Els amants del formatge estan de sort. Bonpreu i Esclat porta aquest setembre als seus supermercats el tàndem més inseparable i insuperable: un ampli assortiment de formatges acompanyats de vins i caves de casa nostra

El nostre país té una dilatada trajectòria en la producció de formatges i vins. Tots dos són productes molt arrelats al territori. De fet, l’orografia i el clima de l’indret on s’elaboren són els que els doten d’una personalitat única, plena de matisos gustatius i olfactius que fan que siguin tota una experiència per als sentits. Però no sempre és fàcil combinar-los. Per això, aquest més els supermercats Bonpreu i Esclat hi trobarem tots els trucs per sorprendre els nostres convidats amb una bona taula de formatges. Saber quins vins complementen cadascuna de les varietats de formatge és clau per gaudir d’un bon maridatge.

Formatge - generalitat

Les millors combinacions

Els formatges frescos, suaus i versàtils a la cuina, presenten un alt contingut d’aigua i gairebé mai duen escorça. Poden ser de llet de vaca, cabra o ovella, i no necessiten curació. Els tendres, en canvi, requereixen entre set i trenta dies de curació per assolir el punt òptim, i es caracteritzen per la delicadesa i una textura cremosa. És per això que el millor serà acompanyar-lo amb vins i caves d’aromes fines i de tocs afruitats, frescos o rosats.

Els formatges semicurats necessiten entre vint i trenta-cinc dies de curació, depenent de la mida. La textura pot anar des de cremosa fins a compacta, però si hi ha alguna cosa que es manté igual és el gust: intens i fort, amb tocs àcids, sobretot si s’elabora amb llet de cabra o ovella. Per aquest tipus de formatges es recomana els vins blancs.

Els formatges curats contenen molt poca aigua. Segueixen un procés de curació més llarg, d’entre tres i set mesos, i per això tenen un sabor intens, amb tocs que sovint recorden les fruites i les espècies. Alguns també se sotmeten a tècniques com la salació, el fumatge o l’assaonament amb espècies o vi. En aquest sentit, el ventall amb què combinar-los és ampli: ho pots fer des de amb un vi negre afruitat o amb tonalitat grana, fins amb un cava de carbònic.

Els formatges vells i anyencs són els que tenen un procés de curació més llarg, d’entre set mesos i un any, i de més d’un any, respectivament. En conseqüència, tenen un sabor i una aroma més intensos i persistents. Al tall, els primers mostren un color groc intens, mentre que els segons oscil·len entre l’ivori net i l’ivori fosc. Seguint aquesta força, es recomana acompanyar-lo sempre de vins negres amb personalitat. I per als formatges blaus, els vins dolços i generosos.

Negreira-vi-roberto lazaro

Totes aquestes combinacions les podràs trobar durant el mes de setembre als supermercats Bonpreu i Esclat, on els especialistes en formatges t’explicaran i t’ajudaran a fer el tàndem perfecte. A més, es tracta de productes de quilòmetre zero.

Bonpreu i Esclat, amb els productors de proximitat

Com sempre, Bonpreu i Esclat demostra amb el compromís amb la terra i col·labora amb Lactium, la mostra de formatges catalans. També dona suport a l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA) per tal de potenciar els productors de formatges artesanals i de Km 0, un gran ventall dels quals trobaràs a les botigues. A més, també disposen  de formatges aplegats sota el segell Llet de Cabres Catalanes, creat per un grup de ramaders de cabres i formatgers amb l’objectiu de promocionar els formatges elaborats amb llet de cabra d’explotacions catalanes amb qualitat certificada.

Un supermercat BonPreu. Foto: Europa Press

D’altra banda, els supermercats també donen suport als vins guardonats amb els premis Vinari. Es tracta de vins elaborats al país i que destaquen per la seva qualitat i les seves característiques organolèptiques.