El dissabte 15 s'inaugura al Museu Can Mario, de la Fundació Vila Casas, a Palagrugell, l'exposició "Exposar-Editar" del fotoperiodista Miquel Dewever-Plana. Aquesta mostra, que es podrà veure fins al 25 de novembre a Can Mario, mostra els llibres del fotògraf publicats per l'editorial Blume, acompanyats d’una selecció de les fotografies que els il·lustren. La X Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que se celebra fins al 14 d’octubre a Palafrugell, organitza 11 exposicions d’autors com Henri Cartier-Bresson, Xavier Miserachs, Samuel Aranda, Atín Aya, Sandra Balsells, Lorenzo Meloni, Maria Contreras Coll i Joan Alvado, entre altres.

© Miquel Dewever Plana Exposar editar 1

© Miquel Dewever-Plana. Projecte La verdad bajo la tierra. Miguel Tol Quino resant davant la fosa on es van trobar les restes de la seva esposa i els seus quatre fills assassinats per l'exèrcit del dictador Ríos Montt el 1982. Chichicastenango, El Quiché (Guatemala), 2004. 

L'Amèrica més crua

Miquel Dewever-Plana acompanya els seus treballs amb la publicació d’un llibre. El llibre esdevé un suport del relat i la investigació fotogràfica i testimonial, com a eina de treball i reflexió, com a objecte, i molt especialment com a motiu d’intercanvi i reconeixement dels subjectes fotografiats. “Exposar-Editar” mostra els llibres Mayas (2002), La verdad bajo la tierra (2006), sobre el genocidi a Guatemala, Hach Winik (2009), sobre els lacandons, descendents directes dels maies, Alma (2012) i La otra guerra (2012), sobre la violència en bandes juvenils, Entre dos aguas (2017), sobre els amerindis de la Guaiana francesa, i Vale un Potosí, un llibre encara en procés sobre la vida dels miners a Potosí (Bolívia). Cada llibre proposa una reflexió sobre temàtiques de gran interès històric i social (la memòria, l’origen de la violència, la identitat, l’explotació...).

© Miquel Dewever Plana Exposar editar 4

© Miquel Dewever-Plana. Projecte Vale un Potosí. Miner del Cerro Rico al costat del "Tio", divinitat tutelar molt respectada pels miners de Potosí, gairebé tots camperols quítxues. Van anar a treballar a les mines perquè la terra on van néixer no els donava el suficient per sobreviure, 2016.

Un fotògraf veterà

Miquel Dewever-Plana fa més de  20 anys que  treballa com a fotoperiodista desenvolupant projectes de llarg recorregut, sobretot a Guatemala i Mèxic, convivint i documentant la vida de les poblacions maies. En els darrers anys també a la Guaiana francesa tractant la problemàtica identitària dels indígenes i a Potosí (Bolívia), il·lustrant les dures condicions d’explotació a la que estan sotmesos els miners. Ha rebut importants premis com el World Press Photo, l’IDFA en l’International  Documentary Festival of Amsterdam, el Visa d’or en el Festival internacional de Fotoperiodisme Visa pour l’Image, el premi Joan Alsina de Drets Humans atorgat per la Casa Amèrica Catalunya , el Getty Images Grants For Editorial Photography de Nova York i el Premi Periodisme i Drets Humans en el Festival Internacional de Fotoperiodisme de Gijón.

miquel deweves plana indigena

© Miquel Dewever-Plana. Projecte Entre dos aguas. Fabien Jean Baptiste, amerindi wayapi de la comuna de Camopi, Guyana francesa. Avui els amerindis es debaten entre la pèrdua de la identitat tradicional i la cerca d'un lloc en la societat occidental. Guyana francesa, 2015.

Imprescindible per als amants de la fotografia

La X Biennal Xavier Miserachs organitza 11 exposicions d’autors com Henri Cartier-Bresson, amb una selecció de les seves fotografies més representatives -imatges emblemàtiques de la història de la fotografia-, la mostra inèdita sobre el llibre Costa Brava Show de Xavier Miserachs -en el 20è aniversari de la seva mort-, una retrospectiva dels 20 anys de carrera del fotoperiodista Samuel Aranda i 40 retrats d’homes i dones andalusos del fotògraf Atín Aya. La fotògrafa Sandra Balsells documenta la Setmana Santa a Sicília, Maria Contreras Coll il·lustra la vida de les dones nepaleses que viuen aïllades durant el període menstrual, Lorenzo Meloni, el fotògraf més jove de l’agència Magnum Photos, la pèrdua dels principals bastions d’Estat Islàmic i Joan Alvado documenta el fenomen de la pagesia a Catalunya. La Biennal descobreix l’obra de principis del segle passat de l’autor de Palafrugell Jaume Ferrer, i mostra una exposició que proposa un diàleg entre el fotògraf Josep Esquirol i l’escriptor Josep Pla.

 

Foto de portada: © Miquel Dewever-Plana. Vigília de carnaval. Els miners preparen la verge per la processó. Les verges i les creus a les entrades de cada mina marquen la frontera entre el món dels sants i de Déu i l’inframón. Potosí, Bolívia, 2017.