La rosa groga en solidaritat amb els presos polítics es multiplicarà per 10 aquest Sant Jordi a Catalunya, des de les 60.000 que es van comercialitzar l'any passat a les 600.000 que es posaran a la venda aquest dilluns.

El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, ho va anunciar dijous passat en roda de premsa que va dir que, malgrat la irrupció de la rosa groga "solidària", la vermella tradicional mantindrà la seva preponderància i preveuen vendre més de set milions de roges a tota Catalunya, la qual cosa representaria un augment de vendes del 10%.

"El sector torna a l'alça. Esperem que aquesta sensació la corrobori el públic", ha dit Guillén, que veu una progressió desmesurada de la rosa groga, ja que l'any passat no era ni la segona més venuda per la Diada.

També registren una gran quantitat d'encàrrecs per posar un llaç groc a les roses que es vendran dilluns en les 4.000 parades que s'instal·laran per tota la ciutat de Barcelona.

El líder del gremi va aprofitar per tornar a reclamar una ordenança barcelonina contra les parades mercantilistes promogudes per empreses que especulen amb roses sense garanties, i adaptar les normes de la ciutat per a Sant Jordi al segle XXI, ja que la norma actual data de 1994.

"2.000 maltractadors de roses"

De fet, va exigir uns coneixements mínims per abordar la venda de roses de qualitat, la majoria seran les de l'especialitat Freedmon en desenes de variants, i ha lamentat: "En l'actualitat, tenim més de 2.000 maltractadors de roses al carrer".

A més de les 4.000 parades oficials, el gremi calcula que 3.000 persones s'afegeixen a la jornada posant a la venda roses amb galledes d'aigua en una acció que Guillén considera intrusisme.

També va demanar de separar més les parades perquè no n'hi hagi tantes en el centre de la capital catalana: per a Guillén, la ciutat està "sobresaturada" amb 4.000 parades, i ha demanat distanciar aquests punts de venda per aconseguir més espai per passejar i gaudir de la jornada.

El regidor de Turisme, Comerç i Mercats de l'Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom, es va comprometre a treballar en una nova ordenança, com l'any passat també va dir la regidora de Comerç i Mercats Montserrat Ballarín.

"Sóc conscient que l'ordenança actual és molt vella i que tenim una situació complexa, que treballarem", va dir Colom, que va cridar al consum responsable i a què els ciutadans comprin roses, pans de Sant Jordi i llibres en establiments que donin garantia i qualitat.