El conseller de Cultura, Santi Vila, ha arribat a un acord amb la seva homòloga aragonesa, Mayte Pérez, per lliurar al govern aragonès 53 peces procedents del monestir de Sixena (als Monegros) que eren reclamades pel govern aragonès. Aquestes peces formen part d'un conjunt de 97 objectes artístics que van ser venuts a un preu molt baix per les monges santjoanistes entre el 1983 i el 1992; alguns es conserven al Museu Diocesà i Comarcal de Lleida i els altres al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Les peces que es retornaran formen part d'aquest darrer grup. La Diputació General de l'Aragó sempre ha considerat que aquestes vendes no eren vàlides, perquè el govern aragonès hauria d'haver estat informat abans de la venda i hauria d'haver tingut prioritat a l'hora de comprar. El cas estava als jutjats i es preveia una llarga batalla legal, però la reunió entre consellers ha desbloquejat la situació.

Encara litigis pendents

El conseller Vila ja havia anunciat que en aquest tipus de conflictes tractaria d'actuar segons dos criteris: el de conservació i el d'accessibilitat. A la comissió de Cultura del Parlament de fa dos dies ja va defensar que no era qüestió de lliurar-se a combats territorials, sinó de tractar que les obres d'art es conservin en les millors condicions i que puguin ser exposades per al màxim nombre de públic. I va deixar clar que acataria les sentències judicials sobre aquest tema. Però el conflicte amb l'Aragó està lluny d'acabar-se. Hi ha encara més litigis pendents relacionats amb les peces venudes per les monges. De fet, fins i tot hi ha litigis amb particulars de Catalunya que tenen peces venudes per les monges.

El conflicte més dur en aquest àmbit és el que enfronta a la Generalitat de Catalunya i al govern d'Aragó per les pintures murals del monestir de Sixena, que van ser arrancades del seu emplaçament original per un equip de tècnics de la Generalitat, dirigits per Josep Gudiol, durant la Guerra Civil. Les pintures van ser arrancades per tal d'evitar el seu deteriorament i actualment formen part de la col·lecció d'art romànic del MNAC, el fons romànic més gran del món.

 

 

Informacions relacionades

Sixena: un altre conflicte Catalunya-Aragó