Davant de l'entrada d'un nou cicle econòmic, els diners mostren més reticència cap als bons, que poden veure's afectats per una inflació més gran, i s'orienten obertament cap a les borses. Amb dos objectius: bancs i matèries primeres, que substitueixen els valors defensius a les carteres. Així ho va mostrar ahir clarament l'enquesta a gestors de fons internacionals realitzada per Merrill Lynch-Bank of America. Aquesta nova estratègia està afavorint l'Ibex (on els bancs tenen un gran pes a l'índex) més que a l'Eurostoxx, al qual li està costant una mica més afegir-se al ral·li de la banca espanyola.

Santander, Sabadell, BBVA han anat molt forts, sense que Caixabank es quedés en endarrerida, on sí que va haver de despenjar-se'n Bankia perquè el FROB diu que la caiguda bancària fa difícil prosseguir en la desnacionalització. No és gaire clara aquesta directriu.

A part de la banca, Repsol, Gamesa, Acciona, ArcelorMittal o IAG van seguir el gran corrent alcista mentre el petroli Brent pujava un 2,11%, i assolia els 52,77 dòlars, després que els inventaris de cru caiguessin 5,2 milions de barrils quan s'esperava que pugessin.

Però les transicions són les transicions, com passa a Bankia, i l'Aràbia Saudita ha hagut d'endeutar-se en 17.500 milions de dòlars per salvar els seus pressupostos.

A Wall Street, que ha pujat en l'obertura, els inversors han seguit dues pistes: d'una banda, els resultats de Morgan Stanley, els beneficis del qual han baixat un 17% però han millorat les previsions, i, per un altra, la caiguda d'un 9% de la construcció d'habitatges. Davant d'aquest aiguabarreig, l'or ha pujat un 0,86%, fins a 1.269,05 dòlars, en espera de l'hora del tancament per llegir els comentaris del llibre Beige de la Reserva Federal i seguir després per la tele l'últim round entre Clinton i Trump. Hi poden haver més que paraules. També tenen tots dos molta empenta i fa l'efecte que de vegades, quan van mal dades, fins i tot massa.