La Fundació ”la Caixa” ha donat a conèixer les 31 exposicions que es podran veure en la xarxa més important de centres culturals privats d’Espanya i els 9 projectes itinerants que l’entitat durà per tot el territori espanyol i portuguès. Totes es convertiran en lloc de trobada, aprenentatge, diàleg, gaudi i, en definitiva, en un espai per creure i créixer.

La xarxa CaixaForum i CosmoCaixa constitueix un model únic de divulgació del coneixement, la cultura i la ciència com a motor de progrés de la societat. La nova temporada discorrerà sota el lema Creiem en la cultura. Creixem en la cultura, amb la finalitat d’oferir al públic finestres que li permetin  llegir el present des d’una mirada al passat i una visió de futur.

La nova programació vol brindar experiències extraordinàries i disruptives, contribuir a recuperar la il·lusió i convidar a la reflexió 

En la presentació de la temporada 2021-2022, hi ha estat present la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán, i el director corporatiu de Cultura i Ciència de la Fundació ”la Caixa”, Ignasi Miró.La temporada 2021-2022 suposarà la incorporació definitiva de l'àmbit digital, per proposar als nostres visitants una experiència ampliada i híbrida que permeti acostar-se a la cultura tant en persona com de forma virtual, sense renunciar a la qualitat de continguts i aprofitant les oportunitats que ofereix aquesta via”, apuntava Durán a la presentació. En línia amb la programació dels últims anys, la  Fundació ”la Caixa” segueix treballant amb la cultura i la divulgació científica de forma transversal i complementària.

Qui som i com ens relacionem amb el món que ens envolta?

La resposta a aquesta pregunta travessarà tota la programació de la xarxa CaixaForum i CosmoCaixa en tres apartats: Som passat, Som segle xx i Som futur.

El primer dels eixos, Som passat, sorgeix del convenciment que duem en nosaltres la petjada del temps, de les dones i els homes que van viure abans que nosaltres, de les grans figures de l’art, de la ciència i del pensament. Se’n destaquen l’exposició interactiva El Sol. Vivint amb la nostra estrella; la mostra de Mamut. El gegant de l’edat de gel; la mostra que repassa els orígens d’una pràctica ancestral, Tattoo. Art sota la pell; la mostra Mòmies de l’antic Egipte. Redescobrint sis vides, apropant la vida de sis persones amagades rere de sis cossos momificats; el curtmetratge Filmant Goya. Una mirada de Saura; un recorregut per l’art figuratiu de l’ésser humà amb La imatge humana. Art, identitats i simbolisme; l’exposició Faraó. Rei d’Egipte; Art i mite. Els déus del Prado; el projecte itinerant Leonardo da Vinci. Observa. Qüestiona. Experimenta i la Sala Univers de CosmoCaixa.

Mòmies de l'antic Egipte

Mòmies de l’antic Egipte. Redescobrint sis vides

En el segon dels eixos, Som segle xx, es vol aproximar als visitants a una època de canvis, que ha superat les barreres entre les arts i les ciències i que ha obert noves perspectives per a la humanitat.

D’aquest eix, se’n destaquen les exposicions Cinema i moda. Per Jean Paul Gaultier; La màquina Magritte; Còmic; Cartells de la vida moderna. Els orígens de l’art publicitari; Nikola Tesla. El geni de l’electricitat moderna; la retrospectiva L’univers Jean Prouvé. Arquitectura, indústria, mobiliari; Objectes de desig. Surrealisme i disseny. 1924-2020; Vampirs. L’evolució del mite; Pixar. Construint personatges; la mostra Comença l’espectacle. Georges Méliès i el cinema del 1900; l’exposició Non finito. L’art de l’inacabat; El somni americà. Del pop a l’actualitat; Hermen Anglada-Camarasa i Joaquim Mir a Mallorca; Apollo 11. L’arribada de l’home a la Lluna; Picasso. El viatge del Guernica i Terra de somnis.

Vampirs

Vampirs. L’evolució del mite

I per finalitzar, dins el tercer eix, Som futur, el visitant podrà gaudir de la innovació, la revolució tecnològica, la creació contemporània o el canvi climàtic: una invitació a saber per opinar i a experimentar per compartir. Es desglossaran temes d’actualitat com l’univers dels videojocs, en totes les seves dimensions.

Se’n destaquen l’exposició Homo ludens. Videojocs per entendre el present; la proposta immersiva teamLab. Art, tecnologia, natura; la instal·lació de Symphony, un viatge al cor de la música; els projectes La propera mutació, Rates! Rates! Rates! La gramàtica poètica del hack i Digerir el món on és; l’exposició YWY. Visions; l’espai Micrarium; el laboratori original de la Base Antàrtica; la mostra Print3D. Reimprimir la realitat; la projecció Postals d’altres mons; les propostes LabEmprèn i Creactivity; l’exposició itinerant De Pol a Pol i Altres mons. Viatge pel sistema solar amb Michael Benson.

Base Antàrtica

Base Antàrtica

Més enllà de les exposicions i més enllà del centre cultural

L’experiència CaixaForum anirà més enllà de les exposicions amb una àmplia i variada oferta que inclourà —sempre que la situació sanitària ho permeti— música, arts visuals i escèniques, humanitats, ciència, tecnologia i medi ambient, com també les seves interseccions. Les propostes convertiran els centres de la Fundació ”la Caixa” en espais de trobada i intercanvi, en què la divulgació i l’experimentació amb les arts i el coneixement científic i humanístic afavoreixen el pensament crític, l’aprenentatge, la interacció i la cohesió social.