L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha atorgat aquest divendres el Premi Nacional de Gastronomia a Isidre Gironès, propietari del restaurant Ca l’Isidre. L’Acadèmia vol distingir la seva llarga contribució a la gastronomia catalana després de tota una vida al capdavant del restaurant.

També s'ha reconegut a Joel Castanyé, xef del restaurant La Boscana, amb el premi revelació; Isabelle Brunet de Monvínic, amb el premi cap de sala; i Pordamsa, amb el premi especial de l’Acadèmia.

Els guanyadors dels premis de l’Acadèmia són el resultat d’un procés de votació secret que els acadèmics realitzen al llarg de l’any. S’atorguen anualment a aquells cuiners, restaurants, professionals o col·lectius i institucions, relacionats amb el món de la gastronomia catalana, que al llarg de l’any o per la seva trajectòria han destacat per la seva tasca i aportació a la cuina catalana.

L'Acadèmia farà el lliurament dels guardons el proper mes de febrer de 2018.

Ca l’Isidre, més de 40 anys d'història a Barcelona

L’empresari Isidre Gironès, amb més de 60 anys d’experiència en el sector de la restauració, porta 47 anys al capdavant de l’emblemàtic restaurant Ca l’Isidre, que va fundar juntament amb la seva esposa Montserrat Salvó el 1970 al carrer de les Flors de Barcelona. La seva filla Núria Gironès pren en l’actualitat el relleu generacional. Es tracta d’un espai d’ambient familiar amb una decoració d’estil clàssic que compta amb una destacada col·lecció d’art; a les seves parets s’hi troben obres originals de Picasso i Miró.

Ca l’Isidre és tot un referent a la ciutat de Barcelona que basa la seva proposta gastronòmica en el receptari tradicional català i bona matèria prima. Un d’aquells restaurants a través dels quals es pot llegir la historia de la ciutat i l’evolució del barri del Raval. Nombroses personalitats de la cultura -com Woody Allen- i la política, així com destacats empresaris, intel·lectuals i amants de la bona cuina, han gaudit de la seva cuina.

Joel Castanyé, revelació i estrella Michelin

Joel Castanyé Daniel, cap de cuina des del 2007, és el petit dels tres germans Castanyé. Cuiner vocacional, sap que cuinar en un paratge com el del territori lleidatà forja una manera de fer i de ser on l'aprenentatge autodidacta és la millor escola.

La família Castanyé fa trenta anys que es dedica a la cuina. Primer amb el restaurant Resquitx de Mollerussa i des de fa vuit anys amb La Boscana a Bellvís (Pla d'Urgell). Van començar amb celebracions i banquets i fa dos anys van decidir obrir a les mateixes instal·lacions un restaurant gastronòmic de només vuit taules en què, asseguren, mimen molt l'espai i el menjar. Amb ell, han guanyat la seva primera estrella Michelin.

Premi Cap de Sala: Isabelle Brunet, de Monvínic

Des de la seva obertura el 2008, Isabelle Brunet està vinculada laboralment a Monvínic, projecte impulsat per Sergi Ferrer-Salat i probablement un dels millors bars de vins del món. A dia d'avui, i després de tres anys d'esforços, Isabelle ha aconseguit que Monvínic sigui un dels pocs locals d'Europa que disposa de Bass Phillip a la seva cuidada carta.

Nomenada millor sommelier d'Espanya el 2013 per la Real Academia de Gastronomía de Madrid, Isabelle Brunet ha treballat com a sommelier a locals tan emblemàtics com Els Ambassadeurs, el Ritz Club de Londres i El Bulli de Ferran Adrià.

Premi Especial de l’Acadèmia: Pordamsa

Amb més de 40 anys d’història, Pordamsa fabrica i comercialitza porcellana de gran qualitat per a l’hostaleria. Situada a Sant Climent de Peralta (Girona), en una zona tradicionalment ceramista de La Bisbal de l’Empordà, l’empresa ha estat reconeguda internacionalment per un disseny modern i funcional, a un preu assequible, buscant sempre la diferenciació i el valor afegit per al client, acompanyat d'un bon servei gràcies al seu estoc permanent.

Les seves matèries primes provenen dels millors jaciments del món: Llemotges, Sud-àfrica i Argentina. Des de fa 25 anys, Pordamsa exporta arreu del món i exposa a les millors fires internacionals del sector, fet que els ha proporcionat la projecció de la qual ara gaudeixen a l'estranger.