L'Ibex no va poder aguantar els 8.700 punts perquè ha començat la campanya de presentació de resultats de les empreses americanes i no ha pogut començar pitjor: Alcoa, la companyia d'alumini que obre sempre la temporada, ha caigut estrepitosament, un 10% a mitja sessió, arrossegant el Dow Jones i les borses europees.

Enmig de la confusió sobre l'estat de l'economia americana, amb la Reserva Federal ajornant la pujada de tipus d'interès, només quedava la prova del cotó fluix: què fan, quant guanyen, com els va a les empreses del Dow Jones i del S&P 500. A partir d'allà es pot fer una idea concreta de com van les coses realment als EUA.

Doncs bé, Alcoa, que és tradicionalment una mica malastruc, ha obtingut uns beneficis en els nou primers mesos un 16,3% més baixos que fa un any, ha facturat 5.213 milions de dòlars davant 5.570 milions en el mateix període, i el benefici net per acció és de 60 centaus comparat amb els 78 del 2015.

El mercat sempre ha pres amb una certa distància els resultats d'Alcoa, però aquest any els ha jutjat a prova de llei, senyal del que es pot esperar sobre els resultats del conjunt. Aquesta és avui la diferència.

Aquesta dada és una advertència seriosa de Donald Trump a les possibilitats presidencials d'Hillary Clinton. Veurem el que vindrà després però el que fa la borsa en l'últim tram de la campanya fins al novembre és un bon indicador respecte als resultats electorals.

A Europa, l'indicador de confiança dels empresaris alemanys ZEW ha estat molt positiu ja que ha pujat 6,2 punts l'octubre davant el 0,5 anterior, la qual cosa indica "una activitat relativament robusta de l'economia germànica", segons les conclusions que presenta l'índex.

L'Ibex s'ha anat torçant al final, després de l'espectacular col·locació de deute del Tresor, a tipus històricament baixos, i l'anunci que el Rei fixarà una consulta per elegir candidat a la investidura el 24 i 25 d'octubre. Però la borsa és borsa, com el futbol és futbol, que diria Cruyff.