La cinquena edició de la convocatòria CaixaResearch de recerca en salut 2022 finançarà 33 nous projectes capdavanters de recerca biomèdica a Espanya i Portugal. Concretament, a aquestes iniciatives se’ls atorga una ajuda de fins a un milió d'euros.

La convocatòria CaixaResearch de Recerca en Salut 2022 impulsarà a Espanya i Portugal 33 nous projectes capdavanters de recerca biomèdica

La convocatòria retribueix les propostes de recerca bàsica, clínica o translacional de gran excel·lència i impacte en els camps de les malalties cardiovasculars, infeccioses i oncològiques i en neurociències. També a projectes que explorin les tecnologies que contribueixen al desenvolupament d’aquestes àrees de la medicina. 

Josep Dalmau i Thais Armangue

Josep Dalmau de l'Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i Thais Armangué, de la Fundació Privada per a la Recerca i la Docència Sant Joan de Déu

Enguany, a la convocatòria s'havien presentat 546 propostes, però només 33 han estat seleccionades pel seu potencial, valor i impacte social. Per tal que aquestes 33 propostes de recerca en l’àmbit de la salut puguin veure la llum, Fundació “la Caixa” concedeix un total de 23,1 milions d'euros al conjunt d'aquests projectes guanyadors (20 d'ells espanyols i 13 portuguesos). Ara, aquestes iniciatives hauran de desenvolupar-se durant els tres anys vinents.

Fundació “la Caixa” concedeix un total de 23,1 milions d'euros el conjunt dels 33 projectes seleccionats

Entre les propostes escollides, hi ha projectes per regenerar el teixit cardíac després d'un infart, desxifrar l'impacte dels “gens saltarins” a la proliferació tumoral, analitzar com influeix la microbiota intestinal en la pèrdua de control de la ingesta a l'obesitat, crear una nova tecnologia per purificar l'aire de virus respiratoris, i una nova nanotecnologia terapèutica per aturar la progressió del parkinson, entre altres.

Manuela Ferreira

Manuela Ferreira, del Centre de Neurociències i Biologia Celular de la Universidade de Coimbra (Portugal)

Els 33 projectes seleccionats

1. “Comprendre el paper de nous factors que provoquen inestabilitat genòmica al càncer”, per Andrés Aguilera, del Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa (CABIMER), Universitat de Sevilla.

2. “Una nova estratègia per combatre la resistència als antimicrobians”, per João Morais Cabral, de l'i3S - Institut d'Investigação i Inovação em Saúde da Universidade do Porto (Portugal).

3. “Com prevenir el proper brot del virus del Nil occidental a Espanya”, per Jordi Figuerola, de l'Estació Biològica de Doñana - Consell Superior d'Investigacions Científiques (EBD-CSIC).

4. “Com modulen les cèl·lules tumorals el microambient que les envolta perquè les sigui favorable?”, per Elías Campo, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pii Sunyer (IDIBAPS). Projecte en consorci amb: Xose S. Puente, de la Fundació Universitat d'Oviedo, i Holger Heyn, del Centre de Regulació Genòmica-CRG.

5. “Estratègies de neuromodulació innovadores per al tractament de malalties cerebral”,  per  Paulo Aguiar, de l'i3S - Institut d'Investigação i Inovação em Saúde, Universidade do Porto (Portugal). Projecte en consorci amb: Liset Menendez de la Prida, de l'Institut Cajal, Consell Superior d'Investigacions Científiques- CSIC; i Joao Ventura, de la Universitat do Porto (Portugal).

6. “Cap a un nou tractament per a les encefalitis autoimmunes”, per Josep Dalmau, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). Projecte en consorci amb: Thais Armangué, de la Fundació Privada per a la Recerca i la Docència Sant Joan de Déu.

7. “Identificar noves dianes immunitàries per tractar les malalties cardiovasculars”, per Almudena R. Ramiro, del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carles III-CNIC. Projecte en consorci amb: Dr. José Luis Martín Ventura, de la Fundació Institut de Investigació Sanitària de la Fundació Jiménez Díaz.

8. “Noves aproximacions per regenerar el teixit cardíac després d'un infart”, per Rui Benedito, del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carlos III - CNIC. Projecte en consorci amb: Mariona Graupera, de la Fundació Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras, Holger Heyn, del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i Rafael Kramann, de la Universitat Hospital RWTH Aachen (Alemanya).

9. “Quina influència té l'entorn a les nostres capacitats cognitives i el seu declivi associat a l'edat?”, per Àngel Barco, de l'Institut de Neurociències, UMH-CSIC Consell Superior d'Investigacions Científiques.

10. “Un organoide de limfoma en un xip vascularitzat per avançar en el disseny d'immunoteràpies personalitzades”, per Patricia Pérez-Galán de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). Projecte en consorci amb: Kristina Haase, d'EMBL Barcelona.

11. “Una nova aproximació per potenciar l'èxit de les immunoteràpies del càncer”, per Fran Supek, de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona). Projecte en consorci amb: Ana Janic, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

12. “Cap al desenvolupament d'una nova generació d'antibiòtics per combatre les resistències antimicrobianes”, per Alfonso Jaramillo, de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio-CSIC).

13. “Comprendre millor la manera com el sistema immunitari estableix respostes a mida per a cada patogen”, per Nuria Martínez, del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, CBMSO-CSIC.

14. “Desxifrant l'impacte dels «gens saltarins» a la proliferació tumoral”, per José Tubio, del Centre de Recerca en Medicina Molecular i Malalties Cròniques (CiMUS), Universitat de Santiago de Compostela.

15. “Diagnòstic ràpid de la cardiopatia coronària per prevenir la mortalitat precoç”, per Teresa Correia, del Centre de Ciências do Mar do Algarve (CCMAR) (Portugal). Projecte en consorci amb: Rita G. Nunes, de l'Associação do Institut Superior Tècnic per a Investigação i Desenvolvimento (Portugal); Carlos Alberola-López, de la Universitat de Valladolid, i Borja Ibáñez Cabeza, del Centre Nacional de Investigacions Cardiovasculars Carles III-CNIC.

16. “Podem envellir de forma més saludable?”, per Claudio Franco, del Catòlica Biomedical Research Centre and Institut de Medicina Molecular João Lobo Antunes (Portugal).

17. “Un tractament nou per prevenir la degeneració macular associada a l'edat”, per Miguel Seabra, de la NOVA Medical School, Universitat NOVA de Lisboa, NMS|NOVA (Portugal). Projecte en consorci amb: Antonio Cuadrado, de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM).

18. “Cap a una nova nanotecnologia terapèutica per aturar la progressió del Parkinson”, per Marta Martínez-Vicente, de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Projecte en consorci amb: Julia Lorenzo, de l'Institut de Biotecnologia i de Biomedicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, i María Jesús Vicent, del Centre de Recerca Príncep Felip (CIPF).

19. “Cap a una millor comprensió de les respostes davant d'infeccions del sistema immunitari”, per Esteban Ballestar de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

20. “Cap a una cura per a la COVID persistent”, per Christian Brander, investigador ICREA a IrsiCaixa, Institut de Recerca de la Sida. Projecte en consorci amb: Simon Heath, del CNAG-CRG, Centre de Regulació Genòmica; Lourdes Mateu, de la Fundació Lluita contra les Infeccions, i Joaquim Segalés, de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries - IRTA.

21. “Una nova forma de tractar les metàstasis cerebrals al càncer de mama”, per Helena Florindo, de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Lisboa (Portugal). Projecte en consorci amb: Ronit Satchi-Fainaro, de la Universitat de Tel Aviv (Israel).

22. “Una plataforma per desenvolupar i produir ràpidament nous biofàrmacs per lluitar contra virus emergents”, per Cláudio Manuel Soares, de l'Institut de Tecnologia Química e Biològica António Xavier (ITQB NOVA), Universidade NOVA de Lisboa (Portugal). Projecte en consorci amb: Ana Salome Veiga, de l'Institut de Medicina Molecular-IMM (Portugal); Maria João Amorim, del Catòlica Biomedical Research Center (CBR), Universidade Catòlica Portuguesa (Portugal), i José Maria Valpuesta, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

23. “Identificant nous biomarcadors per a la progressió de la insuficiència cardíaca”, per José Javier Fuster, del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carles III – CNIC. Projecte en consorci amb: Nuria Lopez-Bigas, ICREA-Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona), Antoni Bayés Genís, de la Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), Diumenge Andreu Pascual Figal, de la Fundació per a la Formació i Investigació Sanitàries de la Regió de Múrcia, i Manel Esteller Badosa, de la Fundació Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (Institut Josep Carreras).

24. “La microbiota intestinal influeix en la pèrdua de control de la ingesta en l'obesitat?”, per Rafael Maldonado, de NeuroPhar-MELIS, Universitat Pompeu Fabra (UPF). Projecte en consorci amb: Raül Andero Galí, investigador ICREA a l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i José-Manuel Fernández-Real, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, Universitat de Girona.

25. “Com aconseguir que les vacunes siguin eficaces per a tota la població?”, per Luis Graca, de l'Institut de Medicina Molecular (Portugal).

26. “Com influeix la dieta al sistema immunitari durant els primers anys de vida”, per Manuela Ferreira, del Centre de Neurociências i Biologia Celular dóna Universitate de Coimbra (Portugal).

27. “Quin és el paper de les cèl·lules senescents en la progressió del càncer de mama?”, per Joaquín Arribas, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, IMIM-Hospital del Mar.

28. “Com s'altera la percepció a l'esquizofrènia i altres malalties neuropsiquiàtriques?”, per Leopoldo Petreanu, de la Fundació Champalimaud (Portugal).

29. “Cap a tractaments més eficaços i menys tòxics per a la leucèmia limfoblàstica aguda”, per Vera Sofia Correia Martins, de l'Institut Gulbenkian de Ciência (Portugal). Projecte en consorci amb: Klaus-Michael Debatin, de la Ulm University Medical Center (Alemanya). 

30. “Una tecnologia nova per purificar l'aire de virus respiratoris”, per Miguel A. Bañares, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Projecte en consorci amb: Cristina Calvo, de l'Hospital Universitari La Paz; Maria Llum García García, de l'Hospital Universitari Severo Ochoa; Ana Iglesias-Juez, de l'Institut de Catàlisi i Petroleoquímica, CSIC; i Antonio Alcamí, Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, CSIC. 

31. “Quins factors predisposen a l'aspergil·losi pulmonar invasiva?”, per Cristina Cunha, de l'Institut d'Investigação em Ciências dóna Vida e Saúde (ICVS), Escola de Medicina, Universidade de Minho (Portugal). 

32. “Explorant el paper de l'estrès nucleolar a l'esclerosi lateral amiotròfica”, per Óscar Fernández-Capetillo, del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques- CNIO.

33. “Cap a una millor comprensió de la interrupció de la sinapsi”, per Ira Milosevic, de l'Institut Multidisciplinar de l'Envelliment, Universidade de Coimbra (Portugal).

La convocatòria CaixaResearch de la Fundació ”la Caixa” es realitza en col·laboració  amb la Fundação per a la Ciência i la Tecnologia (FCT), del Ministeri de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de Portugal, que subvenciona 3 dels 13 projectes portuguesos seleccionats. A més, la Fundació Luzón contribueix amb la convocatòria, tot cofinançant un projecte sobre esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

Amb tot, des dels inicis del programa CaixaResearch (2018), Fundació “la Caixa” ha destinat prop de 95 milions d'euros a 138 investigacions seleccionades per un grup d’especialistes internacionals.