Bon començament de setmana per a les borses europees. Les poques referències macroeconòmiques conegudes ahir van oferir notícies positives per a Europa i negatives per als EUA. L'enquesta IFO de juny, va mostrar que els empresaris alemanys continuen sent optimistes.

L'indicador de clima econòmic es va situar al juny en 115,1, per sobre del 114,5 esperat i del 114,6 del mes anterior. D'aquesta forma va assolir un màxim històric, superant les referències prèvies del 2006 i 2010. Tant l'índex de la situació actual com el de perspectives, van millorar el previst.

Aquest augment, que és el cinquè consecutiu, reforça l'optimisme sobre l'economia alemanya, recolzada en una bona evolució de l'economia domèstica. Al contrari les dades macro conegudes als EUA van decebre. Les comandes de béns duradors al maig van descendir a l'esmentat país un -1,1% i els d'abril es van revisar des del -0,8% al -0,9%.

Alguns empresaris americans atribueixen aquesta disminució de productes a la falta de claredat de la política americana referent a comerç internacional, impostos i regulació. En principi pensem que aquestes dades negatives només suposen un alentiment estacional, però el consum i el mercat laboral continuen enviant senyals de creixement.

Malgrat això al mercat de deute, les rendibilitats van venir enrere, tant als EUA com en l'UEM. També vam veure un millor comportament de les borses europees davant les americanes i un comportament sectorial variat, ja que encara que els bancs es van beneficiar de l'avenç en la reestructuració a Itàlia, alguns sectors defensius, com les utilities es van comportar bé per aquesta baixada de les yield del deute.

Les claus d'aquesta setmana estaran en les dades d'inflació de juny a Alemanya i del creixement del PIB als EUA en l'1 T, encara que és la tercera estimació.