Ulises Cortés és catedràtic del departament de ciències de la computació de la UPC i impulsor del grup d’investigació en High Performance Artificial Intelligence (HPAI) al Barcelona SupercomputingCenter (BSC). Mexicà de naixement, però amb mitja vida a Catalunya, lidera les investigacions en Intel·ligència Artificial de la UPC, a través del BSC, una de les supercomputadores més importants d’Europa, situada a Barcelona.

Cortés desgrana les aplicacions que la intel·ligència artificial té a la nostra vida quotidiana, moltes més de les que ens pensem, i que han servit també aquests dies de Covid19 per a la investigació sanitària. Tot i ser un món profà per a la major part dels ciutadans, Cortés creu que precisament la “ciència ficció és el menys atrevit de la ciència moderna”, deixant clar que la investigació científica va moltes vegades, per davant d’allò que imaginem.

Quant als límits de la intel·ligència artificial, explica que s’han creat grups de treball i debat sobre les aplicacions de la IA, establint línies vermelles, per exemple, en les seves aplicacions en armament. Crític amb l’ús de les dades, evidenciem que precisament aquells que treballen amb dades de forma habitual són els que menys ús privat fan de les xarxes socials. Serà per alguna cosa.

Finalment, celebra que els Premis Talent Cambra posin en valor la feina que es fa des de l’àmbit científic, però també té un record especial per a la gent del món de l’art, que aquests dies de confinament s’han demostrat més necessaris que mai.