La guineu és l'animal carnívor més detectat als parcs naturals de la xarxa de la Diputació de Barcelona, formada pel Parc del Castell de Montesquiu, l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, el Parc Natural del Montseny i el Parc del Garraf. Aquesta és una de les conclusions dels resultats de la tercera campanya de seguiment del gat salvatge i altres mesocarnívors en aquests espais, que "evidencia la coneguda plasticitat" de la guineu a l'hora d'adaptar-se a ambients diferents.

exemplar guineu / Europa Press
Un exemplar de guineu en un 

A molta distància, la segueixen el teixó, la fagina i la geneta, que també formen part dels animals més vistos en els parcs. Les espècies menys abundants, en canvi, són el gat fer i la marta, amb només una detecció cada cent dies de seguiment.

La campanya de seguiment

Aquestes campanyes de seguiment consisteixen a establir parcel·les formades per 12 càmeres de foto seguiment, que cobreixen una superfície aproximada de 20 quilòmetres quadrats i es disposen en forma de quadrícula. Després de tres campanyes en aquests parcs, s'han començat a detectar alguns canvis. La guineu s'ha vist cada vegada menys tant a Montesquiu i al Montseny com al Garraf, mentre que a Guilleries, la seva detecció ha augmentat durant aquest any 2023.

Totes aquestes dades formen part de l'estudi que fan el Grup de Recerca a Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN) i guardes forestals de la Diputació des de novembre de 2022 a sis parcs: els quatre anteriors, el Parc del Montnegre i el Corredor, i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, que "tancaran la campanya pròximament".