L'Ibex va caure de la seva habitual perxa dels 8.500 punts en un moviment perillós perquè la confiança s'està volatilitzant a Europa i a Wall Street. No se sap on va l'economia global, però es tendeix a pensar que cap a pitjor i amb el poc volum de negoci que hi ha a l'agost les coses tendeixen a accentuar-se.

La caiguda del 42% del benefici del Commerzbank va reobrir la caixa dels trons sobre la banca europea després d'unes proves d'estrès que el mercat se la pren de broma. El Financial Times remetia ahir l'opinió d'experts, segons els quals la banca europea necessita 900.000 milions de recapitalització. En aquestes, arriben un test de l'Autoritat Bancària conciliatori i el beneït Renzi, assetjat pel referèndum innecessari que s'ha inventat, ha dit que no hi haurà ajuda pública a la banca italiana, que té 360.000 milions d'euros de crèdits incobrables, per no donar arguments als populistes. Carai, si ja la té negociada amb Brussel·les i li donava suport Draghi. Ni Cameron. La notícia que el Deutsche Bank i el Crédit Suisse seran expulsats de l'Eurostoxx 50 va ser la rematada per prémer el botó d'apagar el llum. La banca espanyola ha caigut en picat.

A més, i això complica les coses, ni tan sols l'espera de la dada d'ocupació americana de divendres no pot canviar la perspectiva del mercat perquè es poden crear llocs de treball sempre que una economia estigui per sobre del potencial de creixement, que, al seu torn, pot ser zero. Ara bé, això, sens dubte, no justifica màxims històrics del Dow Jones o de l'S&P 500 quan la realitat econòmica no segueix. Alerta, que l'agost té moltes giragonses.