Estem comprovant des de fa gairebé un any l'avantatge que suposa comptar amb recursos tecnològics a la nostra llar, fins al punt de convertir-se en alguns casos en el fet diferencial entre continuar la teva activitat –feina, educació—o veure't obligat a abandonar-la.

El calendari ha volgut que en aquests temps a més de posar de manifest la importància de la tecnologia, coincideixi amb el final d'una important etapa a la Casa Bloc, la instal·lació dels sensors i plataforma d'un equipament que incideix de manera molt positiva a la qualitat de vida dels seus llogaters ja que tindran informació en temps real sobre la qualitat de l'aire als seus habitatges i participaran en la gestió dels seus recursos energètics.

CasaBloc Cellnex

El projecte Casa Bloc reuneix a diverses entitats socials i companyies tecnològiques que han unit les seves forces per dissenyar des del primer moment la rehabilitació de la casa, uns habitatges que a més de contribuir a la inserció social de persones vulnerables, els permet prendre consciència dels seus consums d'energia i de la qualitat de l'aire que respiren. En paraules d'Anna Sala, Tècnica de Construcció de l'àrea d'Habitatge Social en la Fundació Hàbitat3, "gràcies a aquest projecte hem aconseguit habitatges actius, en els quals els llogaters tenen informació per a la presa de decisions i se senten per això part del projecte."

La col·laboració de Cellnex en aquest projecte és la continuació de la primera connexió amb entitats socials que es va materialitzar el 2017 amb la firma del conveni amb les entitats socials agrupats a la Taula del Tercer Sector a fi de sensoritzar habitatges socials i facilitar que la tecnologia contribuís a millorar la qualitat de vida de la població desfavorida. Aquest conveni ha estat posteriorment renovat i no ha parat de donar els seus fruits. Catalunya es caracteritza per un fort teixit associatiu i mostra d'això són les nombroses ONGs dedicades a ajudar a col·lectius vulnerables. Una d'aquestes associacions és la Fundació Hàbitat3, pertanyent a la Taula del Tercer Sector i amb què Cellnex ha treballat en el plantejament, disseny i instal·lació d'equipaments a la Casa Bloc.

Solució tecnològica per a una major qualitat de vida més 

Un total de 17 habitatges socials a la Casa Bloc compten ara amb sensors d'humitat, qualitat ambiental i de consums energètics. El llogater d'aquests habitatges pren part així del seu benestar i troba en la tecnologia un aliat. "Hem participat des del primer plantejament de rehabilitació de la Casa Bloc, prenent part del disseny de l'equipament tecnològic i les xarxes de comunicacions, creant així una solució a mida." Comenta Laia Sanjuan, Responsable de Producte IT de Cellnex. "Hem desplegat en primer lloc la xarxa wi-fi necessària per dotar de connectivitat als habitatges i connectar-la a la plataforma Smart Brain i en segon lloc ens hem ocupat de la sensorització dels comptadors d'electricitat, gas i aigua. Els usuaris poden visualitzar els seus consums mitjançant una Tablet instal·lada a cada habitatge".

Assegurar la qualitat ambiental dels habitatges ha estat també objecte d'aquest projecte i en aquests moments en què les condicions d'higiene i salubritat cobren especial importància es verifica la rellevància de controlar a tota hora la qualitat de l'aire que respirem. Anna Sala ens explica "Es tracta d'habitatges amb ventilació creuada, la qual cosa ja incideix en la qualitat ambiental. A més, la instal·lació de sensors d'humitat i temperatura, ens ofereix una visió clara de les condicions de l'habitatge".

L'anticipació davant d'una avaria, un consum inadequat o una deficient qualitat ambiental suposa un dels avantatges que aporta la tecnologia ja que tota la informació recollida mitjançant els sensors es visualitza en una única plataforma Cellnex i permet a la Fundació Hàbitat3 una presa de decisions àgil i efectiva.

"Des d'un monitor tenim visibilitat de les dades recollides als sensors i la plataforma ens permet seleccionar-los de manera agregada o individual de manera que podem prendre les decisions adequades amb temps i vetllar així pel confort i bon funcionament dels habitatges" indica Anna Sala.

El projecte "Llar Casa Bloc" s'inicia amb la rehabilitació de l'edifici, d'alt valor històric per tractar-se d'un exponent de l'arquitectura racionalista de la II República. S'han habilitat 17 habitatges, adaptant-lo a les necessitats d'allotjament que presenten els col·lectius en risc d'exclusió social. La tecnologia en aquest cas contribueix a reduir la fractura digital i en paraules de Laia Sanjuan, "és un exemple clar de com la tecnologia també és clau en la millora de la qualitat de vida de les persones".

El compromís de Cellnex amb les entitats socials

Cellnex comença la seva col·laboració amb les entitats socials mitjançant el conveni subscrit el 2017 amb la Taula del Tercer Sector Social a Catalunya. Fruit d'aquest acord la companyia va equipar sis habitatges socials amb sensors per mesurar consums energètics i qualitat ambiental, permetent accions preventives i correctives quant a ventilació i humitat als habitatges.

El 2019 el Govern Basc adjudica a Cellnex el projecte de sensorización i tecnologia IoT a 114 habitatges socials en Vitòria-Gasteiz, donant continuïtat així a la col·laboració amb entitats socials iniciada dos anys abans.

Amb la renovació del conveni subscrit amb la Taula del Tercer Sector a Catalunya també el 2019 s'amplia a 50 habitatges la seva sensorització i equipament tecnològic. Amb la participació de la companyia en el projecte Casa Bloc es consolida el compromís de Cellnex amb la societat.