix Josep Maria Pou a Pare, una obra sobre la resistència que té l'ésser humà a perdre's a sí mateix. L'Andreu és un home de setanta-sis anys, culte, sorneguer i tossut, que està perdent la memòria, però es resisteix a acceptar cap mena d'ajuda i rebutja tots els cuidadors que la seva filla, l'Anna, intenta contractar. A mesura que tracta de donar sentit a les seves circumstàncies canviants, el protagonista comença a dubtar de tot. Formen també part del repartiment Rosa Renom, Victòria Pagés, Josep Julien, Pep Pla i Mireia Illamola. ​​

inner 16 9 full
Josep Maria Pou protagonitza El pare.

Concerts a Barcelona i Girona

La capital catalana és un dels epicentres musicals però, a banda dels concerts a Barcelona, també hi ha alguns concerts a Girona per gaudir de bona música.​​​​​​​​​

  • Xicu - Girona, 14 de gener

Xicu es presentARA prop teu a Festival Neu! al Yeah! el dissabte 14 gener 2023. El cantautor català presentarà la seva proposta musical, que inclou temes com JA HE PLORAT PROU o F3R-N0S MAL.

  • Cupido - Razzmatazz, 20 de gener

Sobredosis de amor (2022) és el nou àlbum de Cupido, el grup format pel barceloní Pimp Flaco i els canaris Luichi Boy, Toni D, Al i Dannel. La banda estarà a Razzmatazz el 20 de gener.

  • La Bien Querida - Sala Apolo, 21 de gener

La Bien Querida presenta el seu nou treball, anomenat Paprika, una mostra palpable de la seva gran versatilitat. Una aposta del pop més contemporani barrejat amb sons caribenys: batxata, salsa, rumba i bolero es barregen amb melodies pop, samples techno i guitarres rock. A Sala Apolo el 21 de gener.

cupido
Cupido actuarà a Razzmatazz.

Exposicions a museus i espais culturals

Una altra opció cultural per aquests dies que venen és gaudir d'alguna de les exposicions a Barcelona que hi ha programades, i algunes d'elles són gratis.

  • Déus, mags i savis. Les col·leccions privades dels artistes - CaixaFòrum, del 24 de novembre al 2 d'abril de 2023

Aquesta exposició és una invitació a descobrir les col·leccions privades de deu artistes, com també la relació amb els seu imaginari, interessos i obsessions, els seus processos creatius i, en definitiva, la seva pròpia obra. Peces de Rosa Amorós, Joan Miró, Susana Solano, Luis Feito o Antoni Tàpies que ara surten a la llum.​

  • Feliu Elias. La realitat com a obsessió - MNAC, fins el 19 de març

El MNAC dedica una exposició a Feliu Elias que vol resoldre els misteris d’aquesta figura contradictòria gràcies a la informació inèdita que ha aparegut ara en diferents arxius. És una mostra d'un artista polifacètic que ara protagonitza una de les col·leccions d'art modern del museu.

  • Dalí Cibernètic - IDEAL, des del 20 de setembre

Des del 20 de setembre es pot gaudir de l'exposició immersiva Dalí Cibernètic a l'IDEAL de Barcelona. Una proposta d'uns 90 minuts de durada que permet descobrir com la genialitat de l'obra de Salvador Dalí és el resultat d’un pensament obert, ambiciós, provocador i també científic. Un recorregut per les seves obres més reconegudes en què l'univers particular del pintor cobrarà vida pròpia al metavers a través d’un portal interdimensional d’arts digitals.​

  • Exposició Miralls - CaixaFòrum Tarragona, fins el 26 de febrer

Miralls és una sorprenent proposta per a totes les edats que combina les matemàtiques amb la manipulació de la llum. L'espectador podrà descobrir com la realitat varia segons des del lloc on es miri. L'entrada és gratuïta però és necessari reservar. De dilluns a divendres, de 10h a 14h i de 17h a 20h hores; dissabtes d'11h a 14h i de 17h a 20h; i diumenges d'11h a 14h. ​ç

feliu elias
Obra de Feliu Elias.

Estrenes de cinema: les pel·lícules d'aquest cap de setmana

I quines són les estrenes de cinema més destacades? Tenir clar quines són les pel·lícules del cap de setmana és una altra opció per gaudir del temps lliure, ja que cada divendres hi ha novetats a la cartellera.

  • Poker Face

Jake Foley, un jugador de pòquer, no té gaires preocupacions a la seva vida gràcies a la seva enorme fortuna. Així que decideix convidar els seus amics a una partida de cartes en què hi haurà més diners que els que no han somiat mai. Tot i això, els que hi vulguin participar hauran de comptar el seu secret més fosc i horrible. Interpretada per Russell Crowe, Liam Hemsworth i Elsa Pataky.

  • El suplente

Diego Lerman dirigeix ​​aquesta pel·lícula que explica la història de Lucio, un prestigiós professor de literatura a la universitat, decideix acceptar una suplència en un curs en una escola del barri on va créixer, als suburbis de Buenos Aires. Allà intentarà ajudar el seu pare a salvar Dilan, un estudiant perseguit per un grup de narcos.

  • La piedad

Mateo (Daniel Freire) té una relació una mica estranya amb la seva estimada mare, Llibertat (Angela Molina), mai no ha abandonat la seva llar de la infància i viu encara amb ella. Mateu no té pensat abandonar-la i el seu únic nexe amb un altre ésser humà. Un dia, la vida dels dos protagonistes de La pietat canvia per sempre quan a ell li diagnostica càncer. Mare i fill intentaran superar aquest complicat moment al seu petit món de color de rosa i dependència. Segon film d'Eduardo Casanova.